Matcha till te, bakning och mat

Användarnamn

Matcha


Matchan kan konsten att vara en supertrendig hälsodryck samtidigt som det är en lika trendig ingrediens i fina bakverk, desserter och kokkonst av högsta rang. Matcha är en superhet hälsofrämjare, smaksättare och färgsättare på all slags gastronomi.

Matcha är japanskt grönt te i pulverform som används i den japanska teceremonin, chanoyu, men också för smakförstärkning och färgsättning av mat, desserter, glass och bakverk. För att drickas vispas tematchan med varmt vatten (60-70°) till önskad styrka och tjocklek. I teceremonin följs exakta regler för hur detta sker. Hemma kan man göra lite mer som man vill.

Matcha te i maten

Konsten att mala torkade teblad till pulver som blandas i hett vatten är ursprungligen kinesisk och tillkom antagligen under Songdynastin varifrån den 1191 gick påexport till Japan med zenmunken Myoan Eisai. I sitt ursprungsland föll pulverte ur bruk under Yuandynastin men i Japan kom det att bevara sin status tack vare dess upphöjda roll i teceremonin.

Matchate är också känt som en av världens mest hälsosamma drycker. Näringsvärdet och den antioxidanta effekten är extremt mycket högre när man dricker matcha jämfört med vanligt grönt te eftersom pulvret rörs ut i vatten och inte är ett avkok eller bryggs i kanna. 

Grönt te oxideras inte som det svarta gör, utan ångas och torkas istället direkt efter plockning. Detta leder till att man bevarar alla hälsosamma substanser som finns i tebusken.


Matcha räknas ofta som världens finaste te. De finaste tebuskarna skuggas för att skyddas mot solen och enbart experter tillåts plocka de allra bästa bladen som sedan ångas, torkas och mals i speciella stenkvarnshjul av granit. Det kan ta en timme bara att mala 30 gram fint matchapulver. 

Matcha latte på freakykitchen


Matcha kommer från samma växt som alla andra typer av te förutom det röda som inte är ett te i vanlig bemärkelse. Gröna japanska teer är inte oxiderade så som svart te och delvis kinesiskt te. För att förhindra oxidation ångas bladen direkt efter skörden varigenom mängder av näringsämnen stannar kvar i teet.

Matcha finns i många olika kvaliteter. Matchakännare finns på samma sätt som vinkännare och spektrat av kvalitet och smak motsvarar i stort sätt det som gäller för vin.

Matchakaka på FreakyKitchen

Måste du inte ha den absolut bästa matchan kan du definitivt göra te även på vår matlagningsmatcha. Den lämpar sig förutom till matlagning också till matcha-latte och smoothies. HÄR! hittar du matlagningsmatchan. Teceremonimatcha hittar du på länken HÄR.

Den matcha du kan köpa på freakykitchen importeras exklusivt i samarbete med Yuko Ono Stockholm. Yuko är japanska och född i en teodlarfamilj. Hon har unika kunskaper om japanskt te och matcha. Hennes kontakter med småskaliga odlare av den bästa matchan du kan få gör att vi kan erbjuda den absolut finast matchan till riktigt bra pris.

Alla recept med matcha hittar du HÄR!
På bara några få år har matchan etablerat sig i västvärlden, främst som en hälsodryck eller hälsosam ingrediens. Men mycket av det som finns på marknaden idag är egentligen inte korrekt att kalla matcha.

Verklig matcha är svårt och dyrt att göra. Enbart de översta bladen från skuggigt odlade teplantor får användas i äkta matcha. Alla ådror och stjälkar ska tas bort innan den tidskrävande malningen. Ordet matcha är i stort sett oreglerad, så skrupelfria producenter säljer grönt malt te som matcha. Ivriga men ofta okunniga köpare kan bli besvikna och få en helt annan upplevelse än den av äkta matcha.

Men det finns knep att ta till även om man inte är en kännare. Här är fem saker att tänka på om du vill hitta rätt:

① Kontrollera etiketten
Om innehållet omnämns som "pulveriserat grönt te" finns det risl att kvaliteten är låg. Det samma gäller för "kinesiska matcha". Kina är visserligen matchans ursprungsland men nu mera är det oftast inte matcha som kommer därifrån. Leta gärna efter matcha från södra Japan, själva hjärtat av den moderna matcha produktionen.

② kontrollera priset
En matcha av någorlunda kvalitet bör kosta mellan 10 och 30 kr per gram. 

③ Kontrollera färgen
Den skuggiga växtplatsen och korrekt tillverkning ger äkta matcha en nästan elektrisk grön nyans. Mattare gul- eller brungrönatoner berätta något inte är rätt.

④ Kontrollera texturen
Äkta matcha är finkornig och smidig. Om du ser mer eller mindre hårda klumpar kommer den inte att blanda sig med vatten på rätt sätt och är inte värt att köpa.

⑤ Kontrollera smaken
Smaken ska vara rik nästan gräsig och en aning söt smak. Ingen bitterhet eller metallisk smak. De smakerna finns inte i äkta matcha.

Om du råkat få matcha av lägre kvalitet kan det ofta användas till bakning. Socker dämpar bitterhet och vid bakning spelar texturen mindre roll. 

Inspiration / Matcha

Sortera på:
Ballongvisp
Få volym snabbt
fr. 188 kr
0