Orange vin the new rosé? Supertrendigt orange vin

Användarnamn

Orange is the new rosé?
2016-09-08 @ 16:19:49
Nä, inte apelsinvin utan orange vin!

Bärnstensfärgat vin


Jag har helt snöat in på denna underbara  typ av vin. Inte helt enkelt att hitta här hemma i Sverige men det går! Leta i systemets kataloger på naturvin - vitt sådant

Orange är en het färg och orange vin en superhet vintrend. Vinet är inte gjort på apelsiner utan är ett fantastiskt ofta nästan bärnstensfärgat vitt vin. 

Orange vinet är rosévin men tvärt om. Rosé görs först som ett rött vin men druvskalen som ger vinet färg tas tidigt bort ur processen. Vitt vin jäses oftast utan druvskal. Orange vin följer samma tillverkningsmönster som rött vin. Druvskalen från ljusa druvor får vara kvar under jäsningsprocessen och tillföra massor av smak, färg och karaktär.

Det var så man gjorde de första vinerna. Ned med druvorna i en kruka och glöm och göm den i några månader. Blå druvor gav rött vin och gröna druvor gav orange vin. I Georgien ett av världens äldsta vinländer jäser man fortfarande vita druvor i lerkärl kallade qvevris ofta nedgrävda i jorden.

Orange viner betraktas som naturvin, alltså ett gammaldags vin där vildjäst styr jäsprocessen. Det är skalen som ger det den vackra, solnedgångsfärgade färgen och ibland ett något grumligt utseende. Orange vin lyser starkart på trendskalan och bör kunna dyka upp på vinbarer vinmenyer lite överallt. 
I New York är det höstens hetaste vin och chansen är stor att stockholmarna snart följer i newyorkbornas spår.

Orange is the new black? Eller rosé?
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: YkKcKs (motverkar spam)
Inga kommentarer