Så lagar du god mat med svamp

Användarnamn

Plocka svampAtt plocka svamp är både trevligt och spännande och roligast blir det förstås om man lyckas få med sig mycket goda svampar hem. Vi svenskar har dock inte alltid plockat och ätit svamp.

Det var först med Jean Baptiste Bernadotte eller Karl XIV Johan som vi på allvar började intressera oss för svamp som människoföda. Kungen förde franska matvanor till landet och vurmade för sin favoritsvamp, den ätliga kosvampen eller stensvampen. Sedan början av 1900-talet kallas svampen just för KarlJohan eller stensopp.

Folkets matvanor påverkades dock inte nämnvärt men i mitten på 1800-talet under en period av missväxt och hungersnöd började en mer intensiv svampplockningspropaganda.


Svampkorg

Så här lyckas du bäst med svampplockningen!

Ta med dig en korg och en svampkniv. Alltså en kniv med borste i ena änden. Plocka svampen i korg, aldrig i plastpåse. I plastpåsen blir svampen mosad och bakterierna kan frodas. Plocka fasta svampar som ser fräscha ut och låt små exemplar stå kvar.
Grovrensa svamparna i skogen så blir svampskörden inte smutsig av jord, barr, mossa och annat.

Ät aldrig skogssvamp som inte är tillagad och ha koll på vad du plockar regeln “hellre fälla än fria” är också bra att följa för att undvika förgiftning.
En annan bra tumregel är att undvika vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor om man inte är bombsäker på att svampen är ätlig. Gör du så slipper du de allra giftigaste svamparna. Det känns inte på smaken om en svamp är giftig eller inte.

Torka svamp: Skär svampen i tunna skivor med kniv eller äggskärare och torka på ett torknät med god ventilation eller i särskild svamptork. Det viktiga är att processen är kort så att svampen inte börjar mögla men den får heller inte vara för varm - då blir svampen tillagad.

Steka svamp: Svamp som ska ätas direkt finrensas och skärs i mindre bitar. Lägg bitarna i pannan, låt svampens fukt koka in och tillsätt sedan smör, grädde eller olivolja, salta och krydda. Ska svampen sparas ska inget fett tillsättas. Färsk svamp avger mycket vätska och om man lägger i smöret från början blir svampen smörkokt istället för stekt. Lägg svampen i torr medelvarm panna och låt vätskan koka in. Lägg sedan i smöret och stek svampen. Om man vill att svampen ska behålla sin form någorlunda, exempelvis om man ska ha småkantareller eller champinjoner till dekoration vänder man först runt dem i en het och torr stekpanna. Tillsätt sedan smör och stek dem hastigt, så att de får färg men inte blir lösa.

Stekt svamp kan njutas som den är som tillbehör till det mesta eller på smörstekt bröd, till svampsås, svampsallad, svampstuvning, svampröra, svampsoppa, grytor osv. Den kan serveras varm eller kall eller sparas i kylen eller frysas.

Gott att smaksätta stekt svamp med, förutom salt och peppar, är lök som hackad schalottenlök eller gul lök, vitlök, persilja, pressad citron eller vinäger för lite syra. Testa också soya som ger svampen sälta och djupare smak.
Örter som passar bra till svamp förutom min absoluta favorit persilja är exempelvis dragon, basilika och timjan.

För den som inte vill eller kan ta sig ut i skog och mark eller kanske misslyckat med att hitta de där fina exemplaren i skogen finns Svamphuset. En underbar liten stuga som på några veckor blir överfylld med svamp.

Alla svamprecept hittar du HÄR!

Inspiration / Svamp

Sortera på:
Karl Johan Salt Mill & Mortar
Salt med finaste svampen
59 kr
0
Karl Otto ekologisk Mill & Mortar
Till risotto, soppor & såser
69 kr
0
Skivad tryffel 30g
Skivad italiensk delikatess
125 kr 137 kr
0
Svampkniv med borste
Plocka & rensa med stil
65 kr
0
Torkad porcini (Italiensk Karl-Johan)
117 kr 145 kr
0
Trio Noir svartpeppar ekologisk
Exklusiv peppar med 3 ursprung
99 kr 114 kr
0
Tryffellinguine 250g
Kvalitetspasta med äkta tryffel
59 kr
0
Tryffelolja med vit tryffel 100ml
Olja med smak av vit tryffel
109 kr 120 kr
0
Wood Witch ekologisk Mill & Mortar
69 kr
0
Äggdelare - skivor & klyftor
Ägg på längden & tvären
109 kr
0
Äggdelare aluminium
119 kr
0