Vad äter man i mars??

Användarnamn

Mars-inspo
Vad är i säsong i mars?


Det är mars. Naturen sover fortfarande men är på väg att vakna upp. Än dröjer det ett tag men kommer att spira igen. De flesta av oss längtar. Jag kommer under tiden att trösta mig med fina fiskar och härliga skaldjur. Mars är en månad i fiskens tecken och fantastisk månad för ostron och musslor så om frukt och grönt inte är på topp finns det annat att satsa på om man vill ha superfina råvaror som ligger i tiden. Passa på att frossa i abborre, gös, kolja, lake, hummer, blåmusslor & ostron.

Plötsligt blev denna i norden magra månad en fantastisk högtid. Svenska ostron och musslor hör till de finaste du kan hitta.

Kött på marsmenyn kommer från skogen och bergen. Bockjakten är över men kanske har någon en liten hjortfilé eller rådjursstek kvar. Sök med blicken mot norr och du kan hitta något delikat från ren. Underbara delikatesser som rökt och torkat renkött eller bäst av allt rökt renhjärta.

I många grönsaksdiskar är det som vanligt sommar året runt med frukt och grönt som färdats långväga eller snabbdrivits och som för det mesta saknar riktig fräschör och definitivt smak.

Det är svårt att veta hur grönsakerna odlats och även om man vill välja svenska alternativ är det lätt att bli osäker. Någon slags odlingsmärkning står på min önskelista. Är grönsakerna odlade på friland, i kallväxthus eller kanske i ett uppvärmt växthus? Hur maten produceras har ofta större miljöpåverkan än hur eller hur långt den transporteras. Det bör alltså vara bättre ur miljösynpunkt att köpa en ekologisk spansk frilandstomat än en svensk växthusodlad eko-tomat om växthuset är uppvärmt med fossila bränslen. En svår djungel att forsera och det är lätt att hamna i diket.

Oavsett, i  säsong är självklart mycket rötter och kål, några fina svenska vinteräpplen och cirtus. Kanske är mars en utmaning till att bli mer kreativ i köket?

Min favoritsallad under vinten har varit grönkål med citronskal och granatäpple men det börjar bli lite sämre med granatäpplena även om man fortfarande kan hitta fina ex. Sallad på rårivna rötter är också gott; testa rödbeta, rotselleri och morot. Det blir lite grövre sallader som kräver bra vinäger och en olja som förgyller.

Soppa står högt på min favoritlista. Mars-soppor att minnas hela året är jordärtskockssoppa, solskenssoppa och den ryska eller östeuropeeiska rödbetssoppan borsjtj. Rotmos är en annan favorit på middagsmenyn några veckor framöver.

Löken är fortfarande ofta fin. Passa på att göra en fin rödlöksmarmelad eller pickla rödlök lite snabbt innan middagen. Ett supergott och vackert tillbehör till bla kött.

Råvaror i mars:
Abborre
Blåmusslor
Citrusfrukter
Endive
Grönkål
Gul lök
Gös
Hummer
Jordärtskocka
Kiwi
Kolja
Kålrot
Lake
Morötter
Ostron
Palsternacka
Ren
Rödlök
Grönkål
Räkor
Rödbeta
Strömming
Svenska äpplen
Vitkål

På väg ut:
Brysselkål
Granatäpple
Pumpa

Inspiration / I säsong mars

Sortera på:
Hummergaffel  Focus Steel 4st
Klassiskt skaldjursbestick
499 kr
Köp
Info
0
Ostronkniv - Laguiole Oyster Knife med mörkt skaft
176 kr
Köp
Info
0
Skaldjursset i 14 delar Laguiole Intuition
900 kr
Köp
Info
0
Ostronkniv - Laguiole Oyster Knife med ljust skaft
176 kr
Köp
Info
0
Äppelurkärnare  öppningsbar
Öppna och ta bort skrutten
239 kr
Köp
Info
0
Ostronkniv
Enkel öppning
114 kr
Köp
Info
0
Äppeldelare 8 klyftor
Delar i 8 klyftor
124 kr
Köp
Info
0
Äppelskalare
Lyckades skala 25 kg äpplen på 20 minuter med denna!
185 kr 199 kr
0
Liten pincett
Till smådetaljer eller fiskben
105 kr
Köp
Info
0
Citrussalt Mill & Mortar
Friskt salt med citrussmak
79 kr
Köp
Info
0