Användarnamn

Ramslökstider
2018-04-19 @ 18:00:00
Nu är det tid att plocka ramslök. Den som inte hittar eller orkar använder torkad!
Våren är sen i år men nu växer ramslöken så det knakar.

Den som vill plocka ramslök själv ska vara uppmärksam.
Ramslöken är ganska lik lilekonvaljblad och förväxlingar har inträffat. 
Ät inte liljekonvalj, den är giftig.

Det är dock enkelt att fastställa vilken växt det rör sig om. Ramslök doftar lök eller vitlök.

Om inte omgivningen doftar så gnugga ett blad mellan fingrarna och känn doften. 
Det är inte för inte den kallas skogens vitlök eller skogsvitlök.

Ramslök (Allium ursinum) återfinns i Sverige på lövängar och i lundar under april till juli. Utbredningen i norr är ungefär den samma som eken (upp till Gästrikland) och den trivs bäst på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark. Ramslöken har stjärnlika tunna vita blommor med många blommor i varje blomställning. 

Ramslök är lokalt fridlyst i Blekinge.

Ramslökens smak är en blandning av gräslök och vitlök och den passar i nästan alla maträtter.
Testa den i grytor, färssåser, omelettet, färskost med ramslök, majonäs, ramslökssmör, pesto...

En klassiker är ramslökssoppa. En gotländsk delikatess.

Det är inte bara vi svenskar som gillar ramslök. Den återfinns i många kök blan annat i Tyskland, England (ramson), Italien och i Nordkaukasus.

Torkad ramslök går att använda året runt och har lång hållbarhet.
För att få fram den fina smaken finns några enkla tips. 

Fett lockar fram smaken
Torkad ramslök funkar riktigt bra tillsammans med mejeriprodukter och oljor. Exempelvis smör, olja, créme fraiche och majonnäs.

Låt smaken mogna
Torkad ramslök kan behöva lite tid för att smakerna lockas fram.
Gör gärna kalla såser, dippar, smör mm en dag innan de ska ätas.

Tillsätt i slutet av tillagningen
Både färsk roch  torkad ramslök känslig för lång upphettning och ska därför tillsättas sent vid tillagning av varma rätter.
Värmen har dock den goda egenskapen att den precis som tiden ovan kan hjälpa till att plocka fram smaken.

Blötlägg 
Skölj gärna och krama ur torkad ramslök innan den blandas med ren olja eller andra feta produkter. Smaken kommer fram snabbare och bladen blir mjuka. Smart om man ingte har tid att låta såser dra i kylen eller vill göra egen ramslöksolja på torr ramslök.

Krydda gärna pasta och pastadeg, lamm, fläsk eller fet fågel och fisk med torkad ramslök. 

Recept med ramslök hittat du HÄR!

Saker som kan vara bra att ha:

Ramslök 50g torkad  ramslök i burk   Ramslökssalt

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: EMbt57 (motverkar spam)
Inga kommentarer