Vad är en pupitre? Hur använder man den?

Användarnamn

Vad är en pupitre och hur använder man den?
2020-01-05 @ 08:20:00
Ett konstigt franskt ord med många betydelser.
Vad är en pupitre? Hur använder man en pupitre?

I det här fallet avses med pupitre de rustika champagneställ eller vinställ ofta i massiv ek som används för champagneframställning men som också finns i olika storlekar för förvaring hemma i ditt kök eller din vinkällare. Exklusiv vinförvaring för många flaskor, traditionellt med en kapacitet på 120 flaskor, men som även finns i mindre modeller för några få buteljer.

Ordet kommer från franskan där man talar om pupitre à champagne eller pupitre pour bouteilles de champagne men ordet i sig betyder skolbänk, notställ, skrivbord, kateder eller pulpet men också älskling.

Namnet sägs enligt legenden komma av att änkan Madame Clicquot en gång vaknande mitt i natten med en idé om hur man skulle få bort fällningen i den dåtida champagnen.
Det var bokstavligen en upp- och nedvänd idé. Att behandla halsen som bottnen på flaskan och få sedimentet att samlas där.
För att förverkliga sin idé tog hon med hjälp av sin anställde Antoine Muller två bordsskivor som de lät borra hål i. I den nu skapade vinhyllan för champagne placerades flaskorna i vinklade hål. 

vinklat hål i pupitre
Vinklade hål

Rack för champagnebuteljer med vinklade hål introduceras på 1810-talet.
Flaskorna hölls i vinkel men vändes till en början inte systematiskt. Det var en arbetare vid huset Morzet kallad Thomassin som sedan genomförde idén i praktiken och 1864 lämnade M Michelot in patent för en pupitre så som vi känner den idag.

1889 inrättades ett system för rotation av flaskorna.
Denna process kallas remuage och än idag använder sig flera hus av vackra gamla champagnepupitres och en hantverksmässig metod för att rotera buteljerna. Bland annat gör Taittinger det med sina Comtes de Champagne. En pupitre av något slag är nödvändigt för att framställa Champagne enligt den så kallade champagnemetoden, méthode champenoise eller méthode traditionelle.

Uppfinningen av pupitren gav också upphov till ett nytt hantverk och yrke. Lossning av sedimentet från sidorna av flaskan med en daglig dubbel rotation, först till vänster, sedan till höger, samtidigt som man får fällningen att glida ner mot halsen genom att ändra vinkeln på flaskan så att den slutgiltiga placeringen av flaskan vridas några (8) grader varje dag. 

Det rätta handlaget, coup de poignet, kräver en hel del övning och när hantverket var som störst kunde en remueur vända så många som 75 000-80 000 flaskor på en dag. Under senare delen av 1800-talet börjar dock även champagnetillverkningen att mekaniseras och produktionsprocessen effektiviserades.

En pupitre är alltså ett traditionellt trävinställ i vilket champagne- och andra vinflaskor placeras upp och ner. För champagne antingen som en del i tillverkningsprocessen eller för vanligt vin och andra bubblor som snygg och exklusiv vinförvaring.
Perfekt för vinkällare eller som dekoration i köket.


Champagneflaskor i pupitre för att jästfällningar i vinet ska kunna samlas i flaskhalsen.

En pupitre är ett vinställ för vinkälskaren att drömma om. Vackra champagneställ för buteljer med härlig fransk vintage-känsla. Unika ställ för champagne i många storlekar och varianter.

Ching//
å

Saker som kan vara bra att ha:

pupitre 16  pupitre 24 pupitre 60klassisk pupitre 120 flaskor    pupitre mörk 120   vinställ
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: DXDybC (motverkar spam)
Inga kommentarer