Pajer
Paj kan vara både mat och dessert. Nyttig eller onyttig. En söt paj är den perfekta desserten och lika bra till kaffet eller istället för tårta. Doften av nygräddad paj är oslagbar. Pajer kan göras på många sätt. Enklast är kanske smulpajen men om du vill testa kavlad pajdeg.
Gör gärna degen i en matberedare, då är det lättare att få den riktigt blandad. Men knåda aldrig degen onödigt länge - bara tills den får konsistens.
Om du hinner så låt degen vila svalt en stund innan du kavlar ut den, en vanlig kavel och lite mjöl brukar räcka för att kunna kavla ut degen. Men det går också att trycka ut degen direkt i formen om du hellre vill det.
Använd en form med löstagbar kant. Oftast är degen så fet i sig självt att den du inte behöver smörja formen och förgrädda gärna pajskalet några minuter om du gör en större paj och tänker använda en "blötare" fyllning. Pajskal gräddas med fördel fyllda med pajbönor.
Nagga gärna pajskalet med en gaffel innan du gräddar det så slipper du att det blåser upp sig i ugnen!
Det går fint att förbereda ett pajskal och ha det ogräddat eller gräddat i kylen över natten.
Kyl ned hela pajen under 30 minuter före bakningen. Detta bidrar till en fin gyllene skorpa. Om du bara gör paj med pajskal i botten, kyl skalet innan det fylls och bakas av.
Tips & recept på pajer hittar du HÄR!
Inspiration / Paj
Sortera på:
Pajformar minimal till jätte
fr. 76 kr
0