Fläder i matlagning och bakning

Användarnamn

Älskade fläderblom

Fläder


Flädern blommar oftast vid tiden runt midsommar. Passa på att plocka blommor och gör saft och annat gott. Ät enbart blommor och bär. De gröna delarna bör man inte förtäras. 

I nordiska mytologin är flädern tillägnad kärleks- och fruktbarhetsgudinnan Freja. Under förkristen tid ansågs flädern skydda mot det onda och dessutom garantera att goda husandar stannade på gården. Därför planterade man fläder nära husen.

Jag älskar fläderblomsaft och gör varje sommar ett par, tre omgångar saft. Vi har tur som har en bra jordkällare att förvara den i över vintern.

Förutom att dricka saften som den är blandad med vatten använder vi den till desserter av olika slag. I sorbet, parfait, bakverk och annat sött men också som grund i glaze.

Flädersaften går ganska enkelt att få att jäsa. Den som vågar kan testa att göra mousserande vin eller "fläderblomschampagne". Det går också fint att koka sylt och marmelad på blommorna.

Skulle du ha missat fläderns blomningstid. Vänta tills i augusti eller september och gör något på de vackra svarta bären istället.

Recept med fläder:

Till fläderpannkakorna  Fläderblomsaft  Fläderglaze  Flädermarinerade jordgubbar
 

Inspiration / Fläder

Sortera på:
Extra silduk till saftsil i aluminium
Extra silduk till aluminiumstativ
99 kr
Köp
Info
0
Litermått i härdat glas
Klassiskt mått
199 kr
Köp
Info
0
Saftsil i aluminium med silduk
Sila saft och vin
299 kr
Köp
Info
0
Tratt i rostfrittstål
129 kr
Köp
Info
0
Träslev 35cm
Omrörare
52 kr
Köp
Info
0
Träslev i lönn 31cm
Pålitlig omrörare
159 kr
Köp
Info
0
Träslev rak ände 28 cm
Klassisk omrörare
52 kr
Köp
Info
0