Vad är vikingsalt och hur kan man använda det?

Användarnamn

Vad är vikingsalt och hur kan man använda det?
2023-03-18 @ 08:24:09
Historien om vikingsaltet och hur man kan använda det.
Rökt vikingsalt
Franskt salt med nordiskt ursprung!
167 kr
Köp
Info
0
Olivolja ekrökt Castillo de Canena
Mångsidig smaksättare
399 kr
Köp
Info
0
Ekrökt Salt Mill & Mortar
"Ger fin rökig smak utan att det tar över helt"
79 kr
Köp
Info
0
Oak Smoked Water
"Världens bästa ingrediens" på World Food Innovation Awards 2018
79 kr
Köp
Info
0
Vikingsalt är ett rökt och kryddat salt komponerat utifrån ett legendariskt recept och inspirerat av skandinaviska smaker.
Enligt legenden är Vikingsalt är ett kulinariskt arv från vikingarna.

De äventyrliga, krigstörstande nordmännen som satte segel på sina drakbåtar på jakt efter rikedomar och för att erövra Europa, Ryssland, Medelhavet och Nordamerika under vikingatiden. De var pionjärer och stora upptäcktsresande som bosatte sig på många platser ute i Europa. Mest känt är kanske Normandie som uppkallats efter nordmännen som bodde där.

Vikingarna var under långa perioder ute på haven och behövde ha mat som kunde tas med utan att ruttna. De var skickliga på att bevara sin mat genom att röka den. De rökte över öppna lågor och slängde havsvatten på glöden så att röksmakande saltkristaller bildades runt eldstaden. Kristallerna togs tillvara och användes för smaksättning. Dessutom blandande man kristallerna med andra kryddor. Så föddes det älskade vikingsaltet och kärleken till rökt mat, ofta fisk eller vilt, lever kvar hos skandinaverna sedan dess.

Det skandinaviska köket är känt för sina rökta smaker som framställs med traditionella metoder för att konservera kött och fisk.
Rökning ger intensiva rökiga, träiga och salta smaker som passar fint till rött kött och söta rotsaker som morötter och sötpotatis.

Nuförtiden förstärks det rökta saltet med curry, lök och svartpeppar för att ge de kraftfulla smakerna och man ställer sig snabbt frågan om vikingarna kunde ha smakat dessa exotiska kryddor. Kunde verkligen vikingarna få tag på peppar och indiska kryddor (gurkmeja, spiskummin osv)?
Det är belagt att det så långt tillbaka som på 300-talet e.Kr. fanns etablerade de handelsstationer i många europeiska och centralasiatiska städer. Där byttes vapen, elfenben, bärnsten och … kryddor. Så svaret är ja!
vikingsalt
Vikingasalt är ett salt för finsmakare.
Den fina rökta smaken ger saltet karaktär och gör det till ett häpnadsväckande salt med sin subtila blandning av rök, salt och smakstarka kryddor.
De ingående kryddorna; svartpeppar, gurkmeja och grillad lök, höjer andra smaker utan att bränna smaklökar.

Vikingsaltets fina aromer förflyttar tankarna till skandinaviska skogar och den salta Nordsjöluften. Saltets konsistens gör att det löser sig lätt så att dess extraordinära smaker snabbt tas upp av det du lagar.  

Rökt Vikingsalt Sel Viking Terre Exotique är ett försiktigt rökt salt
För att få fram den fina rökta smaken, som för tankarna till en pyrande eld utanför en timmerstuga, röks saltet först länge med en topphemlig teknik.
När smaken och doften är helt rätt blandas det rökta saltet med kryddor. Saltet har en överraskande fin smak, svartpeppar tillför karaktär, gurkmeja ger en varm välrundad smak och grillad lök en sötaktig ton. Alla dessa smaker förstärker det rökta saltet på ett härligt sätt.

De delikata aromerna i vikingasalt är fantastiska tillsammans med potatis, tofu, kokta ägg och lax. Det rökta och smaksatta saltet ger fin smak på tomater, lamm, fläskkött, kyckling, grillat, majonäs, ost, rött kött, rotfrukter och en hel massa annat.
Vikingsalt är perfekt för fisk- eller kycklingmarinader.

Den rökta smaken är idealisk till fågel, läckert till sommarens grillar, för att krydda spett, paprika eller fläsk- och lammkotletter. Det är galet gott i , potatisgratänger och på stekt potatis. Prova att gnida in saltet i biffar, strö över körsbärstomater innan de steks eller använd det på toppen av en Bloody Mary. 

Vikingsalt är ett häpnadsväckande salt med sin subtila blandning av rökt salt och starkt smaksatta kryddor.

Testa gärna:


Smör med vikingsalt:
Blanda Viking Salt med smör. Perfekt till blinis, med rökt lax och på en grillad eller stekt köttbit.

Vikingsaltmarinerad fisk:
Marinera  fisk i saften av 2 citroner med några nypor vikingasalt och några timjankvistar i 4 till 5 timmar, grilla sedan på grillen eller i ugnen.

Vikingsaltgravad lax
Gnid laxsidor med en blandning av Vikingsalt och Savorasenap och grava i kylen i 2 dagar.

Viking Salt Fish Crumble
 Strö  Viking Salt över fisk i slutet av tillagningen

Potatis med vikingsalt
Tillsätt 1 tsk vikingasalt i kokvattnet och strö några nypor vikingasalt över potatisen precis innan servering;

Béchamelsås med vikingsalt 
använd Viking Salt istället för vanligt salt i béchamelsås för en kryddig twist.
Perfekt till ex blomkål eller i lasange

Vikingsalt till gåslevern:
Strö en nypa vikingsalt över kanapéer med foie gras.

Gör gärna en ostsufflé med vikingsalt.

Produktionsland: Frankrike
Innehåll: Salt, svartpeppar, lök, rökarom, dextros, gurkmeja, arom.

Recept

Ostsufflé med rökt vikingsalt
Finaste sufflén med magiskt salt
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Y3YgJn (motverkar spam)
Inga kommentarer