Dödlig sushi

Användarnamn

Livsfarlig sushi
2018-01-22 @ 23:00:00
Sashimi med dödlig utgång!
Sushi är väl mest känt som hälsosam japansk mat, men den kan förenas med livsfara och vara dödlig!

Sushivarianten sashimi som enbart består av rå fisk utan ris kan göras på blåsfisk eller fugu.
Fisksorten fugu mycket populär i Japan.

Fugu - blåsfisk - dödlig

Tyvärr är fugu-fisken också mycket giftig om den inte tillreds på exakt rätt sätt.
Varje år dör ca 50 personer av äta fugu som skurits upp på fel sett så att nervgift läckt ut i fiskköttet. 

En giftdos på mindre än 1 mg lär räcka för att döda en människa på under 20 minuter.
Men giftet är dödligt även i mindre doser och utan vård dör den förgiftade oftast inom 4–24 timmar.

Förr krävdes det 2–3 års lärlingsskap och examinering, för att få arbeta som fugukock men reglerna ska ha gjorts mindre tuffa och numera räcker ett års träning. Dödsfall på restaurang är mycket ovanligt. De som råkar illa ut är oftast personer som själva har fångat och tillagat fisken.

Det är bakterier i fiskens tarmar som producerar nervgiftet tetrodotoxin som sprider sig till fiskens lever, inälvor och hud.


Mindre giftigt japanskt hittar du här:

Sushi-set  Nori-ark    Gari Sushimatta     Tamarisoja


Lite sushi-prylar:

Ätpinnar        Till sushitallrikarna      Soyaskål   sashimikniv  
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: G9GdES (motverkar spam)
Inga kommentarer