De viktiga koreanska ingredienserna

Användarnamn

De viktiga koreanska ingredienserna
2021-11-14 @ 00:00:00
Ett steg i att börja laga koreansk är att lära känna de viktigaste ingredienserna i det koreanska köket.

Viktiga koreanska ingredienser

Det här är några avde koreanska matlagningsingredienserna man kan behöva för att komma igång med koreansk matlagning.
Med dem kan du alltid göra någon form av utsökt koreansk mat.

Kimchi på burk

Till och med kimchi men för den som inte själv fermenterar kålen finns kimchi färdig på burk.
Ordet kimchi avser alla sorters mjölksyrade grönsaker, inte enbart kål. Kimchin har en distinkt syrlig smak och krispig konsistens. Den saltade kålen blandas med kraftfullt rödpepparpulver, vitlök och ingefära för att ge den en lätt eldig smak.
Kimchi är fermenterade kryddiga grönsaker som utgör en bas i det koreanska köket.

sushiris
Ris

Kortkornigt ris (ssal) Klibbigt kortkornigt ris, även känt som "sushiris" är en koreansk basvara och något som de flesta koreaner äter varje dag.
Sushiris finns HÄR!

soja
Sojasås Jinganjang 
Sojasås har en riktigt unik smak: den är salt och lite söt. Det finns två huvudtyper av soja. En mörk sojasås (jinganjang) och en lite lättare, mer salt soppasojasås (gukganjang). Vill du bara ha en av dem är det den mörka jinganjang som gäller. Den ljusare eller lättare gukganjang kan ersättas med fisksås eller en blandning av den, jinganjang och salt.
Jinganjang ingår i bibimbap, äts till kryddade grönsaker, skaldjur och kryddsåsen för stekt tofu och fisk.
Den mörka japanska sojan Tamari fungerar fint i de fall man gärna vill ha en mörk soja. Du hittar den HÄR.
Koreansk sojabönpasta
Fermenterad sojabönpasta Doenjang 
Bönpastan smakar salt och jordigt. Doenjang ingår i en mängda rätter: sojabönpastagryta, soppa, ssamjang (dippsås) för koreanska BBQ-sallatswraps mm.
Doenjang av god kvalitet ska lukta lite jordaktigt men absolut inte illa, och ha en ganska mörk färg. Öppnad burk ska förvaras i kylen. Du kan hitta den HÄR!

bönpasta
Svart bönpasta Chunjang
Svart, salt, lätt söt och jordig, denna pasta är gjord med en blandning av sojabönor, mjöl och karamell och sedan fermenterad. Det är en viktigingrediens för att göra jjajangmyeon (nudlar och svartbönsås). Du kan hitta den HÄR!


Chilipasta (gochujang) En kryddig, söt, salt och jordnära chilipasta som blir mer och mer populärt, inte bara till koreansk mat. Många använder gochujang överallt! Den ger magiska smak! Även om huvudingrediensen i gochujang är pepparpulver är smaken faktiskt inte så het. Pastan används i olika såser och till riskakor, fisk, kött och grönsaker. Det förhöjer också smaken på bibimbap. HÄR hittar du chilipastan.

gochujang
Heta chiliflingor (gochugaru) Dessa flingor är kryddiga och lite söta. Det 2 typer av gochugaru het och mild. Den mildare versionen gör att du kan  använda mer av kryddan i dina rätter.  Det kan vara fint med de vackert knallröda och aptitretande flakesen i maten utan att den blir allt för stark. Du hittar den HÄR!
till oljan
Rostad sesamolja (chamkireum) Denna olja har en härlig nötaktig smak. Den används för att smaksätta många tillbehör, soppor, röror och till och med en del desserter. Doppa lite grillat nötkött, fläsk, svamp eller grönsaker i sesamolja blandat med salt, så blir de ännu godare. Oljan hittar du HÄR!
fisksås
Fisksås (aekjeot)
Den här såsen är salt och har en djup umamismak som är ganska fiskig, men på ett bra sätt. Man kan knappast göra kimchi utan den. Det förhöjer kimchi såväl som många tillbehör och soppor. När du vill saltr din, tillsätt lite fisksås istället så får du en jättegod smak på soppor, grytor mm. Om man absolut inte vill ha fisksås funkar det att använda en koreansk lite lättare sojasås (gukganjang) istället. Ta en titt på fisksåsen HÄR!
Sötpotatisnudlar
Sötoptatisnudlar (Dangmyeon)
Nudlar av vermicelli-typ (tunna trådar) tillverkade av sötpotatis, även kallade dangmyeon. Nudlarna har fantastisk smak och konsistens med ett tuggmotstånd som inga andra nudlar. Du hittar dem HÄR!


Testa en box!

Kom igång med koreansk mat med en smart koreansk box med det du behöver för en bra start. 
Den ultimata boxen hittar du här!
korea
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: RPTKay (motverkar spam)
Inga kommentarer