Vad är nigella-frön och svartkummin?

Användarnamn

Vad är nigellafrön?
2020-11-04 @ 23:47:46
Svartkummin eller nigellafrön är en spännande krydda..
Vad är nigella?

Nigellafrön är små svarta frön med stor smak som används på många håll i världen.
De är vanliga i allt från från indiska curryrätter till bröd från Mellanöstern.

Nigellafrön kan strös över grönsaker, sallader och annat gott. 
Rosta eller värm dem gärna för att få fram smaken ännu bättre. 

Nigellafrön, svartkummin, lökfrö, kalonji eller helvetsefrö är namn på samma krydda - en av de äldsta som man känner till. 
Den hittades  bland annat i Tutankhamuns grav och omnämns i Bibelns gamla testamente.

De små svarta fröna har en lite bitter smak med en del av lökens skarphet men också många andra subtila smaktoner.
De har däremot har de inget att göra med lökfamiljen.
Fröt ser ut som ett kolsvart sesamfrö eller lökfrö eller möjligen ett brännt sådant.

nigella

Smaken är milt aromatisk och tillagad exempelvis rostad, bakad eller stekt får den noter av oregano och en lätt pepprig beska.
Fröna doftar fänkål och smakar som en lite rökig kombination av peppar, muskot, kummin, origano och lök.
Det här är en originell krydda som är kul att experimentera med. 


De vackra svarta fröna används som del av kryddblandningen paanch phoran (= "fem kryddor") inom bengalisk matlagning, bland annat till naanbröd.
I Turkiet används kryddan  till çörek-bullar. Detta bakverk finns även i en bosnisk variant – čurekot.
Fröna är vanliga i Dukkha-blandningar och i Nordafrikanska grönsaksrätter.

Nigella är supergott till potatis, på och i hummus och andra röror och helt fantastiskt i bröddegen eller som smakrikt garnityr på brödet.
Nigellafrön är som sagt vanliga som toppning på indiska naanbröd medan Nordafrikanska bagare gärna knådar in fröna i vitt bröd.
Kanske kan man testa att ha dem i pannkakor eller scones.

När du väl lärt känna smaken vill du säkert testa fröna på vanligt vitt ris och grönsaker.
Speciellt bra passar de på rotfrukter med lite sötma som morötter, sötpotatis och palsternackor.
Fröna kan också användas i salladsdressingar.
Gör gärna en enkel tomatsallad med lite nigella på, då behövs ingen vanlig lök.

Nigellafröna är fantastiska till de flesta typer av äggrätter och till ost eller färskost.
För att få smaken mer djupgående kan du rosta, steka eller värma fröna före användning. 
Svarrtkummin eller nigella används också till konfektyr och att smaksätta likör. 


Om växten svartkummin (latin: Nigella sativa) kan nämnas att den är en ettårig ranunkelväxt med ursprung i sydvästra Asien.
Svartkummin blir 20 till 30 centimeter hög och har raka, fint grenade blad.
Blomman är oftast blekt blå eller vit med fem till tio kronblad.

Frukten är en stor och uppsvälld frökapsel bestående av tre till sju kammare med flera frön.
Det är det fröet man använder som krydda.

Växtens frö används i olika typer av matlagning och ibland i örtläkemedel.
Växten har en lång historia som medicinalväxt i bland annat Egypten.   


Det vetenskaplig namnet är baserat på latinets ord för "svart" (niger).  
Ett äldre botaniskt namn är Cuminum nigrum.


På svenska kan fröna även gå under benämningarna svartklint, lille högmod, helveteskummin, nigellafrön, kalonjifrön, svarta lökfrön, svartkummin, kalonji och vilda lökfrön eller Nigella sativa.
nigellafrö svarftkunmmin

Ching!
//å
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: W5vj7g (motverkar spam)
Inga kommentarer