Bästa tipset! Sabrera Champagne

Användarnamn

Sabrera Champagne
2017-05-10 @ 00:00:00
Om du ännu inte testat så är det dags! Sabrera en flaska champagne som inledning på nästa stora eller lilla fest.
Sabreringskonsten har på senare tid gått från mytomspunnen kunskap till något du gärna gör för att inleda eller avsluta på ett extra festligt sätt.
Impa på gästerna och ge dem ett utmärkt samtalsämne för middagskonversationen. Sabrera Champagnen på bröllop, studentskiva, till nyår eller gör en enkel middag extra festlig.

Det historiska ursprunget är lite oklart men oavsett verkar sabreringens vagga finns i det franska vindistriktet Champagne vid tiden strax efter år 1800.
Först på 1800-talet var glaset i flaskorna så stabilt att man kunde utföra en sabrering med viss säkerhet.

En populär teori är att ryska kosacker började sabrera när de verkade som fribrytare i Frankrike. Kosackerna var beridna och deras främsta vapen var en sabel. De korkade av champagnen sittande till häst med det verktyg de hade närmast till hands och som de satte stolthet i att behärska.

Enligt en annan teori var det ett franskt kavalleri som när de beskyddade champagnetillverkarna fick ett antal flaskor Champagne av Madame Veuve Clicquot och att officerarna högg halsen av flaskorna med sina sablar och halsade dessa under ritten.

Eller så var någon bara så sugen på Champagne att det helt enkelt inte fanns tid att öppna på vanligt sätt eller så hade korken fastnat och då försökte man med sabeln eller något annat tillhygge för att få bort den trilskande korken.
champagnekork
Hur gör man då?
Det faktiskt är ganska enkelt bara du har koll på ett par saker.

Allt mousserande vin som är gjort på champagnemetoden som Champagne, Crémant och Cava från Spanien likväl som en hel del viner från nya världen fungerar att sabrera men helst inte prosecco och tysk sekt då dessa flaskor är tunna och kan explodera. Kolsyrade viner och drycker i glasflaska kan INTE sabreras.

Så behöver du en sabreringssabel eller liknande. Dessutom kan det vara bra med en handduk eller linneservett och eventuellt en handske i skinn. En fri yta åt "skotthållet" rekomenderas också.

Var nykter.

Då kör vi!
Se till att flaskan är väl kyld och all folie är borttagen. Lägg flaskan i din vänstra hand (om du är högerhänt) med ca 45 graders lutning ifrån dig med ena sömmen uppåt. För sabeln i ca 45 graders vinkel längs flaskans ihopsättningslinje, falsen eller sömmen. Klingan ska träffa rakt mot flaskhalsen krage. Det är viktigt att följa flaskhalsens form, låt bladet löpa längs flaskan i en jämn rörelse. Du behöver inte använda någon större kraft. Det viktiga är att ”slå igenom”, att inte stanna upp vid träffen.

Korken, grimman och den övre delen på flaskan skjuts iväg. Ju rakare eller tvärare kant på flaskans krage desto större är chansen att lyckas.
Anledningen till att det inte hamnar något glas i vinet är att atmosfärstrycket i flaskan är mer än dubbelt så högt som i ett bildäck. Det finns en risk att halsen inte går av utan att flaskan istället spricker och krossas. Därför bör man ha handske på sig. Risken att misslyckas är större för äldre flaskor med champagne som har ett lägre tryck. Var försiktig med den sabrerade flaskan, kanten är mycket vass.


Det här är kul och gott på riktigt!!
Ching


Användbart:



Champagnesabel   Champagnesabel med 2 glas   Champagnesabel
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: S9Ezp2 (motverkar spam)
Inga kommentarer