Te-inspiration

Användarnamn

Te

Det är ingen tvekan om att te ligger i tiden. Te är inte längre ett blekt substitut för kaffe. Vi inspireras av den brittiska så väl som den japanska tetraditionen och dricker afternoon tea med vackra bakverk lika nyfiket som vi bevittnar en japansk teceremoni. Te njuts dessutom på helt nya sätt. Stjärnkockarna blandar te i maten och chokladen och sommeliererna serverar te i vinglasen. 

Te är en utmärkt måltidsdryck. Det har en klar och tydlig smak vilket gör att den passar bättre till mat än andra alkoholfria drycker som ofta är söta. Teets karaktär lyfter fram både lätta och tyngre smaker i maten.

Trenden att blanda te i maten kommer ursprungligen från Asien. Te är gott och passar bra till mycket, exempelvis till choklad, i sorbet eller som krydda till kött och fisk.

Om man mal grönt te får man fram det populära matcha-pulvret. Det innehåller mycket antioxidanter och används i matlagning för att smak- och färgsätta. Pulvret passar bra ihop med choklad och används bla i chokladtryfflar. 

Te framställs av unga bladskott från växten te och har använts av människor i åtminstone 1700 år med början i det gamla Kina. Te omnämndes första gången i Europa 1559 och 1610 importerades te både av portugiser och holländare. Först i början av 1700-talet kom tehandeln att domineras av det Brittiska Ostindiska Kompaniet. I Sverige misslyckades Carl von Linné införa teodling och rekommenderade i stället inhemska växter som ersättning. Framför allt blad av kungsmynta eller oregano som vi oftast säger idag.

Svart te
Efter plockning får bladen, som oftast skärs eller krossas, oxidera varefter de torkas, sorteras och paketeras. 

Grönt te
Efter plockningen upphettas tebladen några minuter för att förhindra oxidation, därefter rullas och torkas bladen. Det medför att teet får en smak som kan föra tankarna till hö, gräs, alger och hav. Tillverkningssättet gör att tebladen bibehåller många av de nyttiga ämnen som naturligt förekommer i bladen. Därför innehåller det mångar nyttiga antioxidanter och en del vitaminer och mineraler.

Rött te
Rooibos (uttalas rojboss med betoning på den första vokalen) kommer från Sydafrika och kallas ofta ”rött te”, men det är inte bladen från den vanliga tebusken som används. Rött te har en söt och fruktig smak som för tankarna till röda bär eller frukter. Smaken är ganska mild och teet blir inte beskt även om det får dra länge. 

Vitt te
Vitt te har en mycket mild och delikat smak. Det bearbetas mycket lite och tebladen torkas vid låg temperatur och hettas inte upp som grönt te. Därför kan tebladen bli lätt oxiderade. Teet behåller sin ursprungliga form och mycket av de nyttiga ämnen som naturligt finns i bladen. Det vita teet innehåller fler antioxidanter och näringsämnen än andra teer. 

Teer från Theodor

Inspiration / Teer

Sortera på:
Brew Tea Co test the best
Testa de 3 bästa!
fr. 297 kr
0
Earl Grey Tea Brew Tea Co
Bergamott och citrus i perfekt kombination
fr. 99 kr
0
Chai Tea Brew Tea Co
En kryddig varm kram
fr. 99 kr
0
English Breakfast Tea Brew Tea Co
En riktig klassiker
fr. 99 kr
0
Tekanna i vitt porslin Pillivuyt Plissé
fr. 859 kr
0
Tehuva med ögla svart
Håller drycken varm
249 kr
Köp
Info
0
Tekanna japansk svart i gjutjärn
699 kr 899 kr
Köp
Info
0
Tehuva fyrkantig svart
Håller värmen
249 kr
Köp
Info
0
Tesil
Klassiskt teattribut
59 kr
Köp
Info
0