Grilla gott & billigt!

Användarnamn

Grilla prisvärda styckningsdetaljer
2017-06-11 @ 09:54:00
Nu grillar vi! Vill du grilla nötkött finns det pengar att spara genom att välja lite mindre kända styckningsdetaljer. Här är några tips på prisvärda köttbitar för grillning och hur du kan tillaga dem.
Det finns mycket gott som går att grilla. 
Vill man grilla nötkött till många kan det bli en dyr affär.

Den goda nyheten är att dyra styckningsdetalj inte är ditt enda alternativ. 
Det trista är att de kan vara svåra att få tag på i snabbköpets köttdisk men fråga i den manuella köttdisken eller i din köttaffär.
På tok för många bra detaljer mals till färs i Sverige. Det är inget fel på hamburgare men omväxling förnöjer. Om fler efterfrågar annat än entrecôte så kommer butikerna också att erbjuda ett bredare sortiment.

Det finns en hel del mindre populära och därmed billigare bitar att prova på. Testa en lite mer ovanlig köttdel med samma goda smak men till ett pris som inte gräver så djupa hål i plånboken.

Mellangärde eller skirt steak är superpopulär i USA men ovanlig i Sverige där den oftast mals till köttfärs. En marmorerad och smakrik detalj som är god att grilla och dessutom passar bra att woka i strimlor.
 
Flankstek ibland kallad bavetten kommer från klaffen under lösenbenet som sitter vid magmuskeln på sidan av djuret. Till formen platt och ganska avlång. Flanksteken passar utmärkt att grilla och kan med fördel marineras då själva detaljen i sig inte är så fet. Viktigt är att inte genomsteka köttet. Vid servering är det även viktigt att tänka på hur man skär köttet, det skall skära tvärs över muskelfibrerna för bästa resultat.

Marinera det 1 dygn i vitlök, sojasås, socker, rosmarin och apelsin för kubanskinspirerad smak. Marinaden kommer att bilda en fin skorpa på det du grillar när sockerarna karamelliserar.
Hel grillas den cirka 8 minuter på var sida, skivad cirka 3 minuter. Flankstek är utmärkt mald till råbiff tack vare sin fina och djup köttsmak och passar bra strimlad till wok eller i en stroganoff. 

En annan prisvärd detalj är luffarbiffen, fjäderbladsbog, eller Flat Iron Steak som kommer från axelbladet och ger två riktigt fina platta köttstycken. Luffarbiffen är den näst möraste delen på djuret efter filén. Den kräver därför inte så mycket förberedelser. Gnid in utsidan med en härlig rub innan du lägger den på grillen. Köttet är tunt så det är viktigt att grilla snabbt över medelhög värme och låt det vila när du tagit det av grillen. 

Liten bogstek (petite tender eller shoulder tender på engelska) är ungefär lika stor som en fläskfilé och tillagas hel eller i skivor, precis som filé. Den har en tunn silverhinna runt sig som ska skäras bort före tillagningen eftersom hinnan drar ihop sig av värmen vid tillagningen. Behandla den på samma sätt som luffarbiffen, med en rub och se till att låta den vila innan du skär i den. 

Den som vill ha något att gnaga på kan prova revbenssteken. Den är fet och mycket smakrik. Salta och peppra köttet innan du grillar. Testa en sås på ansjovis, vitlök, apelsinzest, chiliflingor, rosmarin och timjan till. När du grillar gör du en grop mitt i kolet och grillar köttet på gallret ovanför, så att fettet kan droppa ner utan att det kommer på själva kolen. 

Om du ska grilla för många välj tri-tip (rumptail, rostbiffsspets eller triangelstek) som hel ger mat till 10-12 hungriga magar. Tritipen är en trekantig muskel som passar bra att lägga på grillen. Det är en amerikansk styckningsdetalj som sitter nedanför rostbiffen på djurets bakdel som ibland hittas i Sverige som "triangelstek" men oftast mals den till färs.

Marinera köttet i en italiensk dressing över natten eller gnid in med salt & peppar eller en smakrik rub. När det är dags att grilla kan man använda sig av ett spännande grillnings-hack: Låt grilkolen bli riktigt het och röd innan du lägger nya kalla kol på toppen. De understa kolen måste glöda röda och ha fått lite gråhaltigt ludd innan de nya kolen läggs på. Grilla eller stek till en innertemperatur på ca 58°C. Låt köttet vila en kvart innan du skär upp det rakt över fibrerna.

Ibland går det att hitta jättefin högrev. Delen som sitter närmast entercôten kan ibland vara precis lika bra som sin finare granne men säljs till lägre pris. Den senaste tidens högrevshysteri har dock gjort det svårare att göra fynd. Jag köper ibland en större högrev och skär  av bättre delar för grillning och mal de hårdare delarna till färs som grillas som burgare. Mal gärna 2 gånger med en skiva med stora hål.

Mapuchefire   BBQ glaze   Grillknivar  Smokey Sally   Sal de Ibiza Granito Smoky BBQ   Saltsten   


Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Sm4gXR (motverkar spam)
Inga kommentarer