Peppar är mer än en krydda.

Användarnamn

Peppar, peppar
2017-10-04 @ 00:00:00
Peppar är en tropisk klängväxt som tillhör familjen pepparväxter. Pepparns kryddighet kommer av fruktens innehåll av det kemiska ämnet piperin. Även spansk peppar, chilipeppar, rosépeppar och sichuanpeppar benäms ofta enbart som peppar.
Peppar kan kan vara så mycket.  Den krydda vi oftast menar är en tropisk klängväxt som ger kryddorna svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar. Spanskpeppar tillhör släktet potatisväxter och chilipeppar är en sort inom arten spanskpeppar.

Peppar

Kryddpeppar och rosépeppar kommer från två olika pepparträd. Grönpeppar är omogna frukter från vanlig peppar och rosépeppar är den mogna frukten från de tropiska träden Schinus molle eller Schinus terebinthifolius. Den kinesiska sechuanpepparen är ytterligare en sort och kommer från växter i släktet Zanthoxylum.

En av mina favoriter just nu är Andalimanpeppar. En sällsyn sort som påminner om sechuanpeppar med massor av citrussmak och kittlande eller pirrande känsla i munnen. Den kan användas på samma sätt som svartpeppar men är speciellt bra till skaldjur och de flesta typer av kött.

En annan sort som jag gillar är den tasmanska bergspepparen med sin blåsvarta färg och peppriga smak med toner av skog och blåbär. Men se upp. Ta inte för mycket. Det här är en stark pepparsort. Extra kul är att den kan ge vackert röda mönster om du mal den ovanpå en risotto eller något annat ljust.

Alla pepparsorter hittar du här!
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: vju4BR (motverkar spam)
Inga kommentarer