Användarnamn

Confiterad sparris
Confiterade anklår har du kanske hört talas om men hur är det med confiterad sparris?
Hur confiterar man sparris?

Confitering innebär att man kokar något långsamt i fett. Oftast i ugn till skillnad från fritering som görs vid högre värme ovanpå spisen. Vanligt är anklår men även annat kött som fläsk, kyckling och vilt. Lite spännande är det att confitera grönsaker och sparrisen, speciellt den vita, passat utmärkt för confiterig.
Sparrisens aromer är fettlösliga, därför fungerar den så bra att laga på det är här lite annorlunda sättet.

Ingredienser:

Vit sparris
Olivolja
Salt
Peppar
Citron (skal & saft)
Socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Lägg hel skalad sparris en kastrull eller i en lite långpanna och häll över olivolja.
Krydda med salt, peppar, citronskal och citronsaft samt en aning socker.
Confitera (koka) sparrisen på låg värme i ugnen tills den är genomkokt men fortfarande har spänst kvar.

Ta kastrullen från plattan och kyl.
Låt sparrisen stå och dra i oljan en stund eller över natten.

Ta upp sparrisarna ur oljan och ät dem som de är eller halstra dem snabbt i en varm stekpanna.

Spara skalen, ändarna och oljan som sparrisen kokat i.

Oljan kan återanvändas, skalen och ändarna kan kokas och ge smak till sparrissoppa eller läggas i den överblivna oljan och dra för att bli en härlig sparrisolja till sallader och annat gott.

Saker som kan vara bra att ha:

   svart salt   citrussalt provsticka      Långpannor   Tryffelolja dödahavssalt
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: fZt9n4 (motverkar spam)
Inga kommentarer