Vad är Tiramisu?

Användarnamn

Vad är Tiramisu?
2022-01-22 @ 08:30:00
Allt du bör veta om den högt skattade desserten.

Tiramisù

Tiramisù är en klassisk kall italiensk efterrätt som görs av zabaione blandan med krämig mascarpone (färskost), varvad kaffeindränkta savoiardikex (Ladyfingers) som är torra, sockrade avlånga kex (påminner om spettekaka), allt smaksatt med någon likör, rom eller konjak och toppad med siktad kakao.

Tricket är att kexen suger åt sig av vätskan från kaffet, alkoholen och mascarponekrämen när desserten får stå och dra.
Tira mi sù betyder "dra mig upp" eller "pigga upp mig" på italienska och syftar kanske på att lite socker, alkohol och kaffe piggar upp efter en tung italiensk middag. 

LadyFingers
Recept hittar du HÄR!

Det här är en härlig, krämig och enkel dessert att bjuda på till söndagsmiddagen eller festmiddagen.
Tiramisu är en smidig att förbereda och blir bara godare efter någon eller några dagar i kylen. Den kan även frysas och tinas i kylen några timmar innan servering.

Receptet är inte svårt att göra men vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man italiensk mascarpone och savoiardkex eller LadyFingers.
Tänk också på att inte doppa kexen för länge i vätskan, då blir de för uppblötta.
Det är också viktigt att vispa äggvitorna och sedan vända ner dem direkt i smeten och inte låta de vispade vitorna stå för då löses äggviteskummet upp och det blir för mycket vätska som gör tiramisun blöt så att den flyter ut.

Servera gärna tiramisu med färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär och garnera med blad av citronmeliss och pudrad kakao.

tiramisu

Ett sätt att variera tiramisu är vilken sprit man använder.
Klassisk tiramusu görs med mandellikören Amaretto men den blir lika god med Marsalavin, grappa, Maraschino, calvados, konjak eller rom.
Vill man göra alkoholfri tiramisu struntar man i spriten och ersätter eventuellt med lite limejuice och dito zest alternativt apelsin eller citron.

Det går fint att lägga in lager av olika bär eller frukt och man kan smaksätta mascaropnekrämen helt eller delvis.
Exempelves kan man dela smeten i två delar och smaksätta den ena med kako. Då får man med chokladsmak men förtfarande en del klassisk tiramisu.

Tiramisun kan också frysas och serveras som en slags glass eller parfait.
Överbliven tiramisu håller sig i kylen eller fryses in.

Recept hittar du HÄR!
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: U6z56B (motverkar spam)
Inga kommentarer