Så här koka man sparris vit och grön

Användarnamn

Koka sparris vit och grön
Koka grön och vit sparris så att den smakar allra bäst.

Hur kokar man sparris så att den får perfekt tuggmotstånd och bästa smak? Vilken koktid bör man räkna med? Kokning är ett bra och enkelt sätt att tillaga sparris.

Ingredienser:


Vit eller grön färsk sparris
Vatten
Salt
(socker)
Citronsaft

Gör så här:


Grön sparris
behöver oftast inte skalas. Skär bort den nedre torra delen av sparrissjälkarna.
Sjud under lock i saltat vatten (ca 1 tsk/liter) i ca 3-5 minuter beroende på storlek.
Även när man kokar grön sparris kan man med fördel tillsätta lite socker i kokvattnet.
Känn efter med en sticka när de är klara.
Den färdigkokta sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha motstånd.

Ett trick för att behålla den gröna färgen så klar och fin som möjligt är att skölj av sparrisen i iskallt vatten fdirekt efter kokningen.

Använd en vid panna som rymmer sparrisarna liggande i kokvattnet eller använd en hög sparriskokare med korg. 

Vit sparris Skala sparrisen med en potatisskalare, knoppen behöver inte skalas.
Sjud i saltat vatten i 10-15 minuter beroende på tjocklek.
Tillsätt lite citronjuice och socker i vattnet för att minska bitterheten i sparrisen.

Sparris och tryffel är en härlig kombo. Lika så sparris, smör och parmesan eller hollandaisesås.
Citrussalt är perfekt till sparris och svart salt ser riktigt snyggt ut som dekoration på den vita sparrisen.

Testa gärna även grillad sparris, sparrissoppa, stekt sparris eller kokt sparris och sparrisrisotto.
Ett annat smart sätt att laga sparris är att ugnsbaka den.

Saker som kan vara bra att ha:

Sparrisgryta  Tryffelolja dödahavssaltprovsticka    svart salt   citrussalt    Långpannor 
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Hvqppr (motverkar spam)
Inga kommentarer