Användarnamn

Aleppopeppar, Pul Biber eller Halaby Pepper
2018-06-04 @ 13:23:00
Pul Biber eller Aleppopeppar trendar bland matlagare just nu.
Vad är Aleppo-peppar?
Aleppopeppar eller PulBiber är en grovmald turkisk och syrisk chili med en lite rökig, fruktig, salt intensivt aromatisk smak. Det är en mångsidig medelstark chilipeppar med söt doft och magiskt vackert röd färg som även kallas Kirmizi Biber och Piment d'Alep.

Paprikan eller chilin alla talar om just nu är Aleppopeppar, Pul Biber, en grovkrossad torkad syrisk eller turkisk chili med söt doft och mustig smak som för tankarna till anchochili, russin, soltorkad tomat, röd paprika, kanel, spiskummin, läder och en aning tobak.

Lite lik Urfa chilin men lättare i smaken och rödare i färgen. Precis som Urfan är den ofta lite oljig och salt, eftersom den rostas lätt i olja med en aning salt. Hettan är något dämpad (Scoville 500 – 1000) vilket gör att man kan använda en lite större mängd så att fler karaktärsdrag framträder.

Aleppopeppar tillhör de främsta chilisorterna i världen, framför allt i matlagning i länderna runt Mellanöstern. Mild, smakrik och aningen söt. Detta är en riktigt mångsidig krydda. Ersätt paprikapulver eller chilipulver med alpeppopeppar och ser hur mycket den tillför och hur enkel den är att använda.
aleppo
Hur använder man Aleppopeppar?
Pul biber är otroligt användbar och passar i soppor, såser och grytor, fetaröror, kikärtsgrytor, köttbullar, på tomater, i sallad, till aubergine, grillat och lamm. Den fungerar bra strödd över kött eller grönt. Den har förmågan att intensifiera andra smaker samtidigt som den lägger till härlig mjukt fruktig hetta.
Den används som bordskrydda i turkiska hem och på restauranger där den gärna strös över exempelvis donerkebab.
Aleppo
Chilin kan också sättas till smält smör eller varm olivolja för att avsluta grytor, soppor och pocherade eller stekt ägg.
Den är god till kebab, kofta, risrätter, pasta eller grönsaker. Testa den i hummus, fattoush, pilaf, popcorn, vinegretter på balsamico.
Tillsammans med citron och smör blir den en perfekt krydda till stekt och grillad kyckling.

Använd den till det mesta: veganska bowls, ris, kikärter, spenat, tofu.

Aleppo-peppar är en perfekt match till den senaste köttrenden, get-kött. 

Aleppopeppar kommer från ursprungligen från Aleppo-regionen i Syrien. Den har en subtil, rökig jordnära smak och aningen russinliknande doft med en måttlig styrka i hetta.

Aleppoparikan är uppkallad efter den syriska staden Aleppo belägen längs den berömda sidenvägen.

Här hittar du aleppopeppar & Urfa chili:

alepmpopeppar    Urfa 
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: L9CxnV (motverkar spam)
Inga kommentarer