Användarnamn

Paraffinera sylten
2018-06-12 @ 12:00:00
Paraffinering är ett bra, lite gammaldags sätt att skydda sylt, marmelad och annat mot mögel- och bakterieangrepp.
Paraffinering är ett sätt att skydda sylt, marmelad och annat från mögel, bakterier, jästsvampar och andra angrepp. Paraffinvaxet används framförallt i hemmaköken för att försluta bland annat sylt och marmelad så att syretillförsel till livsmedlet förhindras.

Ett exempel på när paraffinering används mer industriellt är när man plomberar stilton-ost i burkar, de som vi i Sverige gärna köper king jul.

Paraffin är ett vax som framställs ur petroleum (olja). Det används bl.a. i stearinljus, hudkrämer, kosmetika och för att impregnera material som papper, textilier, läder osv. så att de blir vattenavstötande.

Hur paraffinerar man sylt?
Att lägga paraffin på sylt är ett enkelt och bra sätt att skydda mot bakterier och annat ovälkommet istället för eller i kombination med andra konserveringsmedel.

Så här gör du:

Syltburkar

Smält paraffinet:
Lägg paraffinet i en skål som sätts över en kastrull med kokande vatten.
Låt paraffinet smälta.
OBS! Smält inte paraffin direkt i en panna eller kastrull, utan vattenbad kan paraffinet om du har otur börja brinna.
Syltparaffin smälter vid 50-52°C och bör inte upphettas ytterligare.

Paraffinering:
Låt sylten eller marmeladen svalna något efter upphällning i burk. Häll på ett inte allt för tjockt lager paraffin och se till att det går upp på glasburkens kant, fäster i kanterna och täcker sylten.  När det första lagret stelnat häller du på ytterligare ett lager.
Sätt gärna en ögla av steksnöre i paraffinet när du lägger på det andra lagret.
Öglan gör det enklare att ta bort paraffinlocket när sylten ska användas och tänk  på att det är enklare att få upp paraffinet om burken är ganska rak i sin form. Om öppningen är mycket mindre än burken måste parafinet brytas itu innan det kan tas upp.

Paraffinet lägger sig som en hinna eller ett lock ovanpå livsmedlet och tränger inte ner. Det lämnar ingen smak.
Du får en hållbar sylt utan tillsats av konserveringsmedel. Tänk även på att socker konserverar. Högre sockerhalt, mer hopkok sylt ger därför bättre hållbarhet.

När du öppnar burken. Smaka och lukta. Använd dina sinnen för att kontrollera om maten är ok. Själv skippar jag andra konserveringsmedel och förvarar den paraffinerade sylten svalt.

Vem älskar inte bilden av en gammaldags paraffinerad syltburk med ett litet fint tygtäcke eller papperslock och band runt överkanten?

Ching//
å
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: D7xuvr (motverkar spam)
Inga kommentarer