Orange vin - Läs mer om fantastiska viner på FreakyKitchen.se.

Användarnamn

Orange vin - Superhet trend

Orange vin på FreakyKitchen

Orange is the new black?

Orange är en het färg och orange vin en superhet vintrend. Vinet är inte gjort på apelsiner utan är ett underbart ofta nästan bärnstensfärgat vitt vin.

Det orange vinet är rosévin men tvärt om. Rosé görs först som ett rött vin men druvskalen som ger vinet färg tas tidigt bort ur processen. Vitt vin jäses oftast utan druvskal. Orange vin följer samma tillverkningsmönster som rött vin. Druvskalen från ljusa druvor får vara kvar under jäsningsprocessen och tillföra smak, ärg och karaktär.

Det var så man gjorde de första vinerna. Ned med druvorna i en kruka och glöm och göm den i några månader. Blå druvor gav rött vin och gröna druvor gav orange vin. I Georgien ett av världens äldsta vinländer jäser man fortfarande vita druvor i lerkärl kallade qvevris ofta nedgrävda i jorden.

Orange viner betraktas som naturvin, alltså ett gammaldags vin där vildjäst styr jäsprocessen. Det är skalen som ger det den vackra, solnedgångsfärgade färgen och ibland ett något grumligt utseende. Orange vin lyser starkart på trendskalan och bör kunna dyka upp på vinbarer vinmenyer lite överallt. I New York är det höstens hetaste vin och chansen är stor att stockholmarna snart följer i neyorkbornas spår.

Orange är ett perfekt sensommarvin eller höstvin. Fylligare än de flesta vita viner och med mer garvsyra som ger höstkaraktär medan ljusare  smaker av exempelvis persika , nektarin och aprikos låter sommaren hänga kvar en stund till.

Orange vin har blivit både coolt och trendigt eftersom det är variationrikt och kan göras av många olika sorters gröna druvor. Det är också en exklusiv vinproduktion i mindre skala. Frukten måste vara precis rätt. Ingen röta kan förekomma och druvorna måste ha rätt mognad.
.
Orange vin är dessutom ett mycket bra matvin tack vare höga halter av tanniner och syra. Drick det med fördel till charkuterier, stark ost och oliver, liksom höstmat som squash, svamp, risotto och ugnsrostade rätter.

Vill du köpa orange på systemet sök på naturvin och om du hittar något kroatiskt vin på malvasiadruvor är chansen stor att du hittat rätt. Några andra tips kan vara:

Supercool från Napa Vally: Dirty & Rowdy Skin 

Österrikiskt i lerkrus: Erde, Muster 

Prisbelönt från Georgien: Tbilvino Qvevris

En äkta italienare: Cos Pithos Bianco


Inspiration / Orange vin

Sortera på:
Bladkorkskruv Ah So
Öppna utan att skada korken
169 kr
Köp
Info
0
Champagnekylare hög Hamrad Mauviel
3799 kr
Köp
Info
0
Champagnekylare i rostfritt
845 kr
Köp
Info
0
Korkskruv 2-stegs
Kyparöppnare med 2 hävsteg
138 kr
Köp
Info
0
Rödvinsglas Zero 4-pack
Modern elegans
349 kr
Köp
Info
0
Vinglas i plast
"Okrossbara" glas
118 kr
Köp
Info
0
Vinkylare med ringar
Klassisk kylare med ringhandgtag
399 kr
Köp
Info
0
Vitvinsglas Zero 4-pack
Modern elegans utan C02-avtryck
360 kr
Köp
Info
0
Wine Bit Spiral-korkskruv
Lekande lätt UTAN batteri
491 kr
Köp
Info
0