Användarnamn

Recept

Lite grekisk yoghurt i hummusen är suveränt gott!
Lemonad med citron och lime
Svalkande lemonad som inte är för söt. Gör den med eller utan bubblor.
Tomatsallad med granatäpple
En finskuren sallad på mellanöstern-vis med tomat, rödlök och granatäpple.
Champagnecocktail med rabarber
En underbar drink som kan göras med champagne, cava eller läsk. Den alkoholfria varianten är en favorit hos mina barn!
Rostade baguetter med blomsalt
Crostini med blommigt salt med eller utan löjrom, rödlök och creme fraiche.
Kanapéer med gyllene kycklinglevermousse
Inte lika kostsamt som gåslever men med lyxigt guld på toppen.
Sushikanapéer i bägare
Små plastbägare är perfekta till fingermat. Full dem med sushiröra med härlig smak.
Miniprinsess som fingermat
Så oemotståndligt söta och goda. Minimala prinesstårtor avslutar minglet.
Kanapéer med sushismak
Supersnabba sushi-kanapéer som passar fint till ett glas bubbel.
Sushiris på enkelt vis
De här är ett enkelt sått att göra gott sushiris på. Förhållandevis snabbt och riktigt gott.
Soyasås till vårrullar & grönsaker
Underbart god sås med soja att doppa vårrullar i eller hälla över grönsaker, kött och sallader.
En konstig sås
En udda sås som du kommer att älska. Med ingredienser från alla väderstreck och ett annorlunda tillagningssätt. Men underbart god. Testa och du är fast. Sås med tamarisoja, rårisvinäger tahini och urfa biber. Kan det bli bättre?
Magisk sås av rostad vitlök
En fantastisk sås som passar till "allt".
Grön pastadeg naturligt färgad och smaksatt med torkad ramslök.
Tortilla
Testa att göra egna tortillabröd till din mexikanska måltid.
Pink Señorita
En rosa dröm. Lite ovanligare tequila-drink. Värd att testas.
Tacomix hemgjord
Jag är inte jätteförtjust i färdiga tacomixer. Gör en egen variant så vet du vad som finns i den.
Ramslöksmajonäs
Ramslök gifter sig fint med feta ingredienser. Testa att göra en enkel ramslöksmajonäs på torkad ramslök.
Färskost med ramslök
Spännande färskost med ramslök och en mild, söt turkisk chili.
Ramslökspesto
Pesto på torkad ramslök
Ramslökssalt
Ramslöksalt går att köpa färdigt men är också enkelt att göra själv, det runt på torkad ramslök och salt.
Påskägg av choklad eller melts
Vackra påskägg i fina färger gör du enkelt av färgade melts eller choklad. Lite större ägg som kan fyllas med en överraskning!
Fågelägg av marsipan
Superenkelt påskpyssel som smakar fantastisk! Gör inte äggen för stora. En munsbit räcker gott.
Doppade påskägg
Vackra och enkla doppade marsipanägg.
Färgglada påskägg i marsipan
Nästan psykedeliska men superenkel att göra när tiden är knapp innan påsk.
Asiatisk Coleslaw utan majonäs
En riktigt fräsch coleslaw med asiatiska smaker och utan varken majonäs eller créme fraîche.
Yoghurtsås med sumak
Sumak smaksätter och ger fin färg till den här superenkla men jättegoda kalla såsen eller dippen.
Matchalatte
Vackert grönt te blandat med mjölk av det slag du föredrar.
Varm choklad med lavendel och pistage
Oväntat god kombo av gröna pistagenötter, rosalila lavendel och härligt mustig varm choklad. Mitt i prick!
Varm och kryddig choklad
Kryddig varm choklad som ger extra värme till frusna själar.
Varm saft med apelsin och kryddor
Alkoholfri och barnvänlig variant av Glühwein. Varm saft är härligt värmande för frusna skidåkare, pulkafarare och skridskoprinsessor.
Varm choklad med havssalt
Choklad i kombination med havssalt finns i chokladkakor. Testa en varm drickchoklad med lite salt. Gott, mindre sött och lite mer vuxet än vanlig chokladdryck.
Bombardino
Bombardino hittar du på de flesta italienska skidorter värda namnet. Superhet i dubbel bemärkelse. Varm, trendig och med högt alkoholinnehåll. Testa den om du inte gjort det innan.
Varm vintoddy eller Glühwein
Vintoddy, Glühwein, Mulled wine eller vin chaud. Kärt barn har många namn.
Varm milkshake för vuxna
Varmt & kallt i bästa kombination för vuxna skidåkare. Lika god som en varm-kall vinterdrink. Receptet är för en kopp varm milkshake för vuxna.
Fransk chokladtryffelkaka
Mörk fransk chokladkaka. Superenkel att göra och sprängfylld med chokladsmak.
Koka sushiris
Riset ska inte bli för mjukt, riskornen ska kunna urskiljas men heller inte bli för hårt. Riset ska vara kladdigt, annars kan du inte forma det. Till detta behövs ett kortkornigt ris av japansk typ.
Tranbärskaka
En riktig julkaka med färska och torkade tranbär, vit choklad och vackert julig vit glasyr är perfekt juldessert eller julkaka.
Traditionell pumpapaj
Riktig amerikansk pumpapaj eller Pumpkin Pie som räcker till ca 8 bitar.
Enkel, klassisk pumpasoppa
Särskilt på vintern är det inget bättre än en stor skål med krämig pumpasoppa. Det här receptet är löjligt enkelt och kan göras med mycket lite fett om du väljer att använda mjölk istället för grädde. Den tar 5-20 minuter att göra och räcker till 4-6 portioner.
Pici all’Aglione
Enklast tänkbara pastarätt, fantastiskt god tillredd på solmogna tomater, vitlök och färsk basilika.
Enklast tänkbara hallonmousse eller jordgubbsmousse
Kanske ska vi kalla det hallongrädde eller bärgrädde. Det är nämligen just vad det är. Inget gelatin eller annat. Bara bär och grädde. Den som vill tillsätter en smula socker, Den blir ju så klart inte tillräckligt stabil för att göra en moussetårta av men som enklare fyllning eller att bara äta funkar den fint.
Chokladtårtbottnar
Lite kompakta och saftiga bottnar perfekta till goda tårtor med härliga fyllningar. Jag delar ibland smeten i 2 delar och gräddar i en liten springform 12cm i diameter. Då får man 2st små men höga tårtor. Även om jag gör en tårta tar jag gärna en lite mindre form och får en högre tårta.
Strozzapreti med sås på röd endive
Strozzapreti betyder präststrypare. Tillsammans med röd endive, grädde och ansjovis blir den en fantastisk måltid trots sitt elaka namn. Recept för 4 personer.
Potatismos med parmesan, vitlök och tryffel
Parmesansmakande potatismos med vitlöks och tryffeldoft. Lyxigt mos till vardag och fest. Receptet räcker till 4-6 personer.
Värmande mörkt röd varm (eller kall) cocktail passar fint en kylig dag eller som alternativ till glögg. Vill du hellre servera den kall funkar det också fint. Vill du ha en drink som passar barn och andra som inte vill dricka alkohol går det fint att hoppa över spriten.
Lahmacun - turkisk pizza
Bryt pizza-trenden med kryddig turkisk lahmacun. Imponera vänner med turkiska flatbreads med kryddig lamm-topping rullade i Sumac picklad lök.
Enkel färskost kryddad med den spännande kryddan sumak
Zaatar - kryddblandning från Mellanöstern.
Za´atar, zaatar, zatar, zahatar eller zahtar... är en populär kryddblandning i Mellanöstern och Nordafrika. Den anses göra hjärnan alert och kroppen stark. Kryddan är inte så vanlig i handeln i Sverige men enkel att blanda till själv.Blandningen har en lätt nötaktig smak. Använd den gärna till stekt och grillat kött eller på bröd men en skvätt olja.
Chokladfondant med tryffelhonung
En spännande fondant de lux med tryffelhonung. Receptet & bilden kommer ursprungligen från Calugi som levererar tryffelhonungen men har förändrats något.
Kryddblandning med svamp
Gör en egen kryddblandning på svamp och annat gott från skogen. Plocka själv eller köp ingredienserna och blanda. Fyll på vackra burkar och njut hela vintern av skogen smaker.
Sockersnål saft i saftmaja
Lika god som vanlig saft men med mycket mindre mängd socker.
Linguine med citron, mynta & kapris
Det blir inte bättre än så här. Enkelt, snabbt & gott. En lätt pastarätt men frisk smak som gör dig lagom mätt. Lika bra till en lunch i solen som till fredagsmyset.
Himmelsk jordgubbspaj
Baka en underbar paj med jordgubbar eller andra bär.
Bubblande jordgubbslemonad
Bubblande svalkande och gott. Lemonad med jordgubbar passar perfekt en varm sommardag.
Iste med hibiskus
Ett härligt svalkande och gott persiskt iste. Underbart svalkande. Sötas med honung efter smak.
Enkla chocolate chip cookies
Superenkla att baka och lika goda som godis!
Rödbetslatte eller beetroot latte
Rör ihop en supertrendig rödbetslatte.
Italien möter Japan i en enkel pasta med den gröna wasabin från japan.
Det här är kanske inte en helt traditionell japansk ramen utan en fusion mellan det bästa av den japanska läckerheten och taiköket. Väl värd att testa.
Kanapé med gåslever, tryffel och champagneconfit med guld
Superlyxig kanapé med gåslever, tryffel och äkta guld!
Rosa tiramisu med jordgubbar
En rosa varient av tiramisu med rosa kex och jordgubbar. Recept för 8 portionsglas eller en större form.
Björnbärsmousse med rosa kex
Fluffig björbärsmousse med franska rosa kex och vispad grädde.
Jordgubbs-charlotte med Biscuits roses
Vackert sockersöt dessert med rosa kex och jordgubbar. Superenkel att göra men kräver en natt i kylen. Recept för 6 personer.
Solskenssoppa
Enklaste soppan som alla barn älskar! Gul som solen och en liten aning söt. 4 portioner.
Mignonette - Lök- & rödvinsvinägrette till ostron
Rödvinsvinägretten är ett klassiskt tillbehör till ostron också kallad Mignonette. Enkel att fixa och ett fantastiskt tillbehör till ostron.
Marängsmörkräm
En superhärlig smörkräm för fyllning och täckning av tårtor. Färga eller smaksätt om du vill. Receptet är översatt och lite ändrat men ursprungligen hittat på Craftsy.
Chokladtårtbottnar
Det här receptet kan göras både laktosfritt och veganskt men först och främst är det en riktigt bra kaka till tårta trots att den varken innehåller smör eller ägg. Du kommer att bli förvånad, den är helt enkelt fantastisk. Receptet räcker till 2 kakor ca 25cm i diameter eller kakor av olika storlek för att bygga en kaka i flera etage. Receptet har jag ändrat lite men kommer ursprungligen från Craftsy.
Förskostfyllning och täckning till tårtor och bakverk. den kan smaksättas med det du gillar eller användas som den är.
Vit chokladtryffel med fruktsmaker
Vit choklad är en fin bas i en chokladtryffel som ska smaksätts eller färgas. Testa att både färgsätta och smaksätta tryffeln med frukt eller bärpulver. Självklart kan du strunta i smakerna om du vill ha en helt vit tryffel eller med den som bas experimentera med andra smaker.
Mörk chokladtryffel
Härlig chokladsmak att fylla praliner, bakverk och annat gott med. Testa att alternera chokladsorter eller tillsätt olika typer av smaksättningar.
Rosa chokladkaka med guldglänsande nötcrunch
Superenkelt, effektfullt och smaskigt sött men med tydlig hallonsmak.
Rosa chokladpraliner
Rosa chokladpraliner med hallonsmak och mörk chokladtryffel.
Härligt grön tryffel för fyllning i praliner och bakverk.
Allt-i-ett-kyckling i långpanna
Smart mat som är enkel att ha förberedd eller kan tas med i en långpanna ed lock och värmas vid ankomst till landet, stugan eller fjället.
Kladdkaka med eller utan smaksättning
Klassisk kladdkaka är enkel och snabb att baka. Den kan piffas till lite extra med spännande smaksättning. Testa chili, hallon, citrus eller nötter.
Lite nyttigare lakritsbollar med eller utan hallon
Godisbollar fyllda med nyttigheter rullade i lakritspulver eller hallonpulver.
Lakritspannacotta med vit choklad och passionsfrukt
Ett spännande lakritsrecept från Esteban ́s matkreatör Catharina Fundin. 4 portioner härlig dessert som bara tar en kvart att laga (+ 3 timmar i kylen). Även bilden kommer från Esteban´s.
Lakritsrimmad torskrygg med färska rödbetor, räkor och fetaost med lakritsvinägrett
Esteban ́s matkreatör Catharina Fundin har skapat denna spännande rätt med torsk och lakrits. 4 portioner som tar ca 1 timma att laga efter att du rimmat torsken ca 4 timmar. Catharina står också för den fina bilden.
Halstrade pilgrimsmusslor med lakrits, hallon & basilika vinägrett
Hallon lakrits & pilgrimsmuslor i spännande kombination! Ett recept av Esteban ́s matkreatör Catharina Fundin som också står för bilden.
Riktigt lysande gul som solen och härligt fylld med nyttigheter som gör dig pigg och kry.
Avokado i smoothie är perfekt.Tillsammans med yoghurt och gurkmeja blir detta en fantastisk energi- och vitaminkick!
Vanilj- & matchasmoothie
Nyttigt och gott på samma gång... kan det bli bättre? Recept till 2 större eller 3 mindre glas smoothie.
Mollans enkla bärsmoothie
Superenkel och snabblagad smoothie med bärpulver, vanilj, banan och yoghurt. Lika god till frukost som till mellis.
Grön snabbstart
Kickstarta din morgon med en härlig grön smoothie. Fantastiskt god smoothie som håller dig pigg till lunch.
Matcha  & mango smoothies
Härlig och nyttig smoothie med grönt matchate och mango att börja dagen med! Receptet ger 2 st ganska stora eller 3 mindre smoothies.
Nyttiga hallon-lakritsbollar
Hallon och lakrits är en omtyckt kombination. Testa godisbollar utan tillsatt socker med den kända godissmaken. Den modiga testar att byta hallonpulver mot blåbär- eller svartvinbärsdito. Den som inte gillar lakrits slopar det eller ersätter med vaniljpulver. Kulorna till vänster på bilden är rullade i hallonpulver några till höger om dessa har inget pulver på utsidan och de bruna längst till höger är rullade i lakritspulver.
Pepparkakor enkla och tunna
Klassiska pepparkakor till advent, jul och Lucia. Pepparkaksdeg håller länge i kylskåpet så du kan baka några år gången, när lusten faller på och du vill sprida lite härlig juldoft i huset. Degen räcker till ca 150 kakor.
Snabbt och enkelt. Var inte rädd för att staka skaldjur. Det blir supergott.
Chokladkaka med matcha, bär, kokos och guld
En vacker chokladkaka med matcha, bär och kokos. Dekorerad med guld!
Vit chokladkaka med guldnötter
Gör egna chokladkakor med olika dekorativa ätbara utsmyckningar som smakar mer eller mindre. På denna vita kaka ligger det guld i små högar...
Pumpakaka
Baka en riktigt härlig pumpakaka till Halloween! Fyll den med godis och dekorera läskigt. Baka den i en 3D-form för pumpor eller en vanlig sockerkaksform. Receptet räcker till minst 8 personer, kanske fler...
Skum eller espuma på rökt lax
Espuma betyder skum och är ett spännande sätt att servera och ta fram smaker. Det här skummet med lax är helt fantastiskt. Du behöver en sifon för att få till det. Receptet kommer från vår leverantör av sifoner, österrikiska iSi som också står för bilden.
Krämig pasta med sommartryffel. Självklart kan du byta ut sommartryffeln till vanlig svart tryffel men minska ned mängden en aning i så fall.
Vetedeg till kanelbullar
Mjuka och saftiga blir kanelbullarna med denna vetedeg.
Kanelbullefyllning med mandelmassa
Saftigare kanelbullar med fyllning med mandelmassa
Snabbakade enkla scones helt utan gluten. Vill du ha dem laktosfria byter du bara ut mjölken mot en annan sort. Recept för 4st.
Orientalisk grönsaksgratäng
Ett härligt vego-recept för 4 från vår leverantör Herbaria som också står för den fina bilden.
Zucchinibiffar med citron
Ett spännande recept på biffar med zucchini för 4 personer från vår leverantör Herbaria som också tagit bilden.
Thai curry grönsallad med Mild Wild Green curry
Thai curry grönsallad med Mild Wild Green curry. Receptet för 4 av Hans Gerlach kommer från leverantören Herbaria som också tagit bilden.
Spätzle eller pasta och svampragu med Skogslycka
Spätzle och svampragu med Skogslycka. Den som inte vill ha Spätzle byter den mot vanlig pasta. Receptet kommer från Herbaria liksom bilden.
Lammgrillspett med parmaskinka
Lammgrillspett med parmaskinka i vildblomsolivolja med svartpeppar Trio Noir. Receptet för 4 personer kommer från vår leverantör Herbaria som också står för bilden.
Bakade körsbärstomater med couscous
Bakade körsbärstomater med couscous och Ropet från Oasen. Receptet för ca 4 personer kommer från vår leverantör Herbaria liksom bilden.
Pumpasoppa
Höstig pumpasoppa med Pumpakungen pasr extra bra till Halloween. Receptet kommer från vår leverantör Herbaria liksom bilden.
Bärsufflé med glasspraliner
Bärsufflé med glasspraliner med Lilla Lena. Lagom till 8–10 personer. Recept och bild från vår leverantör Herbaria.
Frukost med Lilla Lena
Frukost för Lilla Lena och tre andra. Foto & recept kommer från vår leverantör Herbaria.
Krispig ugnsstekt kyckling
Krispig ugnsgrillad kyckling med Magic Chicken. Receptet av Hans Gerlach för Herbaria räcker till minst 4 personer.
Frukttrifle
Frukttrifle med kryddsockret Söta Geishan. En superenkel och vansinnigt god dessert. Receptet för 4 portioner av Hans Gerlach kommer liksom bilden från Herbaria.
Red hot chili
En underbart mustig chili med varma kryddor. Red hot chili med Red Hot Chili Curry och svartpeppar Trio Noir receptet för 4 personer liksom bilden kommer från vår leverantör Herbaria.
Äppelkaka med mandelmjöl
En riktigt härlig kaneldoftande äppelkaka. God för alla med även för den som inte tål gluten.
Äppelchutney med kryddor
En enkel chutney so m passar till det mesta. Inte bara till indiskt. Testa den till klassisk svensk stek eller till en kokt torsk.
Klar svampsoppa med salladslök, kastanjer & Bella Buljong
En lite annorlunda svampsoppa med kastanjer för 4 personer går snabbt att laga. Härligt värmande efter en skogspromenad. Receptet av Hans Gerlach kommer från vår leverantör Herbaria.
Amaranth och kikärtsknäckebröd är världens bästa knäckebröd.
Glutenfri pizzadeg som du enkelt fixar själv.
Pizzafyllningar
Pizza är nästan alltid gott och pizzan går att variera i det oändliga. Här är förslag på fyllningar:
Pizzadeg
Baka egen pizza från grunden det är enklare än du tror. Recept på en bra deg hittar du här!
Pizzabotten med blomkål
Det låter kanske knasigt men det är väl värt att testa att göra pizza på en botten av blomkål. Den smakar inte kål och är helt glutenfri!
Stekt svamp
Ta hand om svampen på bästa sätt för att få ut mest av din svampskörd från skogen, torget eller butiken. Att steka svamp är enkelt och smakar fantastiskt. Använd kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Svampsmaken är fettlöslig, därför är det gott att steka svamp i smör, olja eller olivolja. Svamp har ett stort vatteninnehåll som är bra att fräsa bort innan man tillsätter fett och steker.
Lavendellemonad
Lavendellemonad bara ordet klingar av sommar... Koka en sirap på lavendel som du kan spara som den är och tillsätt vatten eller läsk och citron efter smak när drycken ska avnjutas.
Lavendelbiscotti med nötter & choklad
Baka lavendelskorpor med choklad, nötter och mandel. Lavendelsmaken kommer till sin rätt ihop med mandel och choklad. Den här lilla kakan blir lätt en favorit!
Lavendelolja
Spara sommaren på flaska! Lägg lavendel i olja och gör din egen lavendelolja. Använd den i matlagning eller till huden.
Lavendelsocker
Lavendel betyder lycka på blomsterspråket och lycka är precis vad man känner när man öppnar locket till en burk med lavendelsocker. Sockret blir bara bättre med tiden. Det finns mängder av sätt att göra lavendelsocker på här är ett!
Saft i saftmaja
Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar fint med de flesta bär och frukter och medan saften kokas kan du själv göra något annat. Sen är det bara dags att tappa upp på flaskor. Receptet lämpar sig för de flesta frukter och bär, tex rabarber, jordgubbar, blåbär, vinbär, lingon, äpplen och plommon.
Lavendeldrömmar
En sagolik doft av lavendel är en doft av sommar. Bevara sommarsmaken i härligt doftande drömmar. Använd ditt eget favorit dröm-recept och byt ut en del av sockret mot lavendelsocker och eller tillsätt lite torkade lavendelblommor i degen.
Grundrecept för sylt och marmelad av bär
Egen sylt fylld med bär smakar fantastiskt! Bevara sommarens smaker i vackra glasburkar och ta fram till pannkakor, bakverk, ostar och annat gott.
Ketchup är inte svårt att göra själv. Ett fantastiskt bra sätt att göra något av tomaterna som plötsligt mognat i trädgården eller invaderat butiker och torg. Denna variant innehåller en hel del kryddor.
Kryddig rödbetsketchup
Lite kryddig och spännande ketchup där tomaterna bytts ut mot rödbetor. Väl värd att testa!
Superenkel ketchup
Gör en egen ketchup utan att behöva skala, mosa och fixa så mycket. Testa ett superenkelt recept!
Fläderglaze till grillat
En lite annorlunda glaze till ljust kött, fågel och grönsaker. Testa till sommaren grillparty. Använd egen eller färdigköpt fläderblomsaft.
Fläderblomspannkakor
Doppa klasar av fläderblom eller hylle som man säger i skånei pannkakssmet. Stek och ät direkt . Håll i skaftet, doppa i socker, krydda med kardemumma eller ät dem med bär eller bara som dom är. Receptet räcker till ca 20 blomklasar.
Flädermarinerade jordgubbar
Fläder och jordgubbar är en riktigt härlig smakkombination. Testa att marinera jordgubbar i din nygjorda fläderblomsaft. Ät dem som dessert med grädde och eller glass och några blad citronmeliss på toppen eller kanske en vippa av fläderblom om det är i fläderns tid.
Fläderblomsaft
Sommarens blommigaste saft! Underbar och enkel att göra. God som den är blandad med vatten eller som del i sommarens härliga drinkar. Receptet ger ca 2½ liter färdig saft.
Madeleinekakor med mandelmjöl
Ljuvliga små franska kakor utmärkta till te eller kaffe eller som dessert, kanske tillsammans med glass eller sorbet. I detta recept ingår mandelmjöl som gör kakorna extra goda. En madeleinekaka doppad i lindblomste har blivit sinnebilden för Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”. Recept för ca 12 st normalstora madeleinekakor. Formarna finns i olika storlekar.
Underbart söta och lika goda. Så kakor med mandel och matcha fyllda med hallon som passar fint till en kopp te eller kaffe. Receptet ger ca 72st små kakor.
Matcha- & hallontart
Så gott... Så vackert... Krispigt pajskal fyllt med matchakräm och hallon. Receptet ger 2 runda pajer ca 25cm eller kantiga kantig 35x12 alternativt 30x20cm. Testa att göra en av pajerna med mörk choklad eller mjölkchoklad i botten på skalet istället för den vita. Det blir lika gott men en helt annan grej.
Risotto med ostronskivling
Ostronskivling är en tacksam svamp att odla och god att äta den finns dessutom färsk i de flesta matvaruaffärer.
Syrénblomsocker
Romantiskt och försommarvackert. Socker med smak av den vackraste av blommor. Använd sockret i glass, såser, på kakor och bakverk eller i de samma. Testa att baka mördegskakor och drömmar med syrénsocker.
Syrénkaka
En helt fantastisk kaka. Flera moment men de är definitivt värda arbetet. Vackert blir det också!
Syrénmarmelad eller syrénsylt
En härlig marmelad eller sylt. Njut den till scones och te, i en kaka eller till pannkakorna.
Syrénsaft
Smaken på denna svagt syrénlila dryck kommer att överraska. Den är inte alls parfymerad och svulstig utan lätt och svalkande. Späd med vatten efter tycke och smak eller blanda den med champagne för en underbar lyxig drink.
Fantastiskt goda som drinktilltugg eller på sommarens buffé! Quesadillas med tryffel, skinka & parmesan och ett glas bubbel är aldrig fel!
Använd vår härliga skivade tryffel och gör puréer av olika grönsaker och rotfrukter. Experimentera med sorter du gillar. För 4 portioner ser receptet ut som nedan.
Glutenfri surdegsbas
Det går precis lika bra att göra en glutenfri surdegsbas som en vanlig med gluten. Använd bara ett glutenfritt mjöl i receptet har vi använt rismjöl men det funkar med de flesta sorter. Testa gärna olika mjöl. Tricket är att få igång jäsningen...
Barbequesås
Härlig BBQ-sås med rökig smak. Vill du inte ha röksmak ersätter du röksaltet med vanligt flingsalt och SmokeySally med en kryddblandning utan röksmak eller ingefära.
Tryffeldressing eller tryffelmajonäs
Magisk dressing eller majonäs perfekt till hamburgare, sparris eller äggmacka. Receptet ger ca 4dl. Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och ta det lugnt med oljan i början när du vispar. Man kan rädda en sprucken majonäs genom att börja om med en ny sats och allra sist röra i den spruckna omgången.
Var inte rädd. Att göra egen carpaccio är jätte-enkelt. Frys köttet innan, det gör det enklare att skiva och skyddar mot eventuella parasiter.
Tryffel ger fin smak åt den här härliga dressingen.
Fattiga riddare
Tänk att vakna en söndagsmorgon och känna doften av nystekta fattiga riddare med en aning kanel och kanske lite socker...
Shakshuka
Brunchfavorit i NYC. Den israeliska shakshukan med mustig tomatsås, ägg och kanske lite feta har blivit en ny amerikansk brunchklassiker. En härlig rätt serverad direkt ur pannan.
Amerikanska pannkakor
Lite lagom pösiga pankisar som kan gräddas med eller utan bär. Goda till mellis, frukost eller brunch. Av receptet bör man få ut ca 15 pannkakor.
Gillar du Caesarsallad så kommer du att gilla den här dressingen. Förförande god. Den kan ätas till mycket mer allra bäst är den så klart som tillbehör till den klassiska salladen med romansallad, brödkrutonger, parmesan, kyckling, bacon, lax, tomater eller vad du nu själv föredrar. Det blir ganska mycket dressing. Receptet räcker till minst 8 portioner.
En annorlunda men god våffla med mosad kokt potatis i smeten på samma sätt som i potatisplättar eller kroppkakor.
Chokladvåfflor
Choklad i våfflorna är fantastiskt gott. Riktigt goda till starkt kaffe med lite florsocker på toppen hackad choklad och en klick grädde. En annan variant är att lägga till en klick lemoncurd och en kvist mynta.
Frasiga våfflor med dinkel
Testa att byta ut det vanliga vetemjölet mot en annan mjölsort. I det här receptet bakas våfflorna på fullkornsdinkelmjöl.
Ägg- & mjölkfria våfflor
Härliga välsmakande våfflor utan varken mjölk eller ägg. Receptet räcker till cirka sex laggar.
Glutenfria våfflor med mandelmjöl
Goda glutenfria våfflor bakade på mandelmjöl. Receptet räcker till 10-12 våfflor.
Dukkah
Ordet dukkah betyder att krossa . Dukkah är en krossad blandning av nötter och kryddor, populär mat i Mellanöstern . I århundraden har beduinerna på sina karavaner genom Sahara ätit dukkah. Alla åt tillsammans av det nybakade platta brödet doppade i rostad sesamolja och dukkah. De grundläggande ingredienserna i Bedouin-dukkah består av nötter, kryddor, salt och socker.
Bananvåfflor
Ett lite annorlunda recept på våfflor men banan och kryddor. För mer neutral smak utesluts kryddorna och valnötterna.
Golden milk
Superhypad och solgul gör den gyllene mjölken succé över världen och serveras nu mer även på restauranger som alternativ till te eller kaffe. Den "hemliga" ingrediensen är gurkmeja en rot med mycket starkt gult färgämne. Roten som är släkt med ingefära har länge använts inom den ayurvediska medicinen och tillskrivs smärtlindrande och anti-inflamatoriska egenskaper. Om du inte smakat är det dags nu. Gör en kopp och kryp upp i soffan.
Våfflor med jäst
När jag var liten bakade min mamma ofta våfflor med färsk jäst. Testa gärna att göra receptet med mandelmjöl och få glutenfria våfflor. Det var spännande att se smeten jäsa och bubbla. Receptet bör räcka till minst 8 laggar.
Zaatar är en kryddblandning med ursprung i Kurdistan, libanon och Irak. Den innehåller oftast sesamfrön, sumak och oregano och används bland annat till stekt eller grillat lamm.
Mjuk banankaka
En härlig kaka med mosade övermogna bananer. Vetemjölet kan ersättas med kokosmjöl eller mandelmjöl om du vill ha ett glutenfritt alternativ.
Bananglass med en ingrediens
Kasta aldrig en övermogen banan. Skiva den i bitar och frys in. Bananbitarna är en fantastisk enkel glass eller basen till en smaksatt. God, snabb och laktosfri. Bitarna går också utmärkt att blanda i en smoothie eller milkshake. Bananglass med en ingrediens! Eller med lite fler än en enda om du så vill... Snabbt och enkelt är det också och kräver ingen glassmaskin bara en vanlig matberedare eller bra mixer men den behöver ha lite kraft för att klara de frysta bananbitarna.
Pannkaka med banan
Det här receptet på amerikanska pannkakor innehåller övermogen banan. Det blir gott och är ett smart sätt att göra av med bruna bananer. Mjölsorten kan varieras. Vetemjöl om du vill ha lite finare pannkakor eller en blandning av vete- och grahamsmjöl för grövre plättar. Receptet kan också göras glutenfritt med exempelvis kokosmjöl.
Banan- och blåbärsmuffins
Nyttiga muffins med härliga blåbär. Recept för 12 normalstora muffins.
Banan- och chokladkakor
Supersmarriga cookies perfekta att baka när du har en övermogen banan som ingen vill äta upp. Att bananen är övermogen gör bara kakorna ännu godare. Helt onyttiga är de inte heller.
Enklaste pastadegen
Enklare än så här blir det inte. Goda ekologiska ägg och fin durumvetemjöl är hemligheten för riktigt god färsk pasta. Receptet räcker till 4 hungriga pasta ätare eller ca 6 portioner runt 30st ravioli om du vill använda degen till pastakuddar.
Underbara ravioli med ricotta och pecorino med eller utan tomatsåsen. Recept för 4 portioner.
Pajdeg med olivolja
En snabb och enkel pajdeg som kan varieras med olika typer av mjöl. Rör ihop och tryck ut i en form. Degen är lagom stor till en paj för 4-5 personer eller en pajform på ca 25cm i diameter. Mjölsorterna kan varieras. Testa gärna glutenfria mjöl. Olivoljan kan bytas mot en annan typ av olja.
Glutenfri pajdeg
Glutenfritt pajskal som du inte misslyckas med! Degen räcker till 2 lite större pajer eller 3 små.
Våfflor extra allt med chokladkräm i smeten...
Pasta med havets läckerheter
En riktigt härlig pasta med havets läckerheter, skaldjur och bläckfisk. Hemligheten är att använda sig av de bästa råvarorna. laga och njut. Receptet är för fyra personer.
En riktigt härlig pastarätt men Karljohansvamp, zucchini och bacon. Receptet är för fyra personer.
Focaccia med olika smaksättningar
Focaccia är ett fantastiskt italienskt bröd som kan varieras i oändlighet. Lite tungt och gott som tillbehör till mat eller kanske som en egen rätt. Baka det naturellt helt utan annan smaktillsats än olivolja och salt eller experimentera fram din egen favoritkombination.
Olivoljeprovning
Det är kul att testa olivolja!! Tillvägagångssättet liknar det vid vinprovning och jag måste erkänna att smakerna är överraskande olika. Notera särskilt eftersmaken på vissa oljor som är riktigt pepprig. Efter ett smaktest inser man att det är skillnad på olja och olja. Inte bara på kvalitet utan på smak och användningsområde. En liten provning kan bli inledningen på en härlig middag med dina vänner. Kanske övergår provningen i intagandet av förrätten som då skulle kunna bestå av gott bröd och lite härliga italienska charkuterier och grönsaksinläggningar. Du har fått en härligt social start på middagen och en snackis som håller fram till efterrätten om man så vill.
Steka i olivolja
Det är inte farligt att steka i olivolja. Människan har i årtusenden använt sig av denna förnämliga olja i matlagning, till hudvård, som medicin och som bränsle. Olivoljan tål upphettning upp till 200 grader bra. Vid högre temperaturer börjar den ryka och smak och doft förändras.
Enkel pajdeg
En bra enkel pajdeg som är så gott som omöjlig att misslyckas med.
Antipasti Tutto mio!
Gör en härlig grönsaks- och svampinläggning att använda som tillbehör till kött eller fisk eller som antipasto. Receptet ger 4st halvlitersburkar med inlagda godsaker. Receptet kommer från Herbaria.
Grönsallad i parmesankorgar med Tryffellycka
Ett riktigt sändande recept på korgar av parmesanost fyllda men grönsallad och vilande på en bädd av bönsallad. Allt med en härlig touche av tryffel. Receptet kommer från Herbaria.
Ratatouille-risotto med rödvin och Tryffellycka
Ett härligt recept på risotto kokt med rött vin och vår härliga Tryffellycka från Herbaria. Servera risotton med ratatouille och parmesan. Kanske vill någon också ha en droppe tryffelolja på toppen av anrättningen? Receptet kommer från från Herbaria.
Lergrytebröd
Lergrytan är en ibland bortglömd men mycket användbar klassiker. I många hem har det lagats kyckling och stek i lergryta i ugnen men den kan användas till annat också. Testa gärna att baka i den. Receptet ger ett rejält tungt bröd som bäst avnjuts i tunna skivor. Brödet kan förvaras i lergrytan. Smörj formen noga med olja innan du bakar. Resultatet blir ett saftigt och kompakt grovt bröd. Brödet förlorar inte så mycket vätska och lergrytan tjänstgör som tillförordnad stenugn. Surdegsbröd passar utmärkt att grädda på det här sättet.
En enkel klassisk italiensk rätt som enligt italiensk tradition inte serveras med parmesan. Den som vill och vågar river eller hyvlar över parmesan ändå det blir riktigt gott.
Linguine med svamp och citron
Ett enkelt recept men fantastiskt gott. Med en pasta av hög kvalitet blir det här kanske det bästa du ätit?
En härlig citronfräsch potatissallad måste inte enbart vara en sommarrätt utan kan ätas alla tider på året. Den här varianten får smak av en härlig citronaioli med kapris och silverlök. Serveras antingen ljummen eller kall, tillsammans med nygrillat.
Lite annorlunda kolor. Receptet ger ungefär 70 st.Receptet kan varieras med eller utan kakao och med olika kryddor och salt.
Apelsinkola med kryddnejlika, 40– 50 stycken
Kola med lakritssmak
30 kolor med underbar lakritssmak och riktigt svart färg. Härliga att ha på julens gottebord men lika goda vid alla tillfällen.
Kola med hallonsmak
Kanske lite ovanlig men hallonkola är ett uppskattat julgodis! Riktigt god både till jul och andra tider på året. Det här receptet ger en sats om ca 25 stycken kolor.
Enkel kola med fantastisk smak som kan kokas som vanligt på spisen eller lite snabbare i mikron.
Knäck med citronsmak
Lite syrlig och härligt spännande knäck med citronsmak gör garanterat succé som komplement till den klassiska varianten.
Knäck med solros
Mmm... Med solrosfrön i knäcksmeten kan man i alla fall få inbilla sig att knäcken är lite nyttig! Seg och knaprigt god är den i alla fall.
Chokladkola är ett mycket uppskattat inslag bland julgodiset på gottebordet. Så god att du kanske gör den även till påsk? Recept för ca 75 kolor.
Knäck med chokladsmak
Ljuvlig chokladknäck är en suveränt god knäck med kakao i smeten. Chokladknäck kan man gott njuta av året om.
Polkagrisknäck
En spännande knäckvariant är knäck med polkagrissmak.Två klassiska godissorter i en skulle man kunna säga. Det här receptet räcker till ca 75st knäck.
Trevåningstårta med jordgubbar
En underbar så kallad naken tårta i 3 våningar. Saftigt läcker och fylld med härlig kräm och jordgubbar.
Chokladtårta med överraskning
Piñata-tårtan är en chokladbomb fylld med överraskningar och godis. Vad kan man mer önska till det perfekta kalaset?
Lammkotletter med Yellow Rice, gurksalad och chutney
YELLOW RICE är en klassisk maträtt i södra Asien men också en kryddblandning som består av allt det goda från Sri Lankas skogsträdgårdar. Yellow Rice har en kryddig och mild smak vilket gör den perfekt att krydda risrätter med. Denna rätt har mycket smak, är lätt att förbereda och lyser vackert gult. Du kan använda lammkotletter, spareribs, kyckling eller en bit fisk och föredrar du en helt vegetarisk rätt kan du använda grillad aubergine, paprika och svamp. Chutney är ett bra tillbehör, rätten kräver ingen sås.
Purple Haze Sliders
Sliders är en burgare som kan serveras som ett rejält mellanmål eller en varmrätt med pommes frites eller grillade rotfrukter. Purple Haze är en innovativ rub med en fin balans mellan styrka , sötma och syra. Hörnstenen i blandningen är ett fantastiskt purpurfärgat svartvinbärspulver som tillsammans med svartpeppar, ingefära, svart kummin, timjan och en touch av chili och koriander ger en smak som lämpar sig väl för kött, fisk och grönsaker.
Rasta Pasta
Mill & Mortars Rasta Pasta är en unik kryddblanding med varm bas med noter av citrontimjan, vitlök och paprika. Blandningen är inspirerad av Caribiens färger och smak. Den här kryddningen tar pastan till nya höjder - omtyckt av så väl barn som vuxna. Med Rasta Pasta får du en riktig superpowerpasta!Den här enkla rätten kan lagas med en mängd olika grönsaker och ätas som tillbehör eller huvudrätt. Kombinera gärna med ljust kött, fisk eller bröd.
Chokladfondant
Mörk härlig chokladfondant som smälter i munnen. En härlig desert som uppskattas av de flesta - unga som gamla.
Vit chokladfondant
Fondant med vitchoklad som rinner ut likt lava ur den lilla kakan.
Chokladtårta i 3 våningar
Baka en trevånings chokladtårta till festen eller bröllopet.
Lakritsknäck
Byt ut nötterna i knäcken mot lakrits - annorlunda och jättegott!
Knäck med pepparkakssmak
Två klassiska julsmaker i en liten pappersform. Koka knäck med pepparkakssmak. En kul variant av knäck vid sidan av den traditionella.
Chokladpraliner enkla
Gör egna chokladpraliner i silikonformar. Superenkla praliner som även kan göra av nybörjaren.
Mjuk pepparkaksgubbe
Baka julen och barnen mest älskade pepparkaksgubbe. Receptet är lagom till silikonformen och räcker till 8-12 personer.
Knäck
Vad vore en jul utan knäck? Julen godaste och segaste knäck har också det absolut enklaste receptet. Julens bästa knäck gör du med lika delar grädde, sirap och socker som får koka till härlig knäck som fylls i knäckformar eller hälls ut på en oljad plåt alternativt en silikonduk och sedan bräcks eller delas till knapriga skärvor.