Användarnamn

Marsipan med Stefan Petersén
Gör enkla marsipanfigurer

Så här lyckas du med att modellera i marsipan.
Konditor Stefan J Petersén fd chefkonditor på NK Konditori och vinnare Konditor-VM och Matlagnings-OS och en mängd andra fina priser lär dig göra enkla marsipanfigurer med några smarta tips.

Stefan lär dig göra enkla marsipanfigurer med några smarta tips. Börja med att göra enkla figurer oavaett vad du tänkt modellera och öka sedan svårighetsgraden när du känner dig säkrare. Då får du bra resultat från början.


Marsipan är en elastisk massa av socker och rostad mandel. Mandeln i marsipan är mycket finare krossad eller mald än i mandelmassa. Mandelmassa består till minst hälften av (orostad) mandel, resterande är socker. Marsipan har högre sockerhalt än mandelmassa vilket tillsammans med rostningen av mandeln bidrar till att göra den elastisk. Därför "spricker" inte marsipan på samma sätt som mandelmassa gör om man modellerar med den.

Marsipan används också kavlad till att täcka kakor och tårtor. Andra massor som kan modelleras är sugarepaste som också kallas sockerpasta eller fondant och gumpaste, flowerpaste och modelleringsmassa. De senare innehåller ingen mandel utan består till sörre delen av socker.

Marsipanfigurer. Pumpa & spöke.


Använd inte marsipan direkt från kylen. Massan ska vara rumstempererad. Lägg de marsipanbitar du ska jobba med under en bit plastfolie så att den inte torkar ut under tiden du jobbar.
Värm gärna marsipanen lite i händerna så att den blir smidig.

Jobba med handloven, inte fingertopparna som gärna ger avtryck på marsipanen och är svårare att forma med. Utgå från en kula marsipan som rullas smidig i händerna och sedan trycks till för att formas på önskat sätt.

Håll dina händer rena och torra.
En liten blöt trasa att rengöra händerna med då och då är bra att ha nära till hands. Du bör också ha en torr trasa att torka dig på. Fukt gör marsipanen kladdig.

Titta på filmen nedan och se Stefan modellera pumpor och spöken i marsipan. Tekniken är den samma oavsett vilken figur du vill skapa.



Inspiration / Marsipanfigurer

Sortera på:
Avsmalnande palettkniv liten
För finlir och kanter
113 kr
Köp
Info
0
Degskrapa i metall
En skarp skrapa
119 kr
Köp
Info
0
Marsipan Bladgrön 500g
"Riktigt bra färg till växter mm. Mörkare än vanlig grön marsipan"
54 kr 60 kr
0
Marsipan Blå 2,5kg
Riktigt blå marsipan
239 kr 269 kr
Köp
Info
0
Marsipan Blå 500g
"Superfin blå färg"
54 kr 59 kr
Köp
Info
0
Marsipan Grön 500g
"Den perfekta prinsesstårtemarsipanen"
54 kr 59 kr
Köp
Info
0
Marsipan Gul 500g
"Enkel att kavla ut ocg att forma till figurer"
54 kr 59 kr
Köp
Info
0
Marsipan Orange 500g
"Riktigt  fin färg. God marsipan som är enkel att kavla"
54 kr 60 kr
Köp
Info
0
Marsipan Röd 2,5kg
Tomteröd marsipan till tårtor & rosor
257 kr 305 kr
Köp
Info
0
Marsipan Röd 500g
"Bra att forma till figurer och att kavla ut. Enkel att jobba med"
54 kr 59 kr
0
Marsipan Svart 2,5kg
Sotsvart marsipan
255 kr 320 kr
0
Marsipan Svart 500g
"Riktigt svart marsipan. Smidig och spricker inte"
54 kr 59 kr
Köp
Info
0
Marsipan vit 500g
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bästa marsip...
55 kr 60 kr
Köp
Info
0
Marsipan vit naturell 2,5kg
Naturvit ofärgad marsipan
257 kr 299 kr
Köp
Info
0
Modelleringspinnar set 18st 2 skaft
249 kr
Köp
Info
0
Modelleringspinnar set om 4st
Kreativ dekoration
99 kr
Köp
Info
0
Rak palettkniv 150 mm graderad Tala
Breder ut i ett svep
155 kr
Köp
Info
0
Sugarpaste Pettinice Premium vit
"Grym sockerpasta, använder alltid denna" ⭐️⭐️⭐️...
139 kr
0
Tårtskrapa eller degskrapa rostfri 25,5 cm
125 kr
Köp
Info
0
Vinklad palett liten
Liten spatel för bästa finish
114 kr
Köp
Info
0
Vinklad palettkniv stor
Sprider och planar ut
159 kr
Köp
Info
0