Istället för vanligt socker

Användarnamn

Xylitol - helt naturlig björksocker
2017-05-16 @ 12:12:00
Björksocker eller Xylitol är ett naturligt sötningsmedel med färre kalorier än socker.
Björksocker har använts av människor i århundraden. De nordamerika indianerna gjorde tandpetare och leksaker av den söta björken och världens troligen äldsta kända tuggummi är en bit björkharts som hittades av arkeologer i Sverige 1993.

Xylitol "upptäcktes" ungefär samtidigt av tyska och franska forskare under slutet av 1800-talet. Det började produceras industriellt i Finland under andra världskriget då många länder led brist på vanligt socker. När syntetiska sötningsmedel blev vanliga glömdes xylitol nästan bort. 

Xylitolets betydelse för tandhälsan upptäcktes i Finland på 1970-talet och sedan dess har xylitol blivit allt vanligare.

Ämnet extraheras ur växtfibrer, oftast ur björk och andra lövträd men finns också i bär, svamp, majsskal mm. Även människokroppen producerar xylitol i små mängder.

Xylitol

Dess smak är lika söt som konventionellt raffinerat socker - sackaros men innehåller 40 % färre kalorier och 75 % färre kolhydrater än vanligt socker trots att det smakar som socker. Xylitol har lågt GI värde och kroppen behöver inte insulin för att använda xylitol.

Rent xylitol finns som vita luktfria och lättlösliga kristaller som ser ut och smakar som vanligt granulerat socker.

Under senare år har det blivit allt vanligare att ersätta vanligt socker med björksocker. Den vita granulära formen gör att det kan strös på och användas i stället för traditionellt socker i matlagning och bakning på samma sätt som socker. Det ser ut som och smakar som socker. Xylitol har i princip samma vikt och sötma som socker och är enkelt att baka med jämfört med många andra sockerersättare.

Det som markant skiljer xylitol från sackaros som ingrediens i matlagning och bakning det är omöjligt för xylitol att karamellisera även vid extremt hög temperatur. Xylitol och jäst funkar heller inte alltid så bra i kombination.

OBS! Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt.
Hundar är mycket känsliga för xylitol. Xylitol är starkt toxisk för hundar. De saknar förmågan att bryta ner substansen. Det kan bland annat orsaka hypoglykemisk koma,som kan leda till döden. De får till skillnad från människor ökad insulinfrisättning av ämnet, vilket kan leda till allvarlig sänkning av blodsockret. .


Naturligt socker från finska björkar och bokträd hittar du här:

Xylitol
https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/xylitol.html

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: V4Gq46 (motverkar spam)
Inga kommentarer