Strypta präster - en fantasisk pasta

Användarnamn

Strypta präster
2017-10-07 @ 22:00:00
Strozzapreti har det mest pittoreska namnet bland de hundratals pastasorter Italien är känt för. Bakom namnet finns en spännande historia. Så glöm inte att tugga ordentligt innan du sväljer...
Pasta är gott men det kan vara på sin plats att tänka sig för innan man kastar i sig en portion Strozzapreti.
Det finns flera historier om hur namnet på pastasorten uppkommit.
Den vanligaste berättelsen är en läskig historia.

Strozzaprettipasta är läcker men skapades enligt traditionen för att döda munkar och präster. 
Strozzapreti betyder bokstavligen "präststrypare" och den har ett mörkt syndigt förflutet. 
Den handgjorda pastan utformades för att kväva omättliga präste och munkar.

Du läste rätt.

Många italienare var så arga på prästerna och munkarnas makt att de skapade en pastarsort för att döda dem.

Historien om dessa lite skruvade penne föddes ur en förbannelse mot prästerskapet under den tid när påvendömet styrde över stora delar av medelhavsområdet. Ett herravälde som varade åtta århundraden och lämnade oväntade spår i den lokalproducerade maten.

När Italien förenades på 1800-talet sönderdelades den pavala staten i centrala Toscana, Umbrien, Latium, Emilia Romagna och Marche.
Områden som idag är kända för sin fantastiska matkultur.

Förr höll den katolska kyrkan inte bara den andliga kontrollen över folket själar.
Den hade också en stor materiell makt.

Det mesta tillhörde kyrkan, prästerna och biskoparna som tog upp skatter på alla varor och tjänster och tvingade troende att betala
för sina synders förlåtelse och att köpa en plats i paradiset för sig själva och sina familjer.

Kyrkan hade allt, folket svalt och många hatade prästerskapet.
Dessa heliga män sågs som de "glupande herrarna" som eftertraktade mer än bara makt och rikedom utan också god mat och vin.
Det var ingen hemlighet att präster älskade fina och rikliga måltider.
Bybor fruktade det ögonblick när prelater på väg till Rom skulle knacka på dörren för att tvinga till sig en överdådig måltid och en god natts sömn.

Srozzapretipasta

Allt lokalbefolkningen kunde göra var tyst förbanna dem.
Kvinnorna som tröttnat på prästerskapets beteende lagade mat de trodde eller hoppades kunde utlösa någon typ av exorcism eller voodoo och utplåna prästerskapet.

När de lagade Strozzapreti förbannade de pastan och hoppades att det skulle göra att de rika kyrkliga männen skulle kvävas av maten.
Pastan skulle fastna i deras strupar, de skulle sluta andas och huvudet skulle krascha rakt ner i tallriken med pasta så att tomatsåsen skvätte.

Kanske åt prästarna för snabbt eller så fungerade förbannelsen. Prästen ströps av pastan.
En sak är säker: Strozzapreti var mycket älskad av heliga män och kanske dog någon vid middagsbordet när pastan hamnat i fel strupe.

Strozzapreti används i recept som "Kvävd biskop med citron" och "Strypta biskopar med ost och fänkål".
Den tjocka pastan serveras gärna till ragu (köttfärssås) och med kronärtskockor eller till vildsvinsgryta med ärter, svamp och tryffel eller i en het buljong.

Strozzapreti kan du köpa här:

Strozzapreti
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 3HrMKT (motverkar spam)
Inga kommentarer