Ghee eller indiskt klarnat smör

Användarnamn

Ghee eller indiskt klarnat smör
2017-09-10 @ 12:23:00
Ghee är rent smörfett. Laktosfritt, värmetålig och möjligt att förvara i rumstemperatur.
Ghee, klarifierat eller klarnat smör är en mejeriprodukt som enbart består av rent smörfett. 
Det inte det samma som skirat smör.
Skirat smör är smält smör som separerats så att det blir ett vitt lager i botten och fettet ligger som ett tjockt övre lager. Det skirade smöret innehåller lika mycket vatten som vanligt smör. Ghee innehåller 100% smörfett till skillnad mot vanligt obehandlat smör som normalt har en fetthalt på omkring 80%.

Ghee har en tydligt nötig smak och används mycket inom pakistansk och indisk matlagning.

Fördelarna med att använda ghee är att det nästan uteslutande består av mättat fett vilket lämpar sig bra för stekning vid höga temperaturer eftersom mättade fetter inte oxiderar lika lätt som omättade- och fleromättade fetter. Ghee smälter utan att få bränd bismak.

Ghee framställs genom att råvaran långsamt smälts och vätskan kokas bort. Samtidigt bildas en nötbrun utfällning av proteiner och mjölksocker, som sjunker till botten och därefter separeras bort. Restprodukten, som är protein- och mjölksockerrik, kan påminna om mesost.

Ghee kan lagras lång tid utan kylning. Vanligt smör innehåller 80% fett, resterande 20% består av vatten och lite salt och andra ämnen. Vattnet i smöret gör att bakterier och annat kan frodas och växa till sig. Genom att ta bort vattnet får man en produkt som klarar sig i nära på oändlig tid i rumstemperatur. Ghee förstörs dock med tiden av luften (syre) genom oxidation om den lagras öppet utan lock.


Personer som är känsliga mot mjölkprodukter ofta äta ghee eftersom det inte innehåller mjölkprotein och är laktosfritt. I fettet finns ingen laktos kvar. 

Ghee används mycket i det indiska köket och i Indien har ghee länge använts som offergåva.

Ghee
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: EAf8Vj (motverkar spam)
1 Kommentar
#1
Karin Lagerström
Hej!
Var kan man köpa Ghee i Stockholm?
2017-09-24 @ 15:03:18