4 sätt att skära sparris - hur skär och skalar man sparris?

Användarnamn

4 sätt att skära sparris
2024-04-28 @ 18:18:11
Hur skär och skalar man sparris på rätt sätt? 4 tips och några bonustips för att lyckas med grön sparris.
Innan man skär den gröna sparrisen måste stjälkarna trimmas av. Varje sparris har en brytpunkt. I en sparrisbunt brukar skälkarna ha ungefär samma brytpunkt. Fär att hitta brytpunkten tar man en grönsparris ur knippet.
Håll den gröna sparrisen med en hand i varje ände och böj den försiktigt så att du känner var den bör tas av. Det går att knäppa av den träiga nedre delen men att försök att identifiera ungefär var det tråkigt täiga börjar och sen skära alla sparrisarna i bunten på samma höjd funkar fint. Använd en bra väl skärpt kockkniv.

Om sparrisstjälkarna är sega eller mjuka men ändå verkar användbara och knäppet landar väldigt högt kan man skalar ändarna. Dra av några lager skal från botten av sparrisen upp till mitten, det brukar få dem lite finare och mörare.

Nu kan man använda sparrisen.
Vill man skära den kan tipsen nedan vara bra.
Potatisskalare
Klassisk skalare
89 kr
Köp
Info
0
Skärbräda i ek med ränna 58 cm
Skönhet som åldras vackert
1998 kr
Köp
Info
0
Kockkniv Gyuto 20cm Karimatto
Riktigt bra & prisvärd enligt Aftonbladet
549 kr
Köp
Info
0
Skalkniv, allkniv 12 cm Karimatto
Mångsidig mindre kniv
399 kr
Köp
Info
0
Bitar: Lägg halva sparrisbunten på skärbrädan och skär rakt över. Längden bestämmer man själv men i många recept används sparrisbitar runt 3 cm. Bitarna passar fint att sautera och använda i soppa. Vill man lyxa till bitarna lite extra så kan man skära med diagonalt.

Tunt skivad: Skär den gröna sparrisen riktigt tunnt, någon stans mellan 0,3 och 0,7 cm. Den tunna sparrisen är god rå i sallader. kombinera görna med hasselnötter, mandel eller valnötter.

Tärnad: Om den nu går att tärna runda sparrisar... men oavsett. Skurna i små bitar ungefär lika långa som sparrisen är tjock. Ge bitarna en snabb blanchering i lättsaltat vatten och använd dem istället för ärtor eller i risotto.

Strimlad: Skala grön sparris på samma sätt som vit sparris genom att hålla stjälken i din icke-dominanta hand (alltså vänster om du är högerhänt) eller låta den ligga den på skärbrädan allt för att sparrisen inte ska gå av. Skala sparrisen med en potatissskalare längs med varje sparrisstjälk till tunna band. Strimlorna är goda råa eller lätt blancherade. Strö dem över pizza och bröd eller blanda ner dem i en härlig vårsallad.

Mixat & Maxat

Steka grön sparris
Hur steker man sparris?
Koka sparris vit och grön
Koka grön och vit sparris så att den smakar allra bäst.
Confiterad sparris
Confiterade anklår har du kanske hört talas om men hur är det med confiterad sparris?
Ugnsbakad sparris
Tillaga sparrisen i ugnen.
Visste du detta om sparris?
Sparris är en fantastisk primör.
Grilla grön sparris
Lägg sparrisen på grillen!
Hur förvarar man sparris?
Hur håller man sparrisen fin hemma?
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: th4bPb (motverkar spam)
Inga kommentarer