Användarnamn

Salt

Smaken salt är en av grundsmakerna och en av de äldsta och mest förekommande kryddorna. Salt har också en viktig konserverande effekt som människan utnyttjat i årtusenden.

Salt är ett mineral som huvudsakligen består av natriumklorid. I små kvantiteter är mineralet livsnödvändigt för allt djurliv, i för stora mängder är det dock skadligt för både djur och växter. Salt utvinns ur havsvatten eller stenavlagringar och är oftast vitt men kan också vara ljusrosa eller ljusgrått.  

Salt

Ur havssalt framställs det salt som anses som finast och ofta kallas Fleur de Sel. Därefter kommer i kvalitetshänseende salt av Granitotyp, alltså salt i små korn. Det finns också både grovt och fint havsalt och olika smaksatta salt.

Vem blir inte lite nyfikan på svart salt, salt med rött vin  eller något annat från det spännande danska märket Mill & Mortar?

Ätbara bergsalter kan vara ljust gråa eller rosa på grund av mineralinnehållet. Skillnaden är stor mellan vanligt salt, vakuumsalt, och flingsalt. Vakuumsaltet framställs genom att man borrar sig ned i saltfyndigheter och sprutar in vatten som sedan pumpas upp genom ett annat hål. Saltsörjan torkas med hjälp av undertryck och utsätts för kemisk rening som skapar en svåridentifierad bitter eftersmak.

Stensalt bryts ur gruvor där det ursprungligen varit hav eller salt som utvinns ur avdunstat havsvatten får helt andra egenskaper och kvaliteter. Kvaliteten beror främst på vilket vatten saltet hämtas ur. Slutligen finns industriellt framställt mineralsalt där natriumhalten har reducerats och istället ersatts med kalium. Det framställs av hälsoskäl men processen påverkar smaken och rekommenderas inte till all sorts mat.

Det är rimligt att smaken påverkas av framställningssättet och eventuell kemisk rening. Naturligt salt innehåller dessutom svåridentifierade spårämnen som påverkar matlagningen och bakningen på ett ofta positivt sätt. Därför ser du sällan en erkänd kock salta sina välsmakande rätter med vakuumsalt.

/ Inspiration / Salt

Sortera på:
Citrussalt Mill & Mortar
Friskt salt med citrussmak
59 kr
0
Ekrökt Salt Mill & Mortar
Rökt salt med eksmak
59 kr
0
Karl Johan Salt Mill & Mortar
Salt med finaste svampen
59 kr
0
Keramikkrus för Ibizasalt
1 literskrus med skål-lock för fingersalt
333 kr
0
Presentask för 3 kryddburkar Mill & Mortar
Ge bort 3 vackra burkar i fin ask
35 kr
0
Rödvinssalt Mill & Mortar
Rött salt för smak & dekoration
59 kr
0
Salt- & pepparkvarnar CLIFTON
Inga smulor på bordet!
729 kr
0
Salt- & pepparset i stål och acryl
1339 kr
0
Saltkar Salt 14' i gjutjärn
429 kr
0
Saltkvarn Capstan Cole & Mason
Välj finhetsgrad
189 kr
0
Svart Salt Mill & Mortar
För snygg dekoration
59 kr
0
Tångsalt Mill & Mortar
Friskt salt med havssmak
59 kr
0
Vilda Hilda Herbaria
Alla smaker i en burk
99 kr
0