Tiramisu Recept på den italienska desserten med mascarpone och savoiardikex

Användarnamn

Tiramisu
En italiensk klassiker med fluffig kräm och kex som fått dra i kaffe och sprit.

Ingredienser:

250 g Mascarpone
3 ägg
0,5 dl socker
0,5 dl kaffe
Mandellikör ex amaretto eller rom (om du vill)
1 paket (250g) savoiardikex (lady fingers) 
kakao

Gör så här:

Separera äggvitorna från gulorna.

Vispa socker och äggulor till en ljus och fluffig smet.
Tillsätt mascaropne och blanda väl tills smeten är slät.
Ställ undan blandningen på ett svalt ställe.

Vispa äggvitorna hårt till vitt skum.
Vänd försiktigt ned vitorna i mascarponeblandningen.
tiramisu yta med kakao
Doppa hälften av kexen snabbt i starkt kaffe blandat med en skvätt amaretto eller rom (alkoholen kan uteslutas) och lägg sedan ut dem i botten av en form.
Täck kexen med hälften av mascarponekrämen.
LadyFingers

Upprepa proceduren med att doppa kex som läggs ovanpå mascarponekrämen i formen och täck med resten av krämen.
Ställ kallt i minst fyra timmar (gärna längre).
Pudra tiramisun med kakao före servering.

Utifrån det här grundreceptet kan man göra sin personliga variant av tiramisu genom att lägga in bär eller smaksätta krämen med något du gillar.
En favorit är att tillsätta en aning limejuice och rivet zest i smeten istället för sprit. Det är en variant som uppskattas av barnen.
Man kan också gära desserten i portionsskålar för ett annorlunda upplägg.

Läs mer om Tiramisu HÄR!
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: CAVnq3 (motverkar spam)
Inga kommentarer