Gör en olivoljeprovning

Användarnamn

Olivoljeprovning
Det är kul att testa olivolja!! Tillvägagångssättet liknar det vid vinprovning och jag måste erkänna att smakerna är överraskande olika. Notera särskilt eftersmaken på vissa oljor som är riktigt pepprig. Efter ett smaktest inser man att det är skillnad på olja och olja. Inte bara på kvalitet utan på smak och användningsområde. En liten provning kan bli inledningen på en härlig middag med dina vänner. Kanske övergår provningen i intagandet av förrätten som då skulle kunna bestå av gott bröd och lite härliga italienska charkuterier och grönsaksinläggningar. Du har fått en härligt social start på middagen och en snackis som håller fram till efterrätten om man så vill.

Ingredienser:


Ett antal olivoljor exempelvis av helt olika karaktär och kvalitet eller ett antal med liknande egenskaper. Kanske av samma ursprung eller olivsort. Testa några nya fina prestigeoljor och jämför med någon du redan har i skåpet hemma. Dyr, billig, med gott renomé eller helt utan referenser. Det är ditt tycke och smak som gäller. Inget är fel eller mer rätt. 

Några förslag:

Testa exempelvis oljor från kända vinhus och en fransk osttillverkare:
Masi, Ramos, Mulderbosch, Rouefort Papillon.


Eller 3 oljor av samma producent men på olika olivsorter:
Lectus Arbosana, Lectus Arbequina, Lectus KoroneikiNågra fina oljor med olika ursprung av samma oliv:
Mestral, Aragem, Lectus,Gör så här:

Ordna en olivoljeprovning för att hitta din favorit eller för att utröna vad olika oljor passar till. Köp hem några olivoljor antingen i olika prisklass och kategori eller inom samma kategori. Häll upp oljorna i vinglas, värm dem lite handen före provning, idealisk temperatur är 25 grader. En olivoljeprovning går till och idén är mycket lik vinprovning.

Titta: Titta på oljans färg, enklare olivolja drar ofta åt det gula medan kvalitetsolja gjord på tidigt skördade oliver är mer intensivt gröna. Titta också på viskositeten, en olja av bra kvalitet ska vara trögflytande.

Dofta: En bra olivolja ska ha en fräscht doft av moget äpple eller nyklippt gräs.

Smaka: Ta några droppar på tungan och dra in luft mellan tänderna så oljan sprids i munnen. Känn graden av fyllighet, gräsighet och andra smaker som äpplen, örter eller kanske mer negativa smaker som trä eller härskenhet. Var noga med att känna eftersmaken som innehåller olika grad av beska och pepprighet.

Tycker du det verkar lite för mycket att smaka på olja ur vinglas går det istället att smaka genom att hälla upp oljan i skålar eller små assietter och doppa bitar av vitt bröd i oljan.

Vid provningen bör man neutralisera smaklökarna mellan proven. Drick vanligt vatten, ät en bit bröd och kanske lite äpple.

Så här kan man också göra:

1 Häll lite olja i ett glas, snurra glaset , värm det med händerna så att dofterna frigörs.
2 Hur ser oljan ut? Färg? Tjock? Tunn? Trögflytande? Snabbrinnande?
3 Dofta på oljan - testa att variera mellan att andas in snabbt och långsamt.
4 Smaka på en liten sipp ur glaset och låt oljan spridas på dina tänder och underläpp.
5 Sörpla in luft i munnen och låt oljan spridas i munnen.
6 Försök hitta alla smaker. Andas ut genom näsan.
7 Skriv eventuellt ned vad du tycker och jämför med dina medprovare.

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: bnGR8k (motverkar spam)
Inga kommentarer