Användarnamn

Pizza

Pizza in making


Om pizzans historia tvistar de lärde. Någon påstår att den ursprungligen kom från Grekland, en annan från Italien och en tredje från New York. Även tiden för pizzans födelse är omtvistad. Dateringar från forntid till nutid förekommer i en totalt förvirrande blandning av årtal.

Något är dock de flesta källor överens om; bland annat att på 1800-talet var Drottning Margherita på rundresa i sitt kungadöme. Under resan såg hon att många åt på ett runt stort platt bröd och av nyfikenhet bad hon om ett sådant. Drottningen älskade brödet och åt ofta.

Hon anställde kocken Rafaelle Esposito och till hennes ära lät Rafaelle baka en speciell pizza toppad med tomater, mozzarella och färsk basilika. Ingredienserna var tänkta att representera Italienska flaggans färger, röd, vit och grön.

Pizzan slog igenom i Sverige runt 1970 men den första svenska pizzan serverade redan 1947 till italienska gästarbetare på Asea i Västerås.
Vanliga ingredienser på svensk pizza är räkor, skinka, champinjoner, krabba, lök, musslor, oliver, peperoni, banan, kyckling, curry, bearnaisesås, oxfilé, och ananas. 

Baka din egen pizza och hitta varianter som du gillar och som kanske inte går att få på pizzahaket på gatan. Baka den från grunden med egen deg eller köp färdig deg eller pizzabotten i affären.

Man kan också göra pizza av tortillabröd som kläs i pizzadräkt - enklare än så kan det knappast bli. Bröd, tomatsås, fyllning, ost och skjuts in i ugnen på 225 grader i 10 minuter.


Pizza

Testa något annorlunda. Bred rödbetsketchup på pizzabotten, toppa med chèvre och fikon. Skär pizzan i remsor och du har en härlig aptitretare att bjuda gästerna på vid ankomst. Gör en vit pizza - Pizza Bianca - med ett lager creme fraiche eller färskost istället för tomatsås eller lyxa till det med en nordisk löjromspizza.

Den som inte vill eller kan äta gluten har flera alternativ. Det finns så klart glutenfria pizzadegar av olika slad men glöm inte att prova botten gjord på blomkål. Det låter galet men blomkålspizza är fantastiskt gott oavsett vad din mage tollererar.

Recept på pizza hittar du HÄR!

Inspiration / Pizza

Sortera på:
Baksten fyrkantig med spade
Istället för stenugn
419 kr 449 kr
0
Baksten i lava med spade
Äkta lavasten från Etna
769 kr
0
Baksten Rund med spade
För bröd & pizza i ugn eller på grillen
420 kr
0
Brödspade eller pizzaspade rund i trä
99 kr
0
Brödspade i trä för pizza & bakning 1 meter
479 kr
0
Pizzaskärare i stål, hjul
132 kr
0
Pizzaspade i furu
Flytta pizza och bröd
199 kr
0
Pizzaspade i metall  46 x 25 cm
Flytta pizza och bröd
259 kr
0
Pizzaspade i trä
Flytta pizza och bröd
129 kr
0
Pizzaspade Peel
Baka som ett proffs!
447 kr 455 kr
0
Trio Noir svartpeppar ekologisk
Exklusiv peppar med 3 ursprung
99 kr 114 kr
0
Tryffelolja med vit tryffel 100ml
Olja med smak av vit tryffel
109 kr 120 kr
0