Visste du detta om sparris?

Användarnamn

Visste du detta om sparris?
2019-04-28 @ 09:00:00
Sparris är en fantastisk primör.
Nu är det sparristider.
Sparrisen är en av de första fina primörerna som vi kan njuta av under våren och försommaren.

Färsk sparris finns numera att köpa året om. Under hösten och vintern är den dock ofta inget vidare och importeras långväga ifrån.
Det är på våren som sparrisen är delikatess och som vi kan hitta svenskodlad sparris och sparris från norra Europa.

sparrisfält

I maj och juni skördas den svenska sparrisen företrädesvis på Gotland, i Skåne, Östergötland, Bohuslän och längs upplandskusten.


Det finns grön, vit och violett sparris.
I grunden ä det samma växt men med olika odlingssätt. Den gröna får växa ovan jord och färgas grön av solljuset. Den vita täcks över med jord och får inte solljus. Därför förblir den vit. Det finns ibland lätt violett sparris som är vit men som fått en gnutta ljus den sista tiden av odlingen. Det finns också riktigt lila sparris som den rödvioletta sorten Alberta D`Albenga. Denna raritet är lite mer svårodlad och förekommer främst i trakterna kring Genuabukten i Italien.

Sparrisen avgudar solen och av någon anledning vänder sig alltid sparrisknoppen mot solen på morgonen. Mot mitten av dagen står de rakt upp. Sparris skördad på morgonen blir därför krokig och om den plockas mitt på dagen är den rak. 

Vit sparris i soluppgång

Färsk sparris ska gnissla
Spänstig och nyskördad sparris ger ifrån sig ett gnisslande ljud när själkarna gnids mot varandra. Det märker du snabbt när du plockar upp ett knippe sparris i butiken eller på torget. Titta också efter färsk snittyta på själkarna och undvik sparrisar som har börjat torka ut längst ner på skotten.

Förvara svalt
Sparris förvaras bäst i kyl, gärna som en bukett blommor i vas.

Passa på att i sparris tider laga en len sparrissoppa, koka sparris, steka och grilla eller gör en smarrig sparrisrisotto. 
Kanske kan du göra en egen liten sparrisfestival precis som i Tyskland och fira med en härlig sparrismeny.

Sparris och tryffel är en härlig kombo. Lika så sparris, smör och parmesan eller hollandaisesås.
Citrussalt är perfekt till sparris och svart salt ser riktigt snyggt ut som dekoration på den vita sparrisen.

Ching/
å

Saker som kan vara bra att ha:

Sparrisgryta  Tryffelolja dödahavssaltprovsticka    svart salt   citrussalt    Långpannor 
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: VkJYqS (motverkar spam)
Inga kommentarer