Miso en fantastisk smakhöjare med Umami

Användarnamn

Miso vår nya japanska basvara
2018-01-27 @ 09:23:00
Miso så är mycket mer än bara soppa.Den japanska bönpastan miso är en fantastisk smaksättare som går att använda i nästan all matlagning.
Miso görs på fermenterade sojabönor, vatten och salt.
Fermenteringen sker med hjälp av Koji eller mer vetenskapligt mögelsvampen Aspergillus oryzae.
Man tillsätter spannmål som hirs, korn, ris, råg eller vete för att få igång jäsningen av bönsmeten.
Ibland ingår även andra ingredienser. Resultatet blir en tjock röra eller pasta som kan vara slät eller g
rynig och ha olika karakrtär beroende på ingredienser, kojikultur och lagring.

En klassisk miso är opastöriserad och på japanskt vis namnges den utifrån spannmålstyp, färg, smak och region.
Exempelvis görs mugi miso på korn och genmai miso på ris.

Den i stort sett färdiga mison får sedan mogna allt från några veckor upp till flera år i tunnor av trä på ett sätt som liknar lagringen av fina viner.

Mison används som de flesta vet bland annat tillsammans med dashi för framställning av misosoppa.

Miso används självklart i soppor, grytor och buljonger men visste du att den är perfekt att marinera kött, grönsaker och fisk i?
Misomajonnäs eller sushimajonäs är fantastiskt gott och serveras förutom till sushi  till  grönsaker och grillad fisk.
Det är en god idé att ha flera sorters miso på lut i kylen.
Vit, röd och någon mörk kan vara en bra kombination.

Använd mison i i dressingar, till marinerader, soppor, stuvningar, såser, i majonnäs eller yoghurt och som dippsås till grönsaker och annat gott.
Har du väl börjat kommer du att hitta fler och fler användningsområden.
Opastöriserad miso är mycket god och höjer smaken på det mesta.
Miso innehåller nämligen en hel del naturlig umami också kallad "den femte smaken".

Mer om hur du kan använda miso hittar du HÄR!

I opastöriserad miso bevaras värmekänsliga enzymer.
Det gör inget om mison blir stående. Hållbarheten är mycket lång. Den kan få en vit beläggning som är enkel att skrapa bort.
Låt inte mison koka om du vill bevara smaken och de nyttiga enzymerna.

Här hittar du miso och umami-pasta:

Misopasta råris  https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/umamipasta-med-ingefara-ekologisk.html  vit miso    kan-miso umamipasta chili
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: R7nMgK (motverkar spam)
Inga kommentarer