Användarnamn

Urfa Biber - Isotpeppar
2018-05-16 @ 00:00:00
Unik och supertrendig peppar älskad av många mästerkockar.
Urfa Chili eller isot biber som denna berömda chilifrukt kallas på turkiska är en helt unik rostad paprika med intensiv mörkt röd-lila färg. Urfa biber eller isotpeppar (Capsicum annuum) odlas i Urfa-regionen (Şanlıurfa) i Turkiet.

Urfa chili Isot Biber

Urfa eller Isot har en fantastisk lite söt, något rökig smak med inslag av torkad frukt, choklad och en aning tobak. En varm, rund och rökig kryddsmak med citrustoner. En unik smak, utseende och textur. Flingorna är nämligen mjuka, inte hårda och torra, som de flesta andra chilisorter.

Den har blivit en favorit hos många mästerkockar och matfantaster världen över på grund av sin unika mustiga ochte så heta smak med rökiga toner.

Flingorna framställs av rödpeppar som fått mogna till en mörk rödbrun färg. 
Pepparen genomgår en process där frukterna soltorkas under dagen (alternativt i ugn) och läggs ihop tätt på natten. Nattprocessen kallas "svettning" där det torkade fruktköttet återfår och fördelar lite av den kvarvarande fukten. Flingorna gnuggas sedan med lite olja för att ge en underbar djup färg och läcker smak.

Resultatet är ett utseende som sträcker sig från djup lila till mörkt rött, purpur och svart. Urfa biber är mindre het än många andra chilisorter men ger en varaktig värmeuppbyggnad. På Scoville skalan ligger den mellan 30,000 och 50,000 SHU.  

Traditionellt används kryddan i Turkiet till kött, grytor, såser och soppor bland annat i çiğ köfte, starkt kryddade bullar gjorda av kött och bulgurvete och i lahmacun, ett bakat platt bröd med kött som påminner om pizza.

Den relativt milda, söta och aningen rökiga smaken ger en unik smak i både sallader och grytor, och till grillat, pizza och pasta.

En härlig chili att strö över sallader, kött, fet fisk och grönsaker. Kort sagt över allt där du vill ha lite värme i smaken.

Tänk på att Urfa passar fint tillsammans med: Citron, olivolja, oregano, spiskummin, vitlök och koriander.

Här hittar du Urfa Chili eller Isot Biber:

Urfa chili Isot Biber
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ameKrG (motverkar spam)
Inga kommentarer