Användarnamn

Mixat & Maxat

Köttemperaturer en snabbguiden
När är köttet färdiglagat och vilken temperatur ska köttet ha?
Snygga glas i plast
Utelivet har sina risker! Använd säkra glas i poolen, på stranden och i båten.
Paraffinera sylten
Paraffinering är ett bra, lite gammaldags sätt att skydda sylt, marmelad och annat mot mögel- och bakterieangrepp.
Konservering
Att konservera själv hemma är inte alls så svårt som man kan tro. Så här går man tillväga.
Aleppopeppar, Pul Biber eller Halaby Pepper
Pul Biber eller Aleppopeppar trendar bland matlagare just nu.
Mingelmat till försommarfester
Ge festen lyxig inramning. Börja med bubblor och snittar eller kanapéer.
Min favorit-champagne just nu
Underbar, hållbar & miljöcertifierad. Kan det bli bättre?
Sriracha den hetaste chilisåsen
Het i dubbel bemärkelse är Sriracha. En riktigt stark chilisås eller kanske en ketchup för vuxna.
Urfa Biber - Isotpeppar
Unik och supertrendig peppar älskad av många mästerkockar.
Tid för presenter
Presenttips! Våren och försommaren är fylld med tillfällen för fest & presenter.
Cinco de Mayo - en Mexikansk fest
Den 5:e maj firas med mole poblano, dans och margaritas.
De bästa prylarna för pastatillverkning
Pasta är älskad vardagsmat och fantastisk festmat. Att göra pasta själv från grunden är ett spännande köksprojekt som de flesta kan delta i. Vilken utrustning behövs för att gör riktigt bra hemgjord pasta?
Bästa tipsen för hemgjord pasta.
De bästa tipsen för att lyckas med hemlagad pasta.
Rökning - kall, varm eller i grillen
Vad skiljer kallrökning från varmrökning och kan man röka själv i grillen?
Ramslökstider
Nu är det tid att plocka ramslök. Den som inte hittar eller orkar använder torkad!
Värmande dryck i vinterkylan
Vinterns kallaste tid kräver varma drycker och knastrande brasor.
Stefan tipsar Martin Morand
Mäster tränar chokladtävlande.
Drick gärna vin - och laga mat med det
Vin är gott att dricka men glöm inte att maten också vill ha en skvätt!
Salta pastavattnet
Salta som havet!
Snabbhacka vitlök med rivjärn
Ett vasst rivjärn hackar bäst!
Använd mått för rätt mängd pasta
Varför är det så svårt?
Pastavatten är en ingrediens
Släng inte bort pastavattnet. Det behövs i såsen!
Köp en billig olivolja och en god
Lagar du mycket mat med olivolja bör du ha minst 2 oljor hemma. En bättre och en sämre.
Kasta inte parmesanskalken!
Skalken på parmesanosten går ofta i soporna. Spara den och låt den sätta smak på soppor, fonder och såser!
Följ inte koktiden på  pastaförpackningen
Lite på dig själv och strunta i instruktionen.
Tillagningtiden är en ingrediens
Betrakta tiden som en ingrediens - även om man ofta säger att en enkel pasta är snabblagad mat.
10 italienska matlagningstips
Vill du kunna laga italiensk mat som smakar som den gör i Italien? Här är några tips som tar dig några steg närmare målet - den perfekta italienska måltiden.
Månadens favoriter
Så snabbt det gick! Januari är snart slut. Det här är favoritprodukterna under årets första månad.
Miso vår nya japanska basvara
Miso så är mycket mer än bara soppa.Den japanska bönpastan miso är en fantastisk smaksättare som går att använda i nästan all matlagning.
Sushi-utrustning
Lyckas med sushin med hjälp av rätt verktyg.
Wasabi
Wasabi är inte en japansk pepparrot.
Sushiris
Gammalt ris är bäst & finast.
Nori - en japansk alg
Japanska alger till sushirullar och annat spännande.
Livsfarlig sushi
Sashimi med dödlig utgång!
Vad jag inte visste om sushi
Sushi är en favoriträtt hemma hos oss!
Salta mera
Det låter kanske helt galet men många saltar faktiskt för lite.
Storleken betyder allt!
Använd inte för liten panna eller gryta. Storleken är avgörande för resultatet.
Häll inte stekfett i avloppet!
Stekfett och oljor är en dold miljöbov.
Låt köttet vila efter tillagning
Låt köttet vila! Du blir belönad. Bästa tipset för gott kött.
Vässa dina knivar
Välslipade vassa knivar är A & O i köket.
Dåliga köksvanor
Misstag som är lätta att göra och enkla att undvika!
Mina personliga julklappstips
Årets julklappar!
Godis av marsipan
Marsipan är en bra grund för julgodis. Perfekt att göra med barn eftersom du slipper risken att de bränner sig som på knäck & kola.
1 december Tranbärskaka
Det här är en riktig julfavorit. Vit och röd med snöig frosting och små snöbollar. Kakan är ganska kompakt och krämig. Den passar fint både till adventsfikat och som juldessert.
Använd miso i annat än soppa!
Miso används självklart till den klassiska japanska misosoppan men kan med fördel användas till mycket annat.
Choklad och kakao
Hur gör man kakao?
Kakaosmör, det finaste fettet
Vad är kakaosmör?
Älskade jäskorgar
Mina jäskorgar eller banetton för jäsning av bröd är några av mina mest älskade köksprylar.
Skär en halloweenpumpa
En enkel guide till hur du skär en fantastisk halloweenpumpa.
Pasta Pici - en kraftig spagetti
En spännande, tjockare spaghetti med extra lång koktid, typisk för den toskanska traditionen. Lite mer rustik och rubust än småsyskonen spagetti och linguine.
Strypta präster
Strozzapreti har det mest pittoreska namnet bland de hundratals pastasorter Italien är känt för. Bakom namnet finns en spännande historia. Så glöm inte att tugga ordentligt innan du sväljer...
Peppar, peppar
Peppar är en tropisk klängväxt som tillhör familjen pepparväxter. Pepparns kryddighet kommer av fruktens innehåll av det kemiska ämnet piperin. Även spansk peppar, chilipeppar, rosépeppar och sichuanpeppar benäms ofta enbart som peppar.
Små tårtor
Jag har snöat in på att göra lite mindre tårtor.
Japansk matlagning
Japansk mat. Oklanderligt presenterad, ren och pinfärsk!
Ghee eller indiskt klarnat smör
Ghee är rent smörfett. Laktosfritt, värmetålig och möjligt att förvara i rumstemperatur.
Sumak - en fantastisk krydda!
Sumak eller sumac används ofta i köken runt Medelhavet och i Mellanöstern.
Safta & sylta
Safta i saftmaja är superenkelt! Nu har jag testat att koka sockersnål saft i majan och det funkade utmärkt.
Gott med jordgubbar
Nu är dom här! Årets mest välkomna små gubbar.
Rödbetslatte
Beet latte eller rödbetslatte trenddrycken framför andra...
Blått vin!
Dags att testa blått vin. Ja, vin inte läsk och ja, det är blått på riktigt - helt naturligt blått.
Grilla prisvärda styckningsdetaljer
Nu grillar vi! Vill du grilla nötkött finns det pengar att spara genom att välja lite mindre kända styckningsdetaljer. Här är några tips på prisvärda köttbitar för grillning och hur du kan tillaga dem.
Lyckas med grillad fläskkotlett
Lyckas med att grilla fläskkotlett. Fläskkotletter är en lite bortglömd styckningsdel som passar perfekt att grilla. Med ett par smarta trix blir kotletten en perfekt grillmiddag eller lunch i sommar. Hur du lyckas lär du dig här!
Xylitol - helt naturlig björksocker
Björksocker eller Xylitol är ett naturligt sötningsmedel med färre kalorier än socker.
Sabrera Champagne
Om du ännu inte testat så är det dags! Sabrera en flaska champagne som inledning på nästa stora eller lilla fest.
Kanel från Ceylon
Ceylonkanel är verkligen något alldeles extra.
Sylt eller marmelad utan tillsatt socker
Nu! Äntligen är de här. Burkarna med den franska sylten utan tillsatt socker med djupare smak och nyttigare innehåll.
Håll majsen med hållare
Majshållare för grillade eller kokta majskolvar
12 saker du inte bör missa i vår.
Gör ditt bästa i köket. Prylar & ingredienser du inte kan vara utan.
Den magiska ramen-formeln
Nudlar är mer än snabbmat för fattiga studenter. Om du inte upptäckt den japanska nudelsoppan Ramen bör du testa den nu.
Biscuits Rosé de Reims
Biscuits Rosé de Reims, de franska rosa kakorna från Reims äldsta bageri Maisson Fossier.
Kanpéer och mingelmat
Kanapéer, canapé, snittar, mingelmat, tilltugg, fingermat eller Hors d'Oeuvres - kärt barn har många namn. Tips för cocktail party och mingelmeny.
Vad äter man i mars?
Mars kan tyckas vara en svår månad för den som vill äta gott men i säsong. Lite av en kulinarisk utmaning kan det tyckas men det finns russin att plocka även i mars.
Tårta med ryska dekorationer
Ett enkelt sätt att dekorera snyggt är att använda så kallade ryska tyllar. Testa det är hur kul som helst! Så här kan man göra.
Chokladprovning
Gör en enkel chokladprovning. Testa olika typer av Criollo, den finaste av kakaotyper.
Lakrits i vått och torrt
Lakrits och hallon är en vinnande kombination!
Matematisk smoothie-formel
Börja året med en smoothie-vana. Formeln för en perfekt smoothie och den perfekta början på en härlig dag kan du lära dig här!
Pepparkakor i 3D
Testade ett lite annorlunda pepparkaksbak och byggde ihop kakorna till små modeller i 3D. Ren, släde, snögubbe och gran som sedan pyntades.
Mina julklappstips
Nu lackar det mot jul. Det här sakerna kommer jag att packa in i vackra paket och ge mina nära och kära!
Julklappar till vinnörden
Julklappar till din vän som gillar vin. Kanske är han eller hon en riktig vinkännare eller kanske rent av en nörd. Julklappstips till vinälskare.
Julklappstips till bar-lejon
Hitta julklappar till någon som älskar att blanda läskande drinkar och spännande cocktails.
Jag är så glad och tacksam!
Chokladcravings
Lite nyttigt och lyxigt i chokladen gör den ännu godare.
Vilken ära! Utvald stjärnbloggare på Karisma
Jag är så fantastiskt glad. Vilken ära!
Älskade matcha
Grönt, nyttigt och underbart gott! Jag är förälskad i matcha.
Upplysningar och information
En gammal favorit och en lite ny-gammal bubblare.
Diskmaskin
Nu fattar jag hur bra det är med salt i diskmaskinen!
Lådor
Tänk logiskt och packa smart.
Orange is the new rosé?
Nä, inte apelsinvin utan orange vin!