Ceylonkanel - min historia

Användarnamn

Kanel från Ceylon
2017-05-06 @ 12:32:00
Ceylonkanel är verkligen något alldeles extra.
Min 12-årsdag firade jag på den underbara ön Sri Lanka.
Då var den ännu inget känt semesterparadis.
En fantastisk upplevelse. Vissa dagar flyttades vi tillbaka till kolonialtiden och bodde på hotell med mörka träpaneler, mahognymöbler, fläktar och moskitnät.

Ibland inser jag vad jag faktiskt fick uppleva under de där 2 veckorna på äventyr med min fantastiska mormor.
Vi köpte juveler, te och kryddor. Vi besökte plantager och fabriker. Vi såg fantastiska djur som jag tidigare bara läst om eller sett på TV.
Vi passades upp av snälla människor som gjorde allt de kunde för att vår vistelse skulle bli något ut över det vanliiga
trots att de själva antagligen knappt hade tak över huvudet.

Jag fick se hur kanel, kardemumma, muskot, kokosnötter, te och en massa andra exotiska grödor växte och skördades.
Jag fick hjälpa till att skära och rulla barken från kanelträdet.

Med mig hem hade jag kanel för flera år framöver.

Då visste jag inte hur unik och fantastisk ceylonkanelen är.
Visste inte att det fanns olika sorters kanel.
Dels den som kallas äkta och kommer från den bördiga ön Sri Lanka (Ceylon),
dels kassiakanel som ibland håfullt kallas falsk kanel.
Falsk är den inte, dock inte exakt samma art som ceylonkaneln.

Äkta kanel eller ceylonkanel, Cinnamomum verum, är en art i familjen lagerväxter som förekommer naturligt på Sri Lanka
(som förr hette Ceylon) och sydöstra Asien.
Arten odlas kommersiellt främst på Sri Lanka och i mindre skala på Madagaskar och Seychellerna.
Det latinska namnet på äkta kanel är Cinnamomum Zeylanicum, och det botaniska namnet Cinnamomum Verum - därav benämninge äkta kanel.


Kassiakanel som är en nära släkting till ceylonkanel är den vanligaste kanelen i handeln.
Ceylonkanel är ljusare i färgen än kassiakanel och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera.
Smaken är mild, djup och aromatisk.


Kumarinhalten är mycket låg i den äkta kanelen och du kan använda den utan att fundera på innehållet. 
Ceylonkanel innehåller till skillnad från kassiakanel mycket små mängder av det leverskadande ämnet kumarin.
Du måste visserligen äta ganka mycket kassiakanel för att det ska vara farligt.

Oavsett är äkta kanel en fantastisk krydda och det känns tryggt att veta att den inte är farlig.


Nu är den alltså här! Äntligen finns ekologisk ceylonkanel på FreakyKitchen.

Ching!
//å

ceylonkanel    kanelstång från ceylon 
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ewkdUX (motverkar spam)
Inga kommentarer