Pasta Pici - en kraftig spagetti

Användarnamn

Pasta Pici - en kraftig spagetti
2017-10-08 @ 09:00:00
En spännande, tjockare spaghetti med extra lång koktid, typisk för den toskanska traditionen. Lite mer rustik och rubust än småsyskonen spagetti och linguine.
Pici är en rustik lite tjockare handrullad pasta som en lite grövre spaghetti. Det här är en spännande, tjockare spaghetti med extra lång koktid, typisk för den toskanska traditionen, i synnerhet Siena-traditionen. Lite mer rustik och rubust än småsyskonen spagetti och linguine.

Pasta Pici härstammar från Toscana, Val d'Orcia i provinsen Siena. Denna långa lite oregelbundna grova spagetti kallas pici i Cortona och Montepulciano, och Pinci i Montalcino. Pastans ursprung kan spåras tillbbaka till etruskisk tid. 

Pici (paj) är namnet i Toscana men typen kallas Bigoli i resten av Italien.
Bigoli är rörformad med en hålighet i mitten medan Pici är solid vilket i sin tur gör koktiden mycket längre.

Degen kavlas ut ganska tjockt och skärs i remsor som rullas mot bordet eller mellan händerna till en lite tjockare spagettilik pastasort. Till skillnad från spagetti eller makaroner är denna pasta inte alltid likformig utan har ofta tjockleksvariationer. 
Degen görs vanligen av enbart mjöl och vatten. Tillsatsen av ägg kan variera. 

Eftersom pastan är grov och solid har den lång koktid. Den torkade varianten kokas hela 22 minuter!

Pasta Pici

Pici äts gärna tillsammans med: Briciole (brödsmulur), kryddig vitlök tomatsås, svamp, ost och svartpeppar, ragù (köttfärssås), vilt kött som vildsvin och hare eller till anka.

En personlig favorit är all'aglione, en enkel sås av färska tomater, mycket vitlök och olivolja.

Här kan du köpa Pici:

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: DknVbk (motverkar spam)
Inga kommentarer