Användarnamn

Rökning - kall, varm eller i grillen
2018-04-22 @ 08:00:00
Vad skiljer kallrökning från varmrökning och kan man röka själv i grillen?
Rökning av livemedel kan ske på många olika sätt. Gemensamt för alla metoder är att röken tillför smak och i många fall förlänger hållbarheten.
Nu har grillsäsongen tagit fart på allvar och det är spännande at laborera med röksmaker.

Antingen genom att själv röka i grill eller som BBQ.

Röksmak går också att tillsätta med hjälp av rökta kryddor och salt.

I en kolgrill räcker det att lägga rökspån på kolbädden för att få till en härlig röksmak. I en gasolgrill kan man använda sig av aluminiumfolie eller en röklåda där man lägger rökspånen.

Kallrökning
Det som röks ska placeras en bit från värmen och temperaturen ska vara ganska låg mellan 15°C och 30°C och röktiden är lång. Maten konserveras effektivt. På sommaren svårare att kallröka på grund av lufttemperaturen. Enklast är att använda en röklåda, blötlägga rökspånen och sedan bränna dem snabbt med en brännare för att få upp röken.
 
Varmrökning
Varmrökning är den metod som används vid en äkta BBQ. Maten tillagas direkt på värmekälla i kombination med rök. Det kan man göra i en vanlig grill eller mer proffsig smoker.

Salt och kryddor kan också ge röksmak.

Här hittar du saker som är bra att ha:


hickorysalt  flingsalt  pimenton de la vera  rök-present   rökt penja   Chipotle chili
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: gBAKSd (motverkar spam)
Inga kommentarer