6 nya sätt att använda miso

Användarnamn

Använd miso i annat än soppa!
2017-11-03 @ 21:32:00
Miso används självklart till den klassiska japanska misosoppan men kan med fördel användas till mycket annat.
Miso är en fantastisk krydda och smakhöjare som funkar i så mycket mer än i asiatisk matlagning.
Härligt doftande, söt och underbart salt. 
Förenklat kan man säga att ju mörkare är miso-pasta (det finns bla vita, gula och röda sorter), desto intensivare smak. 

Här är sex enkla sätt att använda miso i matlagningen utan att laga japanskt:

Använd miso i salladsdressingar
Tillsätt en tesked miso eller två i vinägretten. Sälta och sötma är naturliga smakhöjare som återfinns i mison. Kombinationen ger fantastisk salladsdressingar. 

Använd miso istället för salt
Ett smart sätt att minska på saltintaget är att använda miso istället för salt. Det blir dessutom i många fall bättre än mad vanligt salt. Testa miso i såser, grytor och röror. Mison hjälper dig att få en härlig, djup smakbild som enbart salt aldrig kan ge.

Använd miso i marinader
Miso passar särskilt bra till glacering. Det söta i misopastan lockar fram smaken i kyckling, kött, fisk & grönsaker. Speciellt bra funkar pastan till rätter som ska stekas i ugnen eller på grillen eller grönsaker som med misons hjäp karamelliseras vackert. Testa gärna att miso-glasera torsk. 

Använd miso som parmesan-ersättare
Miso funkar utmärkt som ersättning av parmesan i risotto och pasta. Perfekt om du vill äta veganskt eller vill hitta ett alternativ till den populära osten. Miso och parmesan innehåller båda höga halter av glutamater och är en liten aning "beroendeframkallande".

Gör det bästa smöret & majonäsen
Boosta biffen med ett kryddsmör bestående av vanligt smör blandat med misopasta. Smöret höjer smaken på köttet mer än du kan ana. Miso-smöret är också gott på grillade grönsaker och majskolvar. En klick miso i majon blir dessutom en riktigt bra grillsås eller hamburgerdressing.

Desserter med miso
Lite salt balanserar  upp sötman fint i många desserter. Testa en liten klick miso för att stärka upp vaniljens blommiga smaker i glass eller prova miso i någon av alla trendiga desserter och sötsaker som är saltade exempelvis saltad smörkola eller i kombination med lakrits.

Ching!


Här kan du hitta misopasta mm:

Misopasta råris  https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/umamipasta-med-ingefara-ekologisk.html  vit miso    kan-miso umamipasta chili
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: gnNjL5 (motverkar spam)
Inga kommentarer