Chokladprovning hemma

Användarnamn

Choklad

Gör din egen chokladprovning hemmaEn chokladprovning påminner ganska mycket om en vinprovning. Genom att titta, dofta, smaka, vända och vrida på chokladen får du en helt annan upplevelse än om du tuggar i dig en kaka i väntan på bussen eller när din energi nått lägsta notering.

Provningen kan om du vill utgå från olika teman så som choklad av olika bönor, choklad av samma böna men i olika varianter, choklad från olika världsdelar, mjölkchoklad tillverkad på olika typer av mjölk men med samma böna, choklad med olika tillsatta smakämnen osv...
Den måste inte vara superseriös. Lägg den på den nivå du vill. Gör den som en avslutning på middagen om du vill det. Inget är fel.

Förbrerdelser
Duka gärna bordet med en vit duk för att kunna göra en bra bedömning av chokladens utseende som möjligt. Allra bäst är att titta på chokladen i dagsljus. Har du bitar med olika kakaohalt börjar man med chokladen med lägst kakaohalt. Testa helst choklad som är rumstempererad. Däremot mår den bästa av att förvaras i temperaturer mellan 16 och 18 grader men INTE i kylskåp. Ställ fram vatten och kanske lite vitt bröd så att allas munnar och smaklökar kan neutraliseras efter varje provsmakning. Penna och papper kan vara bra att ha till hands.

Utseendet
Bedöm färgen på chokladen. Mörk, ljus, porös eller hård? Röd i tonen eller gul - kanske grå?
Svart färgton tyder på choklad gjord på bönan Forastero, en mörkt rödbrun nyans på criollobönan. Om ytan ser mjuk eller porös ut kan man anta att den förvarats varmt medan en sträv och torr yta tyder på att chokladen förvarats kallt.

Doften
Om en vinprovning till 85 procent handlar om doft och 15 procent smak är förhållandet det omvända när det gäller choklad. Underskatta ändå inte doftmomentet. Bryt chokladbiten i två delar och gnugga bitarna mot varandra så att doften frigörs. Ofta är de första doftintrycken läderaktiga. Den doften skapats vid rostningen. Därefter träder kakaon egen doft fram med fruktiga eller blommiga undertoner.

Smaken
Sen är det äntligen dags att få stoppa chokladbiten i munnen. Låt chokladen smälta på tungan. Även om det kan ta tid innan chokladen smälts är det viktigt att inte bita i chokladen. Chokladen ska bli helt flytande i munnen. Den smältande chokladen kommer att smaka sött, surt, bittert och salt i olika grad beroende på vilken choklad du stoppat i munnen.
Minsta tecken på grynighet är en indikation på att  kakaobönorna valsats för dåligt.

Helhetsintrycket
Gör en bedömning av de olika chokladbitarna du provat utifrån kriterierna ovan. Vilken du tyckte var godast? Kanske gissar alla på vilka bönor som använts eller vilken kakaohalt chokladen har.

Criollo: Den finaste bönan och finns endast i 1 procent av världends produktion av choklad eftersom den är så svår att odla. Den är sötare och syrligare än de andra bönorna. Oldas i Nicaragua, Guatemala, Mexiko, Venezuela, Madagaskar, Komorerna och Colombia, men även på Trinidad, Jamaica och Grenada.

Forastero: Den absolut vanligaste chokladbönan. 90 procent av all choklad tillvekas på denna böna. Den domineras av en bitter smak som vid produktionen döljs genom att man tillsätter andra smakämnen och socker. Odlas bla i Ghana, Nigeria, Elfenbenskusten, Brasilien, Costa Rica, Dominikanska republiken och Ecuador.

Trinitario: Är en hybrid mellan Criollo och Forastero som inte är så vanligt förekommande. ca 4% av världsproduktionen kommer från denna böna som har Forasteros härdighet men en hel del av smaken från Criollon. Odlas på Trinidad.


Testa criollochoklad med det här setet.

Chokladprovning criollo 

Hjälp på vägen (kan ladas ned som pdf på produktkortet):

Criollo Inspiration / Chokladprovning

Sortera på:
Mörk choklad 70% i pellets 2,5kg
659 kr
Köp
Info
0