Skär en halloweenpumpa

Användarnamn

Skär en halloweenpumpa
2017-10-20 @ 15:28:00
En enkel guide till hur du skär en fantastisk halloweenpumpa.
Vem blir inte sugen på att göra en fin halloweenpumpa eller jack o lantern när man ser de vackra pumporna som erbjuds i butiker och på torg.
Hur man gör man bäst?

Vilken pumpa ska man välja?

Den rätta pumpan. Det är lätt att falla för perfekta exemplar med jämn rund yta och vacker färg. De är självklart vackra men om du vill ha en pumpa med karaktär, ett djävulsansikte eller något annat spännande är det de mer udda exemplaren som gäller.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att om man skär ur toppen eller locket med kniven i en 45° vinkel och INTE rakt in i pumpan så kan locket läggas tillbaka på pumpan utan att det faller ner i den. Hålet du skär bör vara tillräckligt stort för din ena hand ska rymmas. Du kan rita en linje med märkpenna som stöd för var du ska skära.

Ta ur pumpan


Plocka ut kärnor och trådar. Vill du skrapa ut pumpaköttet för att laga en god paj eller soppa gör du det med en sked eller glasskopa (om du inte råkar ha specialverktyg).

För att hålla pumpan fräsch längre och skydda den från oxidationkan du gnid lite vaselin på skärytan. Det går också att sterilisera ytan med klorin inuti för att döda svampar, mögel, bakterier och liknande. Jag tycker det är onödigt om man inte bor i ett varmt klimat eller vill göra halloweenpumpor mitt i sommaren.


Så är det äntligen dags att skära mönstret. Innan du gör någonting, tänk igenom vad du vil göra och rita gärna ut ditt mönster med spritpenna på pumpan.
Tänk på att raka mönster och linjer är enklare än runda.

Är du nybörjare kan det vara smart att bara göra några få enkla och kurvmönster som kombineras med linjer snarare än cirklar.

Tryck eller lirka ut de utskurna delarna. Ta förutom av knivar gärna hjälp av skruvmejslar, sylar, borrmaskiner. Ta tid på dig och börja med mindre enkla mönster.

Här är lite inspiration:




Det sista steget är att sätta i ljuset. Tänd det gärna innan du sätter in det. Placera eventuellt ljuset i ett glas som lyfts in i pumpan med hjälp av en stor stekpincett eller tång om det blir för tajt och varmt att sticka ner handen.

Fler tips:

    1. Lägg ut en gammal vaxduk eller ett lager tidningar ppå bordet innan du börjar. Det blir lätt en massa kladd.
    2. Om pumpan inte kan stå säkert kan du skära av botten så att den blir jämn.
    3. Var inte över ambitiös och ta dig tid.
    4. Skydda dina händer mot skär och hack.

Saker som kan vara bra att ha hittar du här:
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: NWABsq (motverkar spam)
Inga kommentarer