Användarnamn

Salt

Smaken salt är en av grundsmakerna och en av de äldsta och mest förekommande kryddorna. Salt har också en viktig konserverande effekt som människan utnyttjat i årtusenden.

Salt är ett mineral som huvudsakligen består av natriumklorid. I små kvantiteter är mineralet livsnödvändigt för allt djurliv, i för stora mängder är det dock skadligt för både djur och växter. Salt utvinns ur havsvatten eller stenavlagringar och är oftast vitt men kan också vara ljusrosa eller ljusgrått.  

Salt

Ur havssalt framställs det salt som anses som finast och ofta kallas Fleur de Sel. Därefter kommer i kvalitetshänseende salt av Granitotyp, alltså salt i små korn. Det finns också både grovt och fint havsalt och olika smaksatta salt.

Vem blir inte lite nyfikan på svart salt, salt med rött vin  eller något annat från det spännande danska märket Mill & Mortar?

Ätbara bergsalter kan vara ljust gråa eller rosa på grund av mineralinnehållet. Skillnaden är stor mellan vanligt salt, vakuumsalt, och flingsalt. Vakuumsaltet framställs genom att man borrar sig ned i saltfyndigheter och sprutar in vatten som sedan pumpas upp genom ett annat hål. Saltsörjan torkas med hjälp av undertryck och utsätts för kemisk rening som skapar en svåridentifierad bitter eftersmak.

Stensalt bryts ur gruvor där det ursprungligen varit hav eller salt som utvinns ur avdunstat havsvatten får helt andra egenskaper och kvaliteter. Kvaliteten beror främst på vilket vatten saltet hämtas ur. Slutligen finns industriellt framställt mineralsalt där natriumhalten har reducerats och istället ersatts med kalium. Det framställs av hälsoskäl men processen påverkar smaken och rekommenderas inte till all sorts mat.

Det är rimligt att smaken påverkas av framställningssättet och eventuell kemisk rening. Naturligt salt innehåller dessutom svåridentifierade spårämnen som påverkar matlagningen och bakningen på ett ofta positivt sätt. Därför ser du sällan en erkänd kock salta sina välsmakande rätter med vakuumsalt.

Inspiration / Salt

Sortera på:
Chilli & Garlic Sea Salt
Röda flingor från Halen Môn
110 kr
0
Citrussalt Mill & Mortar
Friskt salt med citrussmak
79 kr
0
Fleur de Sel Camargue 3st mini
"Superfian burkar med fint salt. Perfekt värdinne-present & lika bra som bordskryddor".
189 kr
0
Fleur de Sel Camargue Havssalt 125g
Franskt salt från havet
89 kr
0
Fleur de Sel Camargue med persilja och vitlök EKO
Franskt salt från havet med finaste vitlök & persilja
125 kr
0
Flingsalt citron
Vackra salta syrliga flingor
fr. 79 kr
0
Holy Fuck The Rib Man
"Den är bbqsåsen kan man inte vara utan - bästa smaken till burgare och ribs!"
176 kr
0
Karl Johan Salt Mill & Mortar
Salt med finaste svampen
79 kr
0
Ramslökskssalt från Högtorp Gård
89 kr
0
Rödvinssalt Mill & Mortar
Rött salt för smak & dekoration
79 kr
0
Rökt vikingsalt
Franskt salt med nordiskt ursprung!
167 kr
0
Saltkar i sten med sked
Salt förvaring
259 kr
0
Sniglar med skal
Fransk långsam delikatess
295 kr
0
Svart salt från Hawaii
Hawaianskt vulkansalt
59 kr
0
Svart salt Mill & Mortar
För snygg dekoration
79 kr
0
Tre spännande salt
Vacker smaksättning
177 kr 187 kr
0
Tryffelsalt - Sale di Volterra al Tartufo
Italienskt salt med tryffel
129 kr
0
Tångsalt Mill & Mortar
Friskt salt med havssmak
79 kr
0