Nduja, vad är det? Bredbar salamikorv på burk

Användarnamn

Nduja, vad är det?
2021-12-31 @ 00:00:00
Salami på burk? Finns det?
Salami på burk? Hur konstigt låter inte det?
Prova 'Nduja en gång och du är fast! Tänk dig en salami-spread med extra chili... 

Smaken av denna smöriga, bredbara salume (läs mer om skillnaden mellan salami och salume HÄR!) fästs i smakminnet för alltid.

Eftersom den är så mjuk att den smälter av värme är det möjligt att du avnjutit 'nduja utan att veta var den läckra smaken kom ifrån.
Kanske på pizza, bredd på bröd eller blandad i pastasåser.

Nudda korv salami salume
Här kan du köpa nduja

Nduja calabrese är en typ av salumi från kalabrien i Italien.
En mjuk, bredbar fermenterad fläsksalami spetsad med härlig kryddighet från eldig kalabrisk chili.

Nduja tillverkas av fläskkött från grisens bog, lår, sida, kind och fett som bearbetas av experthänder, tillsatts torkad och finmalen röd chili (peperoncino en söt och kryddig chiliyp) och ofta röks lätt.

Resultatet är en smakexplosion där hettan från chilifrukterna möter den mjuka och smakrika smöriga salamin. 
'Nduja
Här kan du köpa nduja

Ursprung
Nduja har sitt ursprung i Spilinga, en liten ort i Kalabrien.
Även om dess fullständiga historia förblir lite av ett mysterium vet vi att fattiga bönder som födde upp grisar sålde de dyraste delarna till rikare familjer.
Det som blev kvar till bönderna själva var en blandning av slaktbiprodukter, överflödigt fett och kött som blev över från slaktningsprocessen.
Kanske inte en delikatess i sig men det kunde förvandlas till något läckert och hållbart om det blandas ihop, kryddades, stoppades i fjälster och fermenterades.

I Kalabrien görs traditionellt inte prosciutto. Prosciutto kräver kalla temperaturer och en fuktig miljö, vilket gör dess produktion bättre lämpad för mer nordliga regioner.
Kalabriens varma och torra miljö kräver ett annat förhållningssätt till torkat fläskkött.
Därför kan skinkan med fördel malas ner till korv.
Salamikrämen stoppas på mjuka korvar eller fylls i burkar.


Ndujan förekommer i två varianter.
Dels på burk, dels i en mycket mjukt stoppad korv vars innehåll man klämmer ut.

Burkvarianten är mest praktisk om man inte vill köpa en stor korv.
Detta eftersom korven inte är skivbar utan ligger som en lös smet i sitt korvskinn.

En stor 'ndujakorv i orba-fjälster (blindtarm) kan hängas i sju månader, tills vattenaktiviteten är tillräckligt låg och surheten är tillräckligt hög för att 'ndujan är lagringsstabil och inte behöver kylförvaras. De flesta charkprodukter fortsättera att torka ihop ju längre tid de hänger.

Nduja förblir dock mjuk och följsam även efter månader av lagring. Det beror dels på det höga fettinnehållet, dels på att chilin mjuknar upp och bryter ner fläskfett.
Nduja blir adrig fast eller skivbara i rumstemperatur.
Istället har du en underbart bredbar krämig korvfyllning med en smak och användning som skiljer sig från de flesta torrhärdade, skivbara salamisorter.


Nudda på burk
Här kan du köpa nduja

Användning
Du kan använda nduja i nästan allt du lagar.
Konsistensen och tendensen att i huvudsak lösas upp när den kommer i kontakt med värme gör att 'nduja enkelt blandar in sig i rätter både i början och slutet av tillagningen.
Det gör de till en fantastisk ingrediens att ha i kylen.
Användr den till det mesta och eftersom den håller för nästan evigt och har ett så stort smakdjup är det svårt att låta bli.

Bred ‘Nduja på en bit grillat bröd för en enkel men lyxig förrätt.
Den utsökta kryddiga gör att den passar perfekt på bröd, som topping på pasta, pizza, bruschetta, i pastasåser eller som smakförhöjare i omelett eller till kött. Testa även att göra klassiska förrätter som fileja alla 'nduja eller bönor med nduja.

Dess unika mjuka och bredbara konsistens gör att den smälter in i rätter riktigt snyggt, oavsett om det är för att röra in den i snabb tomatsås för pasta eller bre den på helgens frukostmackor.

Förvaring
Burk: Om du inte använder allt i burken på en gång... När burken har öppnats och överskottet ska förvaras håller det sig bäst om du tillsätter några droppar olivolja på ytan innan locket stängs. Gör det för att täcka och skydda den återstående produkten. Förvara öppnad burk i kylskåp.

Korv: I kylskåpet håller sig öppnad (skuren) korv fräsch i månader. Se bara till att linda den skurna, exponerade sidan tätt.
Fett är mer benäget att absorbera omgivande smak än magert protein, så förvara inte din 'nduja bredvid något som "smittar" av sin smak på den.
Den exponerade ytan kan mörkna. Korven är lagringsstabil och det finns i stort sett inget som kan växa på den men det oxiderade fettet kan få en lite obehaglig smak, så skär bort alla bitar som inte ser fräscha ut.

Alla bilder från : Salumificio Monteporo
Nduja di spilinga i gruppen Världens kök / Italien hos Freakykitchen.se (12196)
Du kan köpa Nduja HÄR!
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: aBFXaC (motverkar spam)
Inga kommentarer