Goda svamp som alla kan hitta

Användarnamn

Goda svampar som är enkla att känna igen.
2018-09-04 @ 00:00:00
Lär du dig känna igen några goda svampsorter.
Hur gör man för att hitta svampar som man vågar äta?

Det finns ett par enkla trick:

1 Hoppa över alla vita svampar.
Du kan visserligen gå miste om en delikatess men behåller livet och sinnesfriden.

2 Lär dig känna igen en sopp.
Rädd att plocka giftig svamp? Soppar är perfekta nybörjarsvampar och många är fina matsvampar. De är alla ätliga efter tillagning och i varje fall inte giftiga.
Det enda undantaget är den inte så vanliga djävulssoppen men att råka på ett exemplar är inte så vanligt. Den går främst att hitta på Öland och Gotland. Giftet lär heller inte klassas som speciellt farligt, utan mer av typen som ”enbart” orsakar magbesvär.

Soppar känns igen på att undersidan av hatten består av en tätt sammanfogad massa av tunna strån som egentligen är smala rör. Karl Johan är exempel på en sopp som många känner igen.
 

Fem godingar som är enka att lära sig känna igen:

Kantarell

Kantarell

Hela svampen är lysande gul-orange och klarar sig oftast från angrepp av larver och maskar.

Trattkantarell  

Trattkantarell

Kommer ofta sent på hösten. Bruna hattar och gula ihåliga fötter. Växer ofta i klungor. Trattisarna är lite lika rödgul trumpetsvamp men den är också jättegod så det spelar inte så stor roll. Det här är en svamp som passar extra bra till torkning.

Svart trumpetsvamp  

Svart trumpetsvamp
En svart läckerhet som påminner om trattkantareller men svarta, grå eller blåsvarta. Hatten är också mer trumpetformad än trattkantarellens. Passar till all sorts matlagning. Den är liksom trattkantarellen enkel att torka. Ta bara bort det nedersat av foten och dela eller riv isär större ex med fingrarna.

Karljohan  

Karl Johan

Svamparnas kung kallas även stensopp eller porcini på italienska. Bullig mörkbrun hatt med lite droppformad fot som har ett tjust ådernät.
Karl Johan är en sopp (jmf ovan). Rören är lite blekt gulgröna och svampköttet vitt.

Blekgul taggsvamp  

Blek gul taggsvamp

Den här svampen har ljusbeige nästan lite mjölig hatt med undersidan fylld av fina taggar. Den är lite hård i konsistensen och taggarna på hattens undersida går lät sönder om man tar i dem. Små unga exemplar är de godaste.

Taggsvapar är inte heller giftiga. Det är dock inte alla som är så goda. De flesta typer av taggsvampar är sega, hårda och inte alls någon läckerhet. 

Varje år sker ödestigra fall av svampförgiftning så var försiktig. Det är inte bara de röda vackra flugsvamparna som är giftiga. Det finns en hel del andra som dessutom har värre gift än den kända röda.

Spara gärna bilder på några ätliga svampar i din telefon och försök hitta dem om du inte har en bra app eller svampbok att tillgå.

Ching!


Saker som är bra att ha:

Bärbälte
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: SYfSGL (motverkar spam)
Inga kommentarer