Användarnamn

Sött, salt och alldeles - underbart.

Lakrits

Lakrits - utattala det som du vill - är en massa som framställd ur lakritsrot
Lakrits är ett vanligt smakämne i godis och läkemedel men är också en fenomenal smaksättare i köket. Använd lakrits i pannacotta och kladdkaka, i bröd och i marinader till kött. Lakrits i köttfärssåsen ger lite extra sting. Populärt är också olika typer av godisbollar, mer eller mindre nyttiga, smaksatta med klakrits.

En fördel med att använda lakritspulver i efterrätter och godis är att man kan minska mängden vanligt socker. Lakrits är mellan 5 och 200 gånger sötare än socker vilket gör att rätten blir söt även med en mindre mängd socker. Bara en liten mängd lakritsextrakt ger en hel del sötma.

I godissammanhang kallas lakrits ibland sötlakrits. Detta för att särskilja smaken från saltlakrits som också innehåller saltet salmiak.

Lakritsrot

Sötlakrits är inte bara gott utan sägs också ha hälsosamma egenskaper.  Lakrits är rikt på antioxidanter, B-vitamin och salicylsyran som finns i lakrits har visat sig hämma inflammatoriska processer och återfinns i smärtstillande mediciner. Lakritsrot såldes som medicinalväxt på apoteken i Sverige fram till 1970-talet.
Det finns studier på djur som påvisar att ämnet glycyrrhizinsyra som finns i lakrits kan ha anticarcinogena effekter, det vill säga cancerförebyggande egenskaper. Däremot kan det vara bra att hålla konsumtionen nere om du lider av högt blodtryck.

Rålakritspastiller används också för att minska aptiten och öka förbränningen och i Italien är just rålakrits en delikatess.

Recept med lakrits hittar du HÄR!

Inspiration / Lakrits

Sortera på:
Adventskalender Lakritskalender Design 2020
Finaste lakrits i snygg design
486 kr
0
Adventskalender Simply Chocolate Rosa 30 luckor
Lyxig kalender med extra luckor!
425 kr
0
Lakrits & Black Garlic Salt
Salt & lakrits i snygg kombo
83 kr
0
Lakrits & Chilirub
En rubbad rub
139 kr
0
Lakritspulver Calabria Eko Mill & Mortar
69 kr
0
Lakritsrot
Äkta vara
35 kr 39 kr
0
Lakritssirap söt
Ger djup lakritssmak
54 kr
0
Salt lakritssirap
Ger härlig salt lakritssmak
54 kr
0
Wood Witch ekologisk Mill & Mortar
69 kr
0