Lavendel till matlagning och bakning

Användarnamn

Lavendel

Lavendel


Vacker som en saga och ljuvligt doftande men en förnimmelse om södra Frankrike där den växer i massor eller kanske om sommar och sol. Kanske är du lyckligt lottat coh har mängder av doftande lavendel i din trädgård. Så vacker att se på men också härlig att använda i bak och matlagning eller kanske till små kuddar i linneskåpet eller i en egentillverkad tvål.

Har du ingen egen lavendeltäppa går det bra att köpa torkade lavendelblommor.

Jag brukar ta tillfället i akt när lavendeln blommar att göra lavendelsocker och spara den härliga doften till bakverk och efterrätter under resten av året. I år kanske jag testar att göra ett salt med lavendel. Återkommer med det.
Andra enkla saker att göra är olja och sirap med lavendel. Sirapen kan användas i bakning men framför allt tilldrycker som lemonad och iskaffe. Svalkande och gott i högsommarvärmen.

När du använder lavendeln färsk behöver du ungefär dubbelt så mycket som om du använder torkad. Plocka enkelt bort blommorna från skaftet med en örtrivare.
Torka gärna lavendeln på en torkbädd av nät, det går på några dagar och förvara den sen i vackra burkar. Förutom i bakverk kan man testa lavendel till fläskkött, lamm och fisk.

Lavendel betyder lycka på blomsterspråket och det är precis vadman känner när man under vintern sticker ner nosen ien burk lavendelsocker eller torkad lavendel.
Tips! Om du använder färsk lavendel  behöver du i de flesta fall ungefär dubbel volym av motsvarande torkad lavendel. 

Alla recept med lavendel hittar du HÄR!

Inspiration / Lavendel

Sortera på:
Mat-tork eller svamptork med temperaturkontroll
1199 kr 1399 kr
Köp
Info
0
Mattork 10 brickor
Torka effektivt i flera lager
3999 kr 4375 kr
Köp
Info
0
Torkugn 12 brickor
Torka effektivt
3539 kr 4375 kr
Köp
Info
0
Rosa Drömmar blomströssel
Romantiska blommor
79 kr
0
Lavendel torkad 15g i påse
Doftande & välsmakande
39 kr 49 kr
0
Konserveringsburk Le Parfait 0,5l med snäpplock
62 kr
Köp
Info
0
Bakmatta i glasfiber och silikon
För ugnen och bakbordet
fr. 219 kr
0