Kakaosmör, det finaste fettet

Användarnamn

Kakaosmör, det finaste fettet
2017-10-26 @ 19:22:00
Hur använder man kakaosmör och vad är det?
Vad är kakaosmör? Vad används det till?
Kakaosmör är grunden för all äkta chokladtillverkning.
Använd det till egentillverkad choklad, när du gör praliner, vill tunna ut smält choklad eller i krämer och mousser eller som hjälpmedel för att färga vit choklad och för att måla med chokladfärger.
Kakaosmör används också i matlagning och i hudvårdsprodukter.

Kakaosmör är det rena fettet från kakaobönan.
Kakaofett eller kakaosmör extraheras genom kallpressning från kakaobönan. Fettet är ett de mest stabila fetterna man känner till. Det består beständiga fetter vilket ger det bra hållbarhet. 

Kakaosmöret ger chokladen en lämplig smältpunkt så att den tål rumstemperatur och ändå smälter i munnen. Det ger också chokladen en hård och brytbar konsistens och struktur.

Kakaosmöret smälter vid hudkontakt, i handen och vid beröring (ca 35 °C). Utan den effekten skulle inte choklad upplevas som choklad. Den låga smältpunkten bidrar både till att choklad smakar och känns som choklad och ger dessutom fettet egenskaper som tillvaratas av hudvårdsindustrin i kosmetika och annat som ska smältas av kroppsvärmen.

Smöret i sig smakar inte jättemycket men lyfter smaken på det man sätter till.

Under senare tid har kakaosmör blivit populärt som hälsosamt fett och förespråkas av följare av LCHF, raw, paleo, low carb mfl dieter.

Kakaofettet är olösligt i vatten men kan lösas i alkohol- Det kan blandas med andra fetter, vegetabiliska oljor, hartsämnen och eteriska oljor.

Kakaopulver tillverkas av pressresterna från framställningen av kakaosmör.

Det finns "choklad" baserat på annat fett än kakaosmör. Det ska inte kallas choklad men kan ha en liknande smak. När "choklad" b aseras på andra fetter smälter den inte på samma sätt i munnen. Du kan känna det som att det fastnar lite i munnen eller på tänderna.

Konditorer kallar ofta denna typ av "choklad" för non-temp efter som den inte behöver tempereras för att bli blank och snygg på bakverk mm. Många doppade småkakor mm är inte doppade i äkta choklad utan i non-temp. På butikernas hyllor för bakingredienser kan man ibland hitta produkter under namn som bakblock eller block.

Värt att veta:
Kakao-smör kallas ibland kakaofett eller kakoolja. På engelska kallas det för cocoa butter, cacao butter, butter of cacao och ibland theobroma oil. Det franska namnet är beurre de cacao och i Italien säger man burro di cacao.

Kakaosmör ingår ofta i kosmetiska produkter eftersom det är det fett som har lägst smältpunkt. Kakaosmöret fungerar bra att ha som lotion, hudolja och som massageolja eftersom det snabbt går in i huden och inte kladdar.

Det finns studier som visar att doften av choklad minskar stress, ångest och spänningar.

Tips!
Vill du testa att göra egen choklad är det bara att smälta smöret och tillsätta kakaopulver och socker som sen får stelna.
En tumregel är ungefär lika delar smör och kakao och sedan söta efter smak.
Vill du ha vit choklad skippar man kakaopulvret och tillsätter istället lite vaniljpulver.

Det kan vara en kul grej att testa!

Ching!


Här kan du köpa kakaosmör och annat smått & gott:

kakaosmör
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: tdtJe8 (motverkar spam)
Inga kommentarer