Användarnamn

Nori - en japansk alg
2018-01-23 @ 07:10:00
Japanska alger till sushirullar och annat spännande.
Den typ av alger eller sjögräs som används i sushi kallas nori.  
Det svartgröna lite blank höljet runt maki-rullar och bältet runt nigiri-sushi är gjort av nori-alger.

Nori samlades ursprungligen vild men har ändå odlats i Japan i över 300 år.
Först skrapades tången av från bryggor och botten av båtar.
Därefter torkades den och pressades så att den kunde användas till sushi.

I dag planteras den och skördas mer eller mindre industriellt på flera ställen i världen.
Den traditionella metoden fungerar så att nät av rep impregnerad med norisporer
hängs upp mellan höga bambupålar djupt in i lugna och grunda vikar.


Höjden på näten anpassas så att de förblir vid vattennivån under lågvatten
så att den växande norin får maximalt solljus under vattenytan.
Under årets kallare månaderna växter norin till så att den till sist täcker hela nätet.
I slutet av vintern skördas algerna. De tvättas, skärs i tunna skivor och torkas.

På senare år har man upptäckt att sushitång inte är en enskid tångart utan att det
består av en blandning av nori och sju andra tångarter.


Försiktig rostning av norin förvandlar bladen till genomskinliga ljusare gröna
krispiga blad med en läcker nötaktig smak som bevis på utmärkta kvalitet.

Rostade, torkade noriblad som kan användas till sushi eller
strimlas för att garnera soppor, sallader mm.

Nori hittar du här:

Nori-ark  yaki nori Noriflingor  



A
nnat spännande hittar du här:

Sushi-set   Gari  Sushimatta     Tamarisoja Ätpinnar                 Till sushitallrikarna      Soyaskål 
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: pTSTkD (motverkar spam)
Inga kommentarer