Swedish fika

Användarnamn

Fira Sverige 500 år med Swedish fika
2023-06-06 @ 08:53:45
Fira Sverige 500 år med Swedish fika. Fikatraditionen funnits i Sverige i flera århundraden. Ursprungligen en paus från arbete men har utvecklats till mycket mer än så. Fika är en symbol för gemenskap, njutning och en viktig del av den svenska kulturen.
Fira Sverige 500 år med Swedish Fika

I dag fyller Sverige 500 år.
Fira Sverige med en riktigt svenk tradition.

Det har fikats i århundraden. Från början handlade det om en paus i arbetet men har utvecklats till att vara så mycket mer än en rast.

På 1700-talet började kaffe bli tillgängligt för den bredare befolkningen, samtidigt blev en det symbol för socialt umgänge och trevnad.

Under industrialismens framväxt på 1800-talet växte behovet av pauser då arbetarna behövde en stunds vila och möjlighet att äta något. Det var under denna tid som fika-traditionen började ta form.

Idag är fika en naturlig del av svenskens vardagsliv. Man fikar på jobbet och man fikar hemma. Man bjuder ivänner och familj på fika.
En fika kan vara allt från en snabb kopp kaffe med eller utan kanelbulle till en bjudning med flera sorters småkakor, prinsesstårat, kladdkaka och smörgåsar.

Fika är så mycket mer än bara en kafferast. Det är en tid för avkoppling, gemenskap och njutning, en tradition som har rotat sig djupt i den svenska nationalsjälen som kan äga rum när som helst på dagen.
Vanligtvis fikar man på förmiddagen och eller på eftermiddagen men en fika kan även njutas efter en god middag.
Marsipan Grön 500g
"Den perfekta prinsesstårtemarsipanen"
54 kr 59 kr
Köp
Info
0
Granskottssirap från Högtorp Gård ekologisk
"Så god att man inte kan låta bli den..."
139 kr
Köp
Info
0
Sockerkaksform kugelhopf
Vacker hög kaka
329 kr
Köp
Info
0
Mörk choklad 70% i pellets 2,5kg
659 kr
Köp
Info
0
Fikakulturen i Sverige är starkt förankrad i samhället och har en lång historia. Fika handlar om att sätta vardagens stress åt sidan, koppla av och fokusera på att vara närvarande i ögonblicket.
Många företag och organisationer värdesätter fikat som en viktig del av arbetsdagen eftersom man anser att det främjar gemenskap och ökar produktiviteten. Detta bidrar till en trevlig arbetsmiljö och främjar teamkänslan.

Fika är inte bara en aktivitet för vuxna utan också för barn. Det är vanligt att föräldrar och barn tar en fika tillsammans efter skolan eller på helgerna. Det ger en möjlighet för familjen att vara tillsammans och dela dagens upplevelser. 

Svensk fika har blivit internationellt känt och alltmer populärt runt om i världen. Många kaféer och restauranger runt om i världen erbjuder numera "swedish fika" som en del av sin meny. Det är ett sätt att ge människor möjlighet att uppleva den svenska fikakulturen och ta del av den speciella fika-atmosfären.

Svensk fika ger oss en chans att koppla av från vardagens stress, umgås med våra nära och kära och uppskatta de små ögonblicken i livet.
Det är väl ett fantastisk sätt att fira vår nationaldag och 500-års jubileeum.

Recept

Kanelbullekakor
Små fina kakor i form av kanelbullar.
Kanelbullekaka
Kanelbullekakan är en mjuk kaka som smakar kanelbulle men går mycket snabbare att baka. Perfekt när du är sugen på bullar men inte hinner vänta på jäsning och annat. En riktig favoritkaka!
Prinsesstårta till mamma
En riktigt smaskig tårta med marsipan, grädde och hallonsylt. En klassiker som alla gillar!
Kladdkaka med eller utan smaksättning
Klassisk kladdkaka är enkel och snabb att baka. Den kan piffas till lite extra med spännande smaksättning. Testa chili, hallon, citrus eller nötter.
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: UTksck (motverkar spam)
Inga kommentarer