Mixat & Maxat

Användarnamn

Mixat & Maxat

5 enkla tips för att hålla knivar skarpa
Är dina knivar inte lika vassa som de brukade vara? Oroa dig inte här är fem enkla tips som hjälper dig att hålla dina knivar i toppskick så att du kan skära, hacka och tärna som ett proffs.
Best baking hacks
Smarta trix som räddar bakningen.
Hur väljer man det bästa stekbordet?
Allt du behöver veta när du ska välja stekbord för smashburgare, pizza och annan matlagning.
4 sätt att skära sparris
Hur skär och skalar man sparris på rätt sätt? 4 tips och några bonustips för att lyckas med grön sparris.
Glass med olivolja - är det gott?
Är det så gott med olivolja på glass? Är det bara en TikTok-grej eller är det gott på riktigt?
Tio smarta sätt att använda en muffinsplåt
Vad kan man använda en muffinsplåt till förutom för att grädda muffins eller bullar i?
Varför äter man våfflor på våffeldagen?
Hur kommer det sig att vi äter våfflor på våffeldagen?
Vampire Slayer - en sås för vampyrjägare
En sås så het och fylld av vitlök att den skyddar mot vampyrer.
Kräftskiva - den perfekta guiden
Den bästa festen i augusti
Tid för lavendel
Lavendel betyder lycka på blomsterspråket och lycka är precis vad man känner när man öppnar locket till en burk med lavendelsocker. sätter tänderna i en lavendeldröm eller näsan ner i ett fång lavendel. Det finns så mycket att göra med den vackra och doftande lavendeln. Några tips hittar du här.
Fira Sverige 500 år med Swedish fika
Fira Sverige 500 år med Swedish fika. Fikatraditionen funnits i Sverige i flera århundraden. Ursprungligen en paus från arbete men har utvecklats till mycket mer än så. Fika är en symbol för gemenskap, njutning och en viktig del av den svenska kulturen.
5 fantastiska sätt att fira mamma på Mors Dag
Fira mamma på ett personlig och unikt sätt. Har du möjlighet att överraska med frukost på sängen är det en underbar start på dagen. Här kommer unika 5 tips på hur dagen kan fortsätta.
World bakning day 17 maj
World Baking Day är en glädjefylld händelse som firas av bakentusiaster och matälskare runt om i världen. Den äger rum den 17 maj varje år och detta underbara evenemang samlar människor för att hylla konsten att baka och njuta av de läckra bakverk som skapas.
World Cocktail Day 13 maj
Den stora cocktaildagen är ett bra tillfälle att skaka ihop en härlig cocktail eller mocktail och njuta i solen.
Kröningsmeny
Happy coronation! Fira kröningsdagen med en meny skapad av AI.
5 enkla vårrecept att testa nu
Enkelt, snabbt och gott att testa i vår,
Organisera ditt skafferi
Ett välorganiserat skafferi kan göra livet så mycket enklare. Du vet alltid vad du har hemma och kan snabbt hitta det du behöver. Ett bra sätt att organisera skafferiet är att fylla torrvaror och livsmedel som pasta, ris, bönor och flingor i praktiska och fina glasburkar.
Hur startar man en surdegskultur?
En surdegskultur är en härlig blandning av mjöl och vatten som fermenterar och skapar en naturlig jäsningsprocess. Processen att baka surdegsbröd börjar med att skapa en surdegsstarter, surdegskultur eller surdegsgrund. Det är den som används som "jäst" i kommande surdegsak.
Varför finns det ingen extra vit marsipan?
Det finns ingen extra vit marsipan på grund av att färgen E171 inte längre får användas i livsmedel i Europa.
Syrliga nyheter från Högtorp Gård
Nytt från Högtorp. Syrlig rosenkvitten för härliga cocktails och ersättning av citron och lime. Nyponvinäger med fina fruktiga sherrytoner till dressingar, smaksättning och matlagning.
Varför äter vi våfflor på våffeldagen?
Våfflor gillas av de flesta men varför äter vi våfflor på våffeldagen?
Vad är vikingsalt och hur kan man använda det?
Historien om vikingsaltet och hur man kan använda det.
Vad kan man laga med rispapper?
Vad har man rispapper till? 5 Tips på hur man kan använda rispapper.
Vad är en bentobox?
Lås upp bentoboxens hemligheter.
Black Garlic, vad är det?
Fermenterad, godisliknande vitlöksklyftor med en helt annan smak än vanlig vitlök
Fem prylar som räddar julen
Räddare i julstressen.
Vad är Ssamjang?
Ssamjang 쌈장 är en supergod koreansk barbequesås eller dippsås med milt kryddig, salt smak och nötaktig doft.
Bli inte knäckt av knäcken
Bli inte knäckt av knäcken. Tips & recept för att lyckas med den perfekta knäcken.
Gör egna chokladpraliner
Gör egna chokladpraliner. Följ guiden och lyckas med pralinerna.
Hur bygger man pepparkakshus?
Hur gör man pepparkakshus? Bästa tipsen för ett lyckat pepparkakshus.
Vad är tamarind och hur kan man använda den?
Tamarind - en användbar syrlig smaksättare.
Höstens bästa drinkar och mocktails
Mörkret lägger sig och det är dags att krypa upp i soffan med en härlig höstdrink.
Vad är gochujang och hur använder man den?
Gochujang är en fermenterad koreansk chilipasta med rund, stark och fruktig fin chilismak. Oumbärlig i Bi Bim Bap och KimChi. Används direkt i grytor, marinader, wokar och till mycket mer än koreansk matlagning.
Vad kan man göra, baka eller laga med pumpa?
Allt du behöver veta om pumpor.
Vad är espelette-peppar?
Espelette är en fransk lite mildare chili med kultstatus.
Kanelbullar - ultimata hacks för att lyckas
Så lyckas du baka de bästa bullarna till Kanelbullens dag. Bageriernas bullar är ofta helt fantastiska och i en klass för sig. Här är några tips som kan få dina hembakade bullar ännu bättre och godare.
Mina 3 bästa kokta-ägg-hacks
Tre riktigt bra ägg-hacks du inte kan vara utan.
Vad är I säsong i augusti?
Augstifavoriter att skörda och njuta av.
Ostron och bubbel mitt i sommaren!
Grillade ostron och bubblande drinkar lika perfekt att avnjuta på stranden som i trädgården.
Kyl vin och drycker snabbt och smart
Vem vill dricka fickvarm dryck i solen? Kyl snabbt & smart istället.
Kyl smart i vinkylare och champagnekylare
Snabbt kallt med is i kylaren.
Vad är I.G.P. och D.O.P.?
I.G.P. och D.O.P. är märkningar som vi ofta ser på livsmedelsprodukter i vardagen. Men vad innebär de egentligen?
Jordgubbssäsongen är här!
Äntligen! Lysande röda jordgubbar är den första riktiga skördesäsongen, som vi har väntat.
Vad skiljer Balsamico di Modena från Tradizionale och vanlig balsam vinäger?
Vad är vad bland balsamico? vad skiljer dem åt och vad får kallas balsamico?
Hur gör man en Spritz?
Norra Italiens pärlande sommardrink har blivit en enorm succé världen över och Aperol Spitz har sommar efter sommar varit mångas favoritdrink.
Chokladbollens dag den 11 maj
Chokladbollen är onekligen en av våra mest populära "kakor" och naturligtvis har den alldeles egen dag, chokladbollens dag!
Nocellara-oliver, Vad är det?
Vad är så speciellt med Nocellaraoliver?
Fräsch viral avokado
Testade ett avo-hack. Har du testat?
Lena Engelmark Embertsén är köksprofil i mars
Lena från Högtorp Gård är månadens köksprofil
Vad är Pinzimolio?
De nästan mogna oliverna ger den en fräsch parfym och en delikat fruktig smak, vilket gör oljan idealisk för att smaksätta alla typer av färska grönsaker som selleri, fänkål, rädisor, kronärtskockor, morötter, tomater, sallad, paprika...
Vad vet du om Pimenton de la Vera?
Ursprungsskyddad spanskt rökt paprikapulver eller Pimentón de la Vera, Dulce. Pimentón de la Vera är det spanska, rökta paprikapulvret från odlare i La Vera i Spanien, som gjort succé hos både stjärnkockar och paprikafantaster över hela världen.
Vad är Tiramisu?
Allt du bör veta om den högt skattade desserten.
Vad är Doenjang?
Doenjang är en Koreansk bönpasta som påminner om japansk miso.
Vad är skillnaden mellan Salami och Salumi?
Vad skiljer Salami från Salumi? Är det samma sak?
Nduja, vad är det?
Salami på burk? Finns det?
De viktiga koreanska ingredienserna
Ett steg i att börja laga koreansk är att lära känna de viktigaste ingredienserna i det koreanska köket.
När började vi med adventskalendrar och varför?
Spännande nedräkning med lucköppning.
Hur öppnar man ostron?
Öppna ostron snabbt, enkelt och smart.
Gott på brödet
Vad äter du på eller till ditt surdegsbröd?
Konserveringsmetoder
Konservera och bevara maten på ett bra sett. Det finns en mängd smarta sätt!
Baka studenttårtan själv
Baka studenttårtan själv. Så här enkelt gör du en tårta i form av en studentmössa.
Japanska knivar i stål från Damaskus
Japanska knivar i damaskusstål. Vad är de bra för?
Bästa tipsen för en lyckad picknick
Checklista för en perfekt picknick
Kylväska för boxvin av Christina Nordin Cumtell
Christina Nordin Cumtell sommelier och produktutvecklare.
Madeleinekakor - moderna klassiker
Ljuvliga mjuka franska småkakor med litterär touch.
Det ultimata sättet att riva zest av en citron eller lime
Nej... ett minirivjärn duger nog inte i längden men med lite träning, ett bra zestjärn och några smarta tips får du snabbt upp snitsen.
Så räddar du pastadegen
Så kan du rädda en blöt eller torr pastadeg!
Gör hemgjord färsk pasta. Så lyckas du med pastadegen.
Det är både enkelt och kul att göra sin egen pasta! Dessutom fantastiskt gott.
Torka hemgjord pasta
Att torka hemgjord färsk pasta är viktigare än du tror.
Färga och smaksätt pastadegen
Färga din pastadeg i vackra naturliga färger.
Vad är julgransplundring?
Vad är julgransplundring?
Umami - hur smakar det?
Men hur smakar umami? Och vad är det?
Vad är nigellafrön?
Svartkummin eller nigellafrön är en spännande krydda..
Pinnbröd grillat och nybakat på utflykten
Pinnbröd är superenkelt att göra och lika gott som nybakat bröd eller pizza. Ta med pinnbrödsdegen ut och du får nygräddat bröd på utflykten eller vid grillen.
Vad är en fransk kavel?
Vad är det för skillnad mellan en fransk kavel och en vanlig brödkavel?
Hur använder man rödbetspulver?
Vad är rödbetspulver och hur kan man använde det?
Varken hackat eller malet
Råa skär när dom är som bäst.
Söt tryffel
Nya spännande söta tryffelprodukter.
Tryffel + champagne = sant! ❤️
Tryffel och champagne är en fantastisk kombo!
Vad är en pupitre och hur använder man den?
Ett konstigt franskt ord med många betydelser.
Jultider 2019
Allt om leveranser och vad du bör tänka på när du beställer julklappar på FreakyKitchen.
Skapa och mejla en önskelista
Skriv & mejla din önskelista. Enklare kan det inte bli!
Färga choklad
Färga vit choklad men naturliga pulver och kakaosmör. Testa rödbeta, matcha, blåbär eller någon annan spännande färg.
Ta hand om det trädgården och naturen ger
Bevara skördetidens godsaker på bästa vis.
Den smartaste isboxen
132+44=176 isbitar i frysen!
Confiterad sparris - galet gott
Testa att confitera sparris. Det är enkelt och lite annorlunda. Framför allt galet gott.
Presenter
Letar du present? Här får du tips!
Presenter till studenter
Hitta en personlig och uppskattad studentpresent!
Visste du detta om sparris?
Sparris är en fantastisk primör.
Hur förvarar man sparris?
Hur håller man sparrisen fin hemma?
Muddy Bites
Muddy Bites munsbitsstora chokladfyllda glasstrutsändar.
Mandelmanns på FreakyKitchen?
Såg du Mandelmanns på TV4 igår eller kanske senare på play?
Miso i bakning?
Det är kanske en avlägsen tanke men miso i bakning är fantastiskt!
Hur gör man riktigt god hummus?
Så får du len, smidig & smakrik hummus.
Goda svampar som är enkla att känna igen.
Lär du dig känna igen några goda svampsorter.
Svampplockning
Nu kommer svampen!
Äpple Päppel...
Nu är det äppeltider. I år dignar äppelträden av frukt.
Kan det bli hetare?
Svalkande hetta?
Köttemperaturer en snabbguiden
När är köttet färdiglagat och vilken temperatur ska köttet ha?
Snygga glas i plast
Utelivet har sina risker! Använd säkra glas i poolen, på stranden och i båten.
Paraffinera sylten
Paraffinering är ett bra, lite gammaldags sätt att skydda sylt, marmelad och annat mot mögel- och bakterieangrepp.
Konservering
Att konservera själv hemma är inte alls så svårt som man kan tro. Så här går man tillväga.
Aleppopeppar, Pul Biber eller Halaby Pepper
Pul Biber eller Aleppopeppar trendar bland matlagare just nu.
Mingelmat till försommarfester
Ge festen lyxig inramning. Börja med bubblor och snittar eller kanapéer.
Min favorit-champagne just nu
Underbar, hållbar & miljöcertifierad. Kan det bli bättre?
Sriracha den hetaste chilisåsen
Het i dubbel bemärkelse är Sriracha. En riktigt stark chilisås eller kanske en ketchup för vuxna.
Urfa Biber - Isotpeppar
Unik och supertrendig peppar älskad av många mästerkockar.
Tid för presenter
Presenttips! Våren och försommaren är fylld med tillfällen för fest & presenter.
Cinco de Mayo - en Mexikansk fest
Den 5:e maj firas med mole poblano, dans och margaritas.
De bästa prylarna för pastatillverkning
Pasta är älskad vardagsmat och fantastisk festmat. Att göra pasta själv från grunden är ett spännande köksprojekt som de flesta kan delta i. Vilken utrustning behövs för att gör riktigt bra hemgjord pasta?
Bästa tipsen för hemgjord pasta.
De bästa tipsen för att lyckas med hemlagad pasta.
Rökning - kall, varm eller i grillen
Vad skiljer kallrökning från varmrökning och kan man röka själv i grillen?
Ramslökstider
Nu är det tid att plocka ramslök. Den som inte hittar eller orkar använder torkad!
Värmande dryck i vinterkylan
Vinterns kallaste tid kräver varma drycker och knastrande brasor.
Stefan tipsar Martin Morand
Mäster tränar chokladtävlande.
Drick gärna vin - och laga mat med det
Vin är gott att dricka men glöm inte att maten också vill ha en skvätt!
Salta pastavattnet
Salta som havet!
Snabbhacka vitlök med rivjärn
Ett vasst rivjärn hackar bäst!
Använd mått för rätt mängd pasta
Varför är det så svårt?
Pastavatten är en ingrediens
Släng inte bort pastavattnet. Det behövs i såsen!
Köp en billig olivolja och en god
Lagar du mycket mat med olivolja bör du ha minst 2 oljor hemma. En bättre och en sämre.
Kasta inte parmesanskalken!
Skalken på parmesanosten går ofta i soporna. Spara den och låt den sätta smak på soppor, fonder och såser!
Följ inte koktiden på  pastaförpackningen
Lite på dig själv och strunta i instruktionen.
Tillagningtiden är en ingrediens
Betrakta tiden som en ingrediens - även om man ofta säger att en enkel pasta är snabblagad mat.
10 italienska matlagningstips
Vill du kunna laga italiensk mat som smakar som den gör i Italien? Här är några tips som tar dig några steg närmare målet - den perfekta italienska måltiden.
Månadens favoriter
Så snabbt det gick! Januari är snart slut. Det här är favoritprodukterna under årets första månad.
Miso vår nya japanska basvara
Miso så är mycket mer än bara soppa.Den japanska bönpastan miso är en fantastisk smaksättare som går att använda i nästan all matlagning.
Sushi-utrustning
Lyckas med sushin med hjälp av rätt verktyg.
Wasabi
Wasabi är inte en japansk pepparrot.
Sushiris
Gammalt ris är bäst & finast.
Nori - en japansk alg
Japanska alger till sushirullar och annat spännande.
Livsfarlig sushi
Sashimi med dödlig utgång!
Vad jag inte visste om sushi
Sushi är en favoriträtt hemma hos oss!
Salta mera
Det låter kanske helt galet men många saltar faktiskt för lite.
Storleken betyder allt!
Använd inte för liten panna eller gryta. Storleken är avgörande för resultatet.
Häll inte stekfett i avloppet!
Stekfett och oljor är en dold miljöbov.
Låt köttet vila efter tillagning
Låt köttet vila! Du blir belönad. Bästa tipset för gott kött.
Vässa dina knivar
Välslipade vassa knivar är A & O i köket.
Dåliga köksvanor
Misstag som är lätta att göra och enkla att undvika!
Mina personliga julklappstips
Årets julklappar!
Godis av marsipan
Marsipan är en bra grund för julgodis. Perfekt att göra med barn eftersom du slipper risken att de bränner sig som på knäck & kola.
1 december Tranbärskaka
Det här är en riktig julfavorit. Vit och röd med snöig frosting och små snöbollar. Kakan är ganska kompakt och krämig. Den passar fint både till adventsfikat och som juldessert.
Använd miso i annat än soppa!
Miso används självklart till den klassiska japanska misosoppan men kan med fördel användas till mycket annat.
Choklad och kakao
Hur gör man kakao?
Kakaosmör, det finaste fettet
Hur använder man kakaosmör och vad är det?
Älskade jäskorgar
Mina jäskorgar eller banetton för jäsning av bröd är några av mina mest älskade köksprylar.
Skär en halloweenpumpa
En enkel guide till hur du skär en fantastisk halloweenpumpa.
Buddah Bowls
Buddha bowls, färgglada skålar med härligt krispiga ingredienser som vanligtvis består av grönsaker, gryn av något slag och protein. Toppa med en japansk sås. En mattrend som håller
Pasta Pici - en kraftig spagetti
En spännande, tjockare spaghetti med extra lång koktid, typisk för den toskanska traditionen. Lite mer rustik och rubust än småsyskonen spagetti och linguine.
Strypta präster
Strozzapreti har det mest pittoreska namnet bland de hundratals pastasorter Italien är känt för. Bakom namnet finns en spännande historia. Så glöm inte att tugga ordentligt innan du sväljer...
Peppar, peppar
Peppar är en tropisk klängväxt som tillhör familjen pepparväxter. Pepparns kryddighet kommer av fruktens innehåll av det kemiska ämnet piperin. Även spansk peppar, chilipeppar, rosépeppar och sichuanpeppar benäms ofta enbart som peppar.
Små tårtor
Jag har snöat in på att göra lite mindre tårtor.
Japansk matlagning
Japansk mat. Oklanderligt presenterad, ren och pinfärsk!
Ghee eller indiskt klarnat smör
Ghee är rent smörfett. Laktosfritt, värmetålig och möjligt att förvara i rumstemperatur.
Sumak - en fantastisk krydda!
Sumak eller sumac används ofta i köken runt Medelhavet och i Mellanöstern.
Safta & sylta
Safta i saftmaja är superenkelt! Nu har jag testat att koka sockersnål saft i majan och det funkade utmärkt.
Gott med jordgubbar
Nu är dom här! Årets mest välkomna små gubbar.
Rödbetslatte
Beet latte eller rödbetslatte trenddrycken framför andra...
Blått vin!
Dags att testa blått vin. Ja, vin inte läsk och ja, det är blått på riktigt - helt naturligt blått.
Grilla prisvärda styckningsdetaljer
Nu grillar vi! Vill du grilla nötkött finns det pengar att spara genom att välja lite mindre kända styckningsdetaljer. Här är några tips på prisvärda köttbitar för grillning och hur du kan tillaga dem.
Lyckas med grillad fläskkotlett
Lyckas med att grilla fläskkotlett. Fläskkotletter är en lite bortglömd styckningsdel som passar perfekt att grilla. Med ett par smarta trix blir kotletten en perfekt grillmiddag eller lunch i sommar. Hur du lyckas lär du dig här!
Xylitol - helt naturlig björksocker
Björksocker eller Xylitol är ett naturligt sötningsmedel med färre kalorier än socker.
Sabrera Champagne
Om du ännu inte testat så är det dags! Sabrera en flaska champagne som inledning på nästa stora eller lilla fest.
Kanel från Ceylon
Ceylonkanel är verkligen något alldeles extra.
Sylt eller marmelad utan tillsatt socker
Nu! Äntligen är de här. Burkarna med den franska sylten utan tillsatt socker med djupare smak och nyttigare innehåll.
Håll majsen med hållare
Majshållare för grillade eller kokta majskolvar
12 saker du inte bör missa i vår.
Gör ditt bästa i köket. Prylar & ingredienser du inte kan vara utan.
Den magiska ramen-formeln
Nudlar är mer än snabbmat för fattiga studenter. Om du inte upptäckt den japanska nudelsoppan Ramen bör du testa den nu.
Biscuits Rosé de Reims
Biscuits Rosé de Reims, de franska rosa kakorna från Reims äldsta bageri Maisson Fossier.
Kanpéer och mingelmat
Kanapéer, canapé, snittar, mingelmat, tilltugg, fingermat eller Hors d'Oeuvres - kärt barn har många namn. Tips för cocktail party och mingelmeny.
Vad äter man i mars?
Mars kan tyckas vara en svår månad för den som vill äta gott men i säsong. Lite av en kulinarisk utmaning kan det tyckas men det finns russin att plocka även i mars.
Tårta med ryska dekorationer
Ett enkelt sätt att dekorera snyggt är att använda så kallade ryska tyllar. Testa det är hur kul som helst! Så här kan man göra.
Chokladprovning
Gör en enkel chokladprovning. Testa olika typer av Criollo, den finaste av kakaotyper.
Lakrits i vått och torrt
Lakrits och hallon är en vinnande kombination!
Matematisk smoothie-formel
Börja året med en smoothie-vana. Formeln för en perfekt smoothie och den perfekta början på en härlig dag kan du lära dig här!
Pepparkakor i 3D
Testade ett lite annorlunda pepparkaksbak och byggde ihop kakorna till små modeller i 3D. Ren, släde, snögubbe och gran som sedan pyntades.
Mina julklappstips
Nu lackar det mot jul. Det här sakerna kommer jag att packa in i vackra paket och ge mina nära och kära!
Julklappar till vinnörden
Julklappar till din vän som gillar vin. Kanske är han eller hon en riktig vinkännare eller kanske rent av en nörd. Julklappstips till vinälskare.
Julklappstips till bar-lejon
Hitta julklappar till någon som älskar att blanda läskande drinkar och spännande cocktails.
Nytt samarbete
Jag är så glad och tacksam!
Chokladcravings
Lite nyttigt och lyxigt i chokladen gör den ännu godare.
Vilken ära! Utvald stjärnbloggare på Karisma
Jag är så fantastiskt glad. Vilken ära!
Älskade matcha
Grönt, nyttigt och underbart gott! Jag är förälskad i matcha.
Upplysningar och information
En gammal favorit och en lite ny-gammal bubblare.
Diskmaskin
Nu fattar jag hur bra det är med salt i diskmaskinen!
Lådor
Tänk logiskt och packa smart.
Orange is the new rosé?
Nä, inte apelsinvin utan orange vin!