Vad är Black Garlic? Är det vanlig vitlök eller kan man odla den?

Användarnamn

Black Garlic, vad är det?
2023-01-09 @ 11:16:49
Fermenterad, godisliknande vitlöksklyftor med en helt annan smak än vanlig vitlök
Black Garlic - hel svart vitlök
63 kr
Köp
Info
0
BlackGarlic-vinäger "B"
En svart smakbomb
199 kr
Köp
Info
0
Black Garlic - skalade klyftor i burk
En svart smakbomb - skalade klyftor
76 kr
Köp
Info
0
Black Garlic set
En svart smakupplevelse
fr. 262 kr
0
Black Garlic eller svart vitlök är en riktig umamiboost! 
Men, vad är Black Garlic och går den att odla själv? Eller hur gör man black garlic?
Blackgarlic är i grunden en helt vanlig vitlök som genomgått fermentering eller om man ska vara helt sanningsenlig en process som kallas maillardreaktion där vitlöken exponeras till en jämn värme under en längre tid.

Processen tar minst 10 dagar men längre tid ger mer smak så ofta pågår processen någon stans mellan 3 veckor och 3 månader.
Inga tillsatser eller konserveringsmedel används och det uppstår ingen förbränning. Enzymerna som ger färsk vitlök dess skärpa bryts ner.
Den gör också att Black Garlic saknar den klassiska vitlökssmaken. Den ger inte dålig andedräkt, den lätt stickande doften och starka smaken saknas helt. Den långa uppvärmningen förändrar vitlökens smak, färg och konsistens så att den karaktäristiska vitlökssmaken och dito doften försvinner och ersätts med något helt annat.

Black garlic
Här kan du köpa Black Garlic

Slutresultatet är nattsvarta klyftor med geléaktig konsistens i en vacker lite brunakig lök.
Processen har gjort den hårda vita löken svart och mjuk och ger den helt ny unik smak. 
I den svarta vitlöken har vitlökssmaken mjukats upp och ersatts av en rostad lite söt, aningen siraps- eller melassliknande subtil och dämpad smak med toner av lakrits, tamarind, kola, choklad, lakrits, anis, läder, rök, tryffel, balsamvinäger och delikata undertoner av vitlök.
Förvandlingen ger löken egenskaper som gör att den lyfter befintliga smaker hos andra livsmedel till helt nya höjder. En mångsidig ingrediens med mängder av kulinariska användningsområden. Lika hyllad av mästerkockar som amatörer för sin smakförhöjande förmåga.  

Svart vitlök är lika användbar som den vanliga vitlöken.  Smaken på maten den tillsätts i förhöjs. Eftersom den intensiva vitlökssmaken försvunnit i processan måste den svart vitlöken kombinerads men vanlig vit om man vill ha vanlig vitlökssmak utöver de smaker den svarta löken ger.

Black Garilc passar till nästa allt!
Tillsätt några matskedar vatten och mosa klyftorna till en mörkbrun, kaffefärgad pasta som kan smaksätta mat som annars är ganska neutral i smaken (som till exempel potatismos, grytor, köttfärssås mm). Rör ihop och blanda ner tillsammans med andra ingredienser.

Använd tunt skivad eller hackad svart vitlök i risotto, pastasåser, sallader, marinader eller som garnityr. Black Garlic kan även smaksätta smör till köttbiten, fisken, ostbrickan, med mera.
Den är helt fantastisk i tomatbaserade såser, soppor, grönsaksrätter, grytor, majonnäser, dressingar, pastarätter, glazer och till och med i brödbak, kakbak, glass eller desserter. Den kan ätas som den är tunt skivad eller mosad på bröd eller krossad i en majonnäs.

Den lite osäkre börja med att använda löken där det är tänkt att använda vanlig vitlök. Notera bara att tillvägagångssättet är lite annorlunda.


TIPS:
  • Gör en god vinägrett med svart vitlök, sherryvinäger, soja, en neutral olja och dijonsenap. 
  • Rör ned i nykokt pasta med smör, riven parmesan och svartpeppar.
  • Mosa några klyftor och tillsätt vatten. Låt stå några minuter till blandningen löst upp sig helt och använd vitlöksvattnet istället för en fond.
  • Hacka och använd som krydda
  • Skiva ner ett par klyftor i salladen
Den svarta vitlöken förvaras bäst i en burk med tätt lock i rumstemperatur, gärna mörkt.

black garlic

Recept

Black gralic & ricotta pizza
Testa någonting nytt med svart vitlök på pizzan !
Black Garlic - hel svart vitlök
63 kr
Köp
Info
0
BlackGarlic-vinäger "B"
En svart smakbomb
199 kr
Köp
Info
0
Black Garlic - skalade klyftor i burk
En svart smakbomb - skalade klyftor
76 kr
Köp
Info
0
Black Garlic set
En svart smakupplevelse
fr. 262 kr
0
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: PvaBRL (motverkar spam)
Inga kommentarer